Damir Skomina brez četrtfinala, toda ostaja na mundialu

Damir Skomina ostaja v Rusiji. Do konca še osem tekem, komu finale? V četrtfinalu Nestor Pitana, Milorad Mažić, Björn Kuipers in Sandro Ricci.
Fotografija: Damir Skomina pogosto komunicira z nogometaši, kot je po eni od akcij takole z Valonom Behramijem in Blerimom Džemailijem. Foto AFP
Odpri galerijo
Damir Skomina pogosto komunicira z nogometaši, kot je po eni od akcij takole z Valonom Behramijem in Blerimom Džemailijem. Foto AFP

St. Peterburg – Pierluigi Collina je jasno opozarjal glavne sodnike na mundialu: spoštujte pomoč videosodnikov (VAR)! Nekateri so nasvet zavrnili in že odpotovali domov, med elito, ki bo poskušala opraviti čim več v preostalih osmih tekmah, ohranja svojo kotacijo najboljši slovenski sodnik Damir Skomina.

Turnir je končan za več sodnikov: Rusiji 2018 so pomahali v slovo Caceres, Aguilar, Turpin, Irmatov, Marciniak, Brych in Karasjov, slednji resda simbolično, saj je rojeni Moskovčan. Med vzroki za konec njihovih mandatov so slabše predstave in v nekaterih primerih »nedisciplina«, ko niso želeli slišati intervencije VAR. Med drugim gre za tekmi z odmevno slabim sojenjem Nemčija vs. Švedska (nedosojen prekršek Boatenga za 11-m) in Srbija vs. Švica (nedosojen prekršek nad Mitrovićem) ter še nekatere »manjše« napake. Sodniški šef na Fifi Collina je nedavno med druženjem z novinarji v Moskvi potrdil, da je VAR po njegovem dobrodošla pomoč glavnim sodnikom, zato naj le posežejo po njem, seveda zgolj v mejnih primerih.


Vsak največ štiri tekme


Zgodovinska statistika razkriva, da najboljši sodniki na mundialu in razširjenem evropskem prvenstvu sprejmejo izziv na treh do štirih tekmah. Tako je bilo v Braziliji 2014 (Irmatov, Haimoudi, Pitana, Rizzoli, slednji je vodil finale), enako v Franciji 2016, ko so dobili štiri dvoboje zgolj Rizzoli, Skomina in poznejši finalist Clattenburg.

Osmerica ima na svojem računu v Rusiji že tri tekme, med temi je tudi Damir Skomina, torej lahko Koprčan realno računa na eno dodatno priložnost za dokazovanje pred očmi svetovne nogometne družine. V prvih osmih izločilnih spopadih smo dodatno spoznali kakovost osmih sodnikov, ki so različno uspešno opravili svoje naloge. Najboljši vtis so pustili Björn Kuipers za vodenje derbija med gostitelji mundiala in Španijo, Alireza Faghani na drugem derbiju med Francijo in Argentino ter senegalski sodnik Malang Diedhiou, ki je vodil nepričakovano zapleten večer med Belgijo in simpatično Japonsko. Največ negativnih kritik sta požela Mehičan Cesar Ramos, ki je delno izgubil nadzor nad vodenjem tekme med Urugvajem in Portugalsko, saj je premočno varčeval z rumenimi kartoni, in Američan Mark Geiger, ki so mu zaupali vodenje intenzivne tekme med Kolumbijo in Anglijo. Preostali naj bi bili nekje vmes, to so sodniki Nestor Pitana (Hrv-Dan), Damir Skomina (Šve-Švi) in Gianluca Rocchi (Bra-Meh).


Mažić v četrtfinalu, Skomina ostaja v Rusiji


Osmino finala sta izpustila sodnika, ki zanesljivo kotirata visoko, in sicer srbski adut Milorad Mažić ter turški mož v črnem Cüneyt Čakir. Kandidatov za preostalih osem tekem je torej veliko, vsi ne bodo prišli na vrsto. Collina in Massimo Busacca se bosta odločala na temelju dejavnikov, kot so dosedanja forma na turnirju, države, iz katerih prihajajo reprezentance, in nemara tudi določene izkušnje.

Ta čas kaže najbolje Kuipersu in Faghaniju, toda vse se lahko hitro spremeni, bomo videli, kako bosta pripravljena v očeh sodniškega vrha letošnji finalist lige prvakov Mažić in finalist evropske lige Kuipers. Marca sta dopolnila 45 let, zato sta aktivna na svojem zadnjem mundialu. Skomina in Čakir bi bila v enakem položaju v Katarju 2022.



Fifa je denimo za četrtfinalne tekme določila preverjene sodnike. Argentinec Nestor Pitana bo sodil na dvoboju Urugvaja in Francije, Mažić bo delil pravico na tekmi Brazilije in Belgije, Kuipers je dobil tekmo Švedske in Anglije, Brazilec Sandro Ricci pa derbi med gostitelji Rusi in Hrvaško.

V Rusiji ostaja 17 glavnih sodnikov, šesterica izpod dežnika Uefe. Ob omenjenih še Cüneyt Čakir (Turčija), Antonio Mateu Lahoz (Španija), Gianluca Rocchi (Italija) in Damir Skomina (Slovenija).

Komentarji: