Belgijci zdržali pritisk za sanjsko zmago nad Brazilci

V enem najtežje pričakovanih obračunov prvenstva so Belgijci premagali Brazilce z 2:1 in se uvrstili v polfinale. 
Fotografija: Kevin de Bruyne je poskrbel za nov evrogol na tem svetovnem prvenstvu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kevin de Bruyne je poskrbel za nov evrogol na tem svetovnem prvenstvu. FOTO: Reuters

Belgijci so v pravi poslastici z 2:1 premagali Brazilce in nadaljevali svoj pohod proti naslovu svetovnih prvakov. Dvoboj velikanov ni razočaral, spremljali smo 90 minut odličnega nogometa, odločil pa je izvrsten zadetek Kevina de Bruyneja. 
 
Brazilci so na začetku tekme pritiskali, Belgijci so bili izgubljeni, nato pa je carioce presekal avtogol Fernandinha po kotu in tekma se je začela razpletati v korist rdečih vragov. Belgijci so se zaprli in le prežali na protinapade, ki so njihova specialiteta, za drugi zadetek je poskrbel Romelu Lukaku, ki je žogo izpred svojega kazenskega prostora odpeljal v napad, tam odlično zaposlil Kevina de Bruyneja, ta pa je z odličnim strelom zadel za 2:0. 
 
Brazilci so bili dolgo v šoku, nato pa so se pobrali, a se je zbrala tudi obramba Belgije in napadi so se končevali pri odličnih Kompanyju in Vertonghnu, kar pa je ušlo njima, je zaustavil še boljši Thibaut Courtois. 
 

Junak tudi Courtois

 
Upanje je selecau prinesel šele rezervist Renato Augusto v 76. minuti, nato pa so imeli še nekaj izvrstnih priložnosti, a sta Augusto in Coutinho merila mimo gola. Ko je Courtois ubranil še odličen strel Neymarja v v 94. minuti, je bilo upov Brazilije konec, Belgijci pa so začeli slaviti največjo zmago v zgodovini svoje reprezentance. Brazilci na drugi strani še drugo prvenstvo zapored zapuščajo sklonjenih glav, tokrat že v četrtfinalu, kar bo v domovini prava mala katastrofa. 
 
Belgijce, kjer je bil izjemen tudi Eden Hazard, ki je v kapetanskem slogu zadrževal žogo in paral živce Brazilcem, zdaj čaka še ena poslastica – polfinalna tekma s Francijo. 



POTEK TEKME

Do prvega strela na tekmi je prišel Kevin de Bruyne, ki je na sredini igrišča ukradel žogo Fernandinhu in prodrl proti kazenskemu prostoru, a je nato streljal slabo in Alisson je žogo le s pogledom pospremil v golavt. V 8. minuti so imeli Brazilci izjemno priložnost, po podaji Neymarja iz kota je do skoka prišel Thiago Silva, a je zadel le okvir belgijskih vrat. Na drugi strani sta streljala Eden Hazard in Nacer Chadli, a nista resno ogrozila Alissona. Spremljamo zelo živahen začetek tekme. V prvih minutah ima belgijska obramba ogromno težav, po še eni podaji iz kota je bil Paulinho sam v kazenskem prostoru, a je zgrešil žogo, drugače bi strel bržkone končal v mreži Courtoisa, ostaja 0:0. 

Slavje Belgijcev po vodilnem zadetku. FOTO: AP
Slavje Belgijcev po vodilnem zadetku. FOTO: AP


Brazilci so pritiskali in bili boljši, povedla pa je Belgija. Po podaji iz kota je Vincent Kompany nekoliko preusmeril let žoge, Fernandinho pa jo je pospravil v lastno mrežo in Belgija vodi, Brazilci pa bodo še močneje krenili v napad. Priložnosti se vrstijo iz minute v minuto, belgijska obramba pa ne deluje dobro. Brazilski pritisk še kar traja, Belgijci se branijo tudi z ostrimi prekrški, obramba pa zaenkrat še ni klonila. V 31. minuti so Belgijci povišali svoje vodstvo, protinapad je na svoji polovici začel Romelu Lukaku in preigral Fernandinha, nato je lepo oddal žogo de Bruyneju, ta pa je z lepim strelom tik ob desni vratnici matiral Alissona za vodstvo z 2:0. 

Thibaut Courtois je bil dvakrat na hudi preizkušnji, najprej je refleksno odbil žogo po strelu Marcela, nato je s parado ustavil še diagonalni strel Philippa Coutinha, ostalo je 2:0. V 42. minuti je s peto zvito poizkusil Vincent Kompany, a je bil Becker pozoren in žogo ujel, po prvem polčasu Belgija vodi z dvema zadetkoma prednosti. V 50. minuti bi Brazilci lahko znižali rezultat, a je Robertu Firminu zmanjkalo nekaj centimetrov, da bi predložek Marcela preusmeril v mrežo. V 53. minuti je Neymar spet teatralno padel v kazenskem prostoru, čeprav se ga je Fellaini komaj dotaknil, a je nato tudi takoj pokazal, da naj se igra nadaljuje in z enajstmetrovko ni bilo nič. V 56. minuti je preigraval v kazenskem prostoru Gabriel Jesus, Kompany ga je podrl, a mu je žoga takrat že ušla in po posredovanju VAR-a se Mažić ni odločil za enajstmetrovko. 

Renato Augusto je Brazilcem prinesel novo upanje. FOTO: AP
Renato Augusto je Brazilcem prinesel novo upanje. FOTO: AP


V 62. minuti je streljal Douglas Costa, Courtois je žogo odbil naravnost na nogo Paulinhu, a je brazilskega vezista žoga presenetila in priložnost je splavala po vodi. Brazilcem so malo pošle moči, tempo je v zadnjih minutah padel in Belgija je vse bližje polfinalu. Brazilcem je upanje prinesel rezervist Renato Augusto, po podaji Coutinha je z glavo premagal Courtoisa, Kompany in Vertonghen sta mu pustila preveč prostora in Brazilija je spet v igri. Augusto je bil v 81. minuti v novi izjemni priložnosti, Belgijci so ga pustili samega, a je tokrat s strelom za las zgrešil vrata Courtoisa. V 84. minuti je imel po podaji Neymarja veliko priložnost Coutinho, a iz zelo dobrega položaja ni uspel zadeti. V zadnjih minutah Eden Hazard mojstrsko zadržuje žoge in izsiljuje prekrške, Brazilci pa so tik pred katastrofo, kar bi izpad v četrtfinalu zanje gotovo bil. 

Brazilija : Belgija 1:2 (0:2)
Renato Augusto 76; Fernandinho (AG) 13, de Bruyne 31. 

Brazilija: Alisson, Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo, Paulinho, Fernandinho, Willian, Coutinho, Neymar, Gabriel Jesus.
Belgija: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli, De Bruyne, Lukaku, Eden Hazard.

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)

Komentarji: