Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Branilec Umtiti poslal Francoze v finale

Po dveh desetletjih se francoska pravljica ponavlja, v polfinalu so galski petelini z 1:0 odpravili Belgijce.
Samuel Umtiti in soigralci so se razveselili poti v finale. FOTO: Natacha Pisarenko/AP
Samuel Umtiti in soigralci so se razveselili poti v finale. FOTO: Natacha Pisarenko/AP
J. P.
10. 7. 2018 | 19:43
10. 7. 2018 | 22:30
7:28
St. Peterburg – Natanko dve desetletji po tem, ko so pred domačim avditorijem prvič in do danes zadnjič postali svetovni prvaki, imajo francoski nogometaši odlično priložnost za ponovitev podviga. Na mundialu v Rusiji so v prvem polfinalnem obračunu, evropskem derbiju oziroma finalu pred finalom, z 1:0 strli odpor Belgijcev, mož odločitve pa je bil v 51. minuti – po podaji Antoina Griezmanna iz kota – Barcelonin branilec Samuel Umtiti, ki je z glavo matiral sicer zelo zanesljivega čuvaja mreže Thibauta Courtoisa. Belgija je po petih zaporednih zmagah na tem prvenstvu (do vseh se je dokopala že po rednem delu) prvič ostala praznih rok in seveda prvič tudi brez doseženega zadetka, s čimer ne more več računati na prvo mundialsko lovoriko v zgodovini. Jutri se bosta v drugem evropskem polfinalnem obračunu ob 20. uri udarili še Anglija in Hrvaška.


 

POTEK PRVEGA POLČASA


Zasedbi sta v dvoboj z izjemnim vložkom, ki je zmagovalcu ponujal veliko nagrado, vstopili mirno, preudarno, previdno, brez nepotrebnega siljenja z glavo v zid. V šesti minuti je bilo sprva nekoliko bolj vroče v francoskem kazenskem prostoru, saj je Eden Hazard po hitrem prodoru z leve strani podal v osrčje kazenskega prostora, kjer se je odkrival že štirikratni strelec na tem turnirju Romelu Lukaku, vendar pa je pred njim Samuel Umtiti žogo izbil v kot.

Na drugi strani je v 13. minuti Paul Pogba mojstrsko oddal žogo v prazen prostor, kamor je vtekal hitri najstnik Kylian Mbappe, ki pa je bil za malenkost prepočasen, Thibaut Courtois je razrešil nevarnost. Tri minute pozneje so zatrepetali navijači galskih petelinov, saj je Hazard neovirano sprožil, žoga je že obšla Huga Llorisa, vendar pa tudi desno vratnico. Rezultat je ostal nespremenjen tudi po poskusu Blaisa Matuidija, ki se je ustavil izven kazenskega prostora in močno usekal, prvi strel v okvir vrat na tekmi pa je Courtois brez težav ukrotil.

Kdo se bo veselil nocoj, francoski ali belgijski navijači? FOTO: AFP
Kdo se bo veselil nocoj, francoski ali belgijski navijači? FOTO: AFP


Še preden se je prvi polčas nagnil v drugo polovico, so imeli Belgijci še dve lepi priložnosti. Najprej je Hazardov strel z glavo prek prečke preusmeril Raphael Varane, v 22. minuti pa je po podaji iz kota žoga potovala od noge do noge, naposled je po obratu mojstrsko poskusil branilec Toby Alderweireld, a se je z eno najlepših obramb na prvenstvu še bolj izkazal Lloris, ki se je stegnil, kolikor se je mogel, in si s pantersko parado prislužil gromek aplavz avditorija na štadionu v St. Peterburgu.

Reprezentanci sta, ena za drugo, nizali obetavne akcije, ki pa so se praviloma končevale brez resnejše nevarnosti za čuvaja mreže. Med izbranci Didierja Deschampsa se je razigral Olivier Giroud, ki se na tem turnirju še ni vpisal med strelce, v razmaku nekaj minut pa dvakrat poskusil, a obakrat ostal praznih rok. V 40. minuti pa je nase opozoril tudi belgijski vratar Courtois, ki se je znašel iz oči v oči z branilcem Benjaminom Pavardom, ki je sprožil hitro in natančno, dobro postavljeni čuvaj mreže pa je žogo z desno peto refleksno odbil in poslal v kot.

Hugo Lloris je v 22. minuti s skrajnimi močmi ubranil poskus Tobyja Alderweirelda. FOTO: Sergio Perez/Reuters
Hugo Lloris je v 22. minuti s skrajnimi močmi ubranil poskus Tobyja Alderweirelda. FOTO: Sergio Perez/Reuters


Prav v zadnjem napadu taktičnega prvega polčasa bi bila ena redkih napak v tem delu lahko usodna za Francoze, a se je zanje dobro izteklo. Kevin de Bruyne je z desne lepo podal v kazenski prostor, v katerem bi moral Umtiti brez pretiranih preglavic izbiti žogo, a je to storil tako ponesrečeno, da je prišla do Lukakuja, vendar pa presenetila tudi njega, zato se ni znal dobro odzvati, lepa priložnost že v sodnikovem dodatku je torej splavala po vodi. V prvem polčasu so bili več pri žogi Belgijci, agilnejši v napadu pa so bili Francozi.



POTEK DRUGEGA POLČASA


Takoj po vrnitvi iz slačilnice so bili, podobno kot v uvodnih trenutkih prvega polčasa, podjetnejši Belgijci, kar bi hitro lahko unovčil Lukaku, na katerega je letela lepa podaja Axla Witsela, a ga je ravno toliko oviral Varane, da je njegov poskus z glavo končal med oblaki. Na drugi strani bi bil Giroudov poskus lahko zmagovit, če ga ne bi Vincent Kompany preusmeril v kot. Izvajal ga je Antoine Griezmann, ki je podal na bližnjo vratnico, tam pa je branilec Samuel Umtiti skočil višje od svojega (sicer visokoraslega) čuvaja Marouaneja Fellainija in z glavo neubranljivo zadel.

Thibaut Courtois je s peto zaustavil odličen poskus Benjamina Pavarda. FOTO: Anton Vaganov/Reuters
Thibaut Courtois je s peto zaustavil odličen poskus Benjamina Pavarda. FOTO: Anton Vaganov/Reuters


Barcelonin 24-letnik je dosegel svoj tretji gol v majici z državnim grbom, prvega na letošnjem mundialu, na katerem je postal že tretji francoski branilec, ki se je vpisal med strelce – po Varanu in Pavardu. Prejeti zadetek je sprva nekoliko ohromil Belgijce, kar bi lahko kaznoval Giroud, ki mu je čudovito podal Mbappe, a se je izkazala tekmečeva obramba. Selektor Roberto Martinez je takoj posegel po prvi menjavi, namesto Mouse Dembeleja je priložnost dobil Dries Mertens.

Belgijcem je začenjala teči voda v grlo, zato so poskušali z vseh koncev in krajev, v 82. minuti je z velike razdalje nevarno sprožil Witsel, a je Lloris dobro spremljal akcijo in žogo izboksal nazaj v igro. V zadnjih izdihljajih dvoboja je De Bruyne poslal izjemen predložek proti Lukakuju, ki je bil danes razmeroma neopazen, tokrat pa ni znal dobro zaustaviti žoge. Že v sodnikovem dodatku bi vodeča reprezentanca lahko izkoristila luknjo v belgijski obrambi, mož odločitve bi bil lahko Griezmann, a je Courtois tudi iz tega dvoboja izšel kot zmagovalec. Rezultat se ni več spremenil niti ob lepi priložnosti rezervista Corentina Tolissoja, galski petelini so si tlakovali pot na Lužnike.

Samuel Umtiti je postal tretji francoski branilec, ki se je v Rusiji vpisal med strelce. FOTO: Odd Andersen/AFP
Samuel Umtiti je postal tretji francoski branilec, ki se je v Rusiji vpisal med strelce. FOTO: Odd Andersen/AFP


FRANCIJA : BELGIJA 1:0 (0:0)


Štadion Krestovski, gledalcev 64.286, sodnik Andres Cunha (Urugvaj).

Strelec: 1:0 – Samuel Umtiti (Antoine Griezmann, 51.).

Francija (4-2-3-1): Hugo Lloris, Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez, Paul Pogba, N'Golo Kante, Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Blaise Matuidi (od 86. Corentin Tolisso), Olivier Giroud (od 85. Steven Nzonzi).

Belgija (3-4-2-1): Thibaut Courtois, Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Toby Alderweireld, Nacer Chadli (od 90. Michy Batshuayi), Axel Witsel, Marouane Fellaini (od 80. Yannick Ferreira-Carrasco), Mousa Dembele (od 60. Dries Mertens), Eden Hazard, Kevin de Bruyne, Romelu Lukaku.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine