Vse tri točke je galskim petelinom prinesel Mbappe

Francozi so bili proti Peruju veliki favoriti in vlogo upravičili z zmago z 1:0, a vseeno še niso navdušili z igro. 
Fotografija: Kylian Mbappe je najmlajši Francoz, ki je zadel na svetovnih prvenstvih. 
Odpri galerijo
Kylian Mbappe je najmlajši Francoz, ki je zadel na svetovnih prvenstvih. 

Francija je zabeležila še drugo zmago na tem svetovnem prvenstvu in se že tekmo pred koncem skupinskega dela prebila v osmino finala. Modri so tokrat na trenutke prikazali igro, zaradi katere so jih vsi uvrščali v krog favoritov za osvojitev naslova svetovnega prvaka, a jih je pestila neučinkovitost. Na koncu je odločil gol Kyliana Mbappeja, s katerim so slavili z 1:0. 

Francozi so predvsem v prvem polčasi nevarno napadali prek Antoinea Griezmanna, Olivierja Girouda in Mbappeja, vsi trije so zapravili nekaj priložnosti, gol pa sta zrežirala Giroud in Mbappe, ki je žogo pospravil v prazno mrežo. 

Peru se ni predal, borili so se vse do zadnjega sodnikovega žvižga in nekajkrat tudi nevarno zapretili, a se Hugo Lloris v francoskih vratih ni dal. Osvojili so vse tri točke in izpolnili cilj, a povsem navdušili še vedno niso, proti težjim nasprotnikom bodo morali varovanci Didierja Deschampsa zaigrati precej bolje. 

Na drugi strani se Perujci že po dveh tekmah poslavljajo od možnosti za osmino finala, čeprav so na obeh prikazali dobro in predvsem zelo borbeno igro, zmanjkalo jim je nekaj sreče in razpoloženi napadalec, ki bi priložnosti znal spremeniti v zadetek. 

POTEK TEKME


Francozi so tekmo začeli odlično, prvo lepo priložnost je zapravil Antoine Griezmann, ki je s strani meril mimo gola, nato je iz ugodnega položaja z glavo streljal Raphael Varane, a je žoga prav tako zletela mimo vrat, tretji poizkus Griezmanna je vratar Peruja Gallese z nogama odbil in ostalo je pri 0:0. 

V 30. minuti so do svoje priložnosti prišli tudi Perujci, Samuel Umtiti je na naiven način izpadel v kazenskem prostoru, kapetan Paolo Guerrero je dobro ustrelil, a je bil Hugo Lloris na pravem mestu in ostalo je pri 0:0. Po začetnem francoskem naletu je Peru zaigral bolje, po pol ure igre pa sta se razigrala Griezmann in Kylian Mbappe, ki je v 34. minuti Francijo popeljal v vodstvo. Mladi Francoz je žogo v mrežo pospravil po strelu Olivierja Girouda, žoga se je odbila, napadalec PSG-ja pa jo je pospravil v prazno mrežo. Francoske priložnosti se v zaključku prvega dela kar vrstijo, modri so pokazali, zakaj sodijo v krog favoritov za končno zmago, a so se Perujci vsakokrat nekako ubranili, ostaja pri minimalnem vodstvu čete Didierja Deschampsa. 

V 50. minuti je bil Pedro Aquino izjemno blizu svojemu prvemu zadetku v dresu Peruja, z roba kazenskega prostora je silovito sprožil, a zadel le stičišče vratnice in prečke, sicer bi bil Lloris brez moči. Pri Francozih ima Umtiti nekaj težav s poškodbo, a zaenkrat nadaljuje s tekmo. Peru je v drugem polčasu bolj nevaren, a zaenkrat poti do gola Llorisa ne najdejo. Perujcem teče voda v grlo, poizkušajo iz mogočih in nemogočih položajev, a se Lloris in francoska obramba ne data, minut pa počasi zmanjkuje. 

Francija : Peru 1:0 (0:0)
Mbappe 34.

Francija: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez, Pogba, Kante, Matuidi, Greizmann, Giroud, Mbappe. 
Peru: Gallese, Advincula, Ramos, Rodriguez, Trauco, Aquino, Yotun, Carillo, Flores, Farfan, Guerrero. 

Sodnik: Mohamed Mohamed (ZAE)

Komentarji: