Ko Neymar zadene, Brazilija zmaga

Petkratni svetovni prvaki so upravičili vlogo favoritov
Fotografija: V predtekmovanju se je Neymar (na vrhu) še ogreval, proti Mehiki pa je zablestel v polnem sijaju.
FOTO Reuters
Odpri galerijo
V predtekmovanju se je Neymar (na vrhu) še ogreval, proti Mehiki pa je zablestel v polnem sijaju. FOTO Reuters

Samara – Mehika v Samari ni bila kos Braziliji in Neymarju. Prvi zvezdnik brazilske reprezentance je z golom v 51. minuti odločil zanimiv in do zadnjih minut negotov dvoboj z vselej neugodnim tekmecem iz Srednje Amerike, da bi v 88. minuti še dodal podajo za strelca za 2:0 Firmina in potrditev četrtfinala.

»Tukaj sem, da zmagam. Vedel sem, da bom potreboval nekaj časa, da ujamem svoj običajen ritem. Počutim se vedno bolje. Vesel sem za moštvo in lahko mu samo čestitam. Ampak vedno je lahko še boljše,« je Neymar poslal jasno sporočilo, po kaj sta Brazilija in on prišla v Rusijo.


Willian potegnil voz


Trenutek navdiha v uvodnih treh tekmah ne prav razpoloženega Williana je Neymarju omogočil, da se je sam zavihtel na tretje mesto na večni lestvici najboljših brazilskih strelcev. S 57. golom v 89 tekmah za »seleçao« zdaj za Ronaldom zaostaja le še za 5 golov, za Pelejem pa 20. Statistiko je Neymar dopolnil še s svojim 6. golom na svetovnih prvenstvih, s čimer se je izenačil z Bebetom in Rivelinhom. Kadarkoli je Neymar zabil gol za Brazilijo, ta ni izgubila predstave najvišjega tekmovalnega značaja.
Brazilija je začela v počasnem in predvsem previdnem ritmu, ki je deloma ustrezal tudi motiviranim Mehičanom. Slednji so pristopili k tekmi z upanjem, da se jim bo v sedmem poskusu posrečilo priti do pete tekme na svetovnem prvenstvu – torej do uvrstitve v četrtfinale. Toda brazilska ovira je bila za »tribarvne« tako rekoč najtežja možna. Upanja pa so bila res zelo, zelo velika. Selektor Juan Cambios Osorio je v začetno enajsterico uvrstil celo legendarnega veterana, 39-letnega Rafaela Marqueza, ki je z motivacijskim geslom – igrali boste tekmo življenja – soigralce pozval k boju za vse ali nič. Marquez je zdržal le prvih 45 minut.

Dokler so Brazilci igrali v ležernem ritmu, je bila tudi Mehika varna in nevarna, da bi kaj zakuhala. Šele proti koncu polčasa so Neymar, Philippe Coutinho in drugi dvignili ritem ter se približali mehiškim vratom z odličnim čuvajem mreže Guillermom Ochoo. Prav v zadnjih minutah prvega polčasa so nanizali nekaj nevarnih akcij, ki se niso razpletle z golom, a so napovedale učinkovitejše in predvsem ambicioznejše nadaljevanje Brazilije.


Brazilska obramba čvrsta kot leta 2002


Willian je drugi polčas začel in nadaljeval v višjem ritmu, s katerim je v 51. minuti ušel po levi strani mehiškim branilcem in s podajo pred vrata Neymarju omogočil, da je žogo iz bližine porinil v mrežo za svoj drugi gol v Rusiji.
Mehičani so se znašli v nerešljivem položaju. Kljub trudu so zaman napadali brazilsko obrambo, ki je bila čvrsta in je dopustila zelo malo ali nobene priložnosti. Ni bila Mehika tako slaba, kot je bila sicer nemočna pred vrati Alissona Beckerja, ta je šele po dobri uri dočakal strel tekmecev v vrata.

Lov za izenačenjem je Mehičanom prinesel višji poraz. Neymar je opravil glavnino dela na levi strani. V dvoboju iz oči v oči z Ochoo je s konico čevlja poskušal presenetiti mehiškega vratarja, ki je žogo rahlo preusmeril, a le do Firmina.
Brazilija pod taktirko selektorja Titeja ni izgubila že 25 tekem in je prejela vsega 6 golov. Že na tretji tekmi zapored je v Rusiji zmagala z 2:0 in izzivalcem vrgla žogico. Tako zanesljiva v obrambi ni bila vse od zadnjega naslova izpred 16 let na Japonskem in v Južni Koreji, ko je v izločilnih tekmah prejela en sam gol. Preobrazba je očitna v vseh delih obrambne igre.
»Naš pristop je agresiven,ampak na tak način, da poskušamo dobiti dvoboje brez prekrškov, da lahko osvojimo žogo in izpeljemo napad,« je Tite pojasnil všečno podobo v obrambnih akcijah, v katerih so Brazilci proti Mehiki storili samo 6 prekrškov.
»Nekdo je dejal, da igramo bolj kot klubsko moštvo kot pa reprezentanca. To razumem kot pohvalo, kar sem že povedal tudi igralcem,« je razpredal razpoloženi selektor in dodal sklepno misel: »Pričakoval sem, da bomo ponovili visoke standarde iz prvih treh tekem in jih morda še povečali. In to se je zgodilo. Raven igre so dvignili igralci iz začetne enajsterice in rezervisti. Mislim, da smo uravnotežili vse naše značilnosti.«

Kolumbijec na mehiški klopi Osorio se je opravičil najboljšim navijačem na svetu, ker niso izpolnili njihovih pričakovanj in svojih ciljev. A tudi ošvrknil Neymarja ter sodnika. »Izgubljali smo preveč časa zaradi enega igralca. Izgubili smo svoj slog igre v drugem polčasu zaradi sodnika. Menim, da je to sramotno za nogomet,« je povedal Osorio.

Komentarji: