Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Evropski derbi v ruskem Hongkongu pravi izziv za Skomino

Kdo sploh želi zmagati, Belgija ali Anglija? Na igrišču rezervisti, na klopi zvezdniki za milijardo evrov.
28. 6. 2018 | 12:00
5:03
Kaliningrad – Bodo navijači opeharjeni za prvovrstni nogometni spektakel, ko se bosta sešli Anglija in Belgija? Reprezentanci, v katerih mrgoli zvezdnikov iz najbogatejše nogometne lige na svetu, naj bi se v ruski enklavi v Evropski uniji merili s številnimi (motiviranimi) rezervisti. Kdo ve, morda je to dobra popotnica za privlačen nogometni večer pod nadzorom Damirja Skomine.

Kaliningrad predstavlja sanjsko prizorišče za derbi odličnih evropskih reprezentanc. To rusko mesto je namreč najbližje evropskim navadam po številnih merilih, tam ne nazadnje evropska komisija financira številne razvojno naravnane projekte, zato v njem beležijo višje stopnje rasti BDP kot drugod. Rusi so v Kaliningradu že leta 1996 uvedli posebno ekonomsko območje, industrijalci so oproščeni plačila določenih davkov, gre za delno brezcarinsko cono. Ni čudno, da je vsak tretji televizor v Rusiji narejen prav v Kaliningradu, v katerem domujejo tovarne številnih zahodnih blagovnih znamk. Pred dvanajstimi leti so ga razglasili celo za ruski Hongkong ...


Skomina in rumeni kartoni


Približno 34.000 gledalcev na derbiju vodilnih izbranih vrst skupine G bi lahko vendarle plačalo davek na – preračunljivost. Anglija in Belgija zasedata vrh s šestimi točkami in enako razliko v golih (8:2), ob morebitnem remiju bi odločali prejeti rumeni kartoni; ta čas je 2:3 za Anglijo. Damir Skomina bo imel torej edinstveno nalogo. Ne le da bo delil pravico na derbiju težkokategornikov, pač pa lahko zgodovinsko zaznamuje 21. mundial. Če bi Angležem pokazal en rumeni karton več, tekma pa bi se končala z remijem, bi navijači spremljali javni žreb o tem, kdo bo zasedel položaja 1 in 2 v skupini G!



To bo zadnja tekma od štirih v Kaliningradu, ki je že bil prizorišče treh spektakularnih dvobojev – tedaj odlični Hrvati so premagali Nigerijo, Švicarji v kosovsko obarvanem večeru Srbe, Španci in Maročani so se razšli z izidom 2:2. Nehvaležno bi bilo napovedovati možnosti tekmecev v večeru, na katerega bodo pritekli na zelenico štadiona Baltika rezervisti. Logično, le kdo se v četrtfinalu ne bi želel izogniti Braziliji, če pa si lahko zagotovi spopad z »manj« zahtevnim tekmecem. Tovrstno razmišljanje je legitimno, na zadnjem druženju z novinarji je teorijo podkrepil belgijski selektor Roberto Martinez.




»V tekmi z Anglijo pričakujte številne kadrovske spremembe. Realnost je, da smo si že zagotovili nastop v osmini finala mundiala, ta pa je specifično tekmovanje. Na prvenstvu si namreč dober le toliko, kot je dobrih vseh tvojih 23 nogometašev na seznamu. Več jih bo dobilo prvo priložnost na ruskih tleh,« je napovedal Martinez, odličen poznavalec angleške premier league. Večina njegovih adutov prihaja prav iz najbogatejše lige na svetu, ob tem je tudi sam zares opozoril nase šele na klopi Evertona. Podobno razmišlja njegov kolega na angleški klopi Gareth Southgate: »To ni nič posebnega, vprašati se moramo le, kaj so naše prioritete.« To je seveda boj na izločanje, obdobje, ko se mundial spremeni v neko drugo, manj spektakularno, toda pomembnejše tekmovanje, v katerem ni več popravnih izpitov.


Hazard, Lukaku in Mertens


Martineza je treba razumeti. Načeti so prav vsi trije njegovi mušketirji Eden Hazard, Romelu Lukaku in Dries Mertens, en rumeni karton od kazni pa so oddaljeni Kevin de Bruyne, Jan Vertonghen in Thomas Meunier. Prvi angleški zvezdnik Harry Kane naj bi ostal v enajsterici in se naprej boril tudi za strelsko lovoriko, toda številni asi bodo gotovo počivali. Reprezentanci Anglije (875 mio €) in Belgije (750 mio €) veljata na trgu več kot poldrugo milijardo evrov, toda najdražji asi v obeh ekipah se bodo drevi prelevili v navijače. In kaj lahko pričakujejo pravi »​bolelšiki«, ki so odšteli za vstopnice od 90 do 180 evrov?

Bodimo optimistični, nebeško motiviran nogometaš je vselej boljši od brezvoljnega, četudi bi se ta pisal Messi ali Ronaldo. Selektorja tako ali tako nista naivna. Dobro vesta, da bi bilo kakršnokoli zavestno igranje na poraz lahko pogubno v nadaljevanju prvenstva. Ni modro prekiniti šampionskega niza in vzdušja, ki ga gradiš več mesecev, zavoljo domnevno manj trnove poti proti končnemu cilju. Najboljši se bodo slej kot prej soočili z najboljšimi. Kdo ve, morda bo na koncu res presodilo sodniško merilo Damirja Skomine.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine