Kovačić: Zakaj bi se bali Argentincev?

V senci škandala z Nikolo Kalinićem priprave za podvig v derbiju
Fotografija: Mateo Kovačić (desno) se je tako boril z Nigerijcem Wilfredom Ndidijem, zdaj ga čaka stari znanec iz španskega clasica – Leo Messi.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mateo Kovačić (desno) se je tako boril z Nigerijcem Wilfredom Ndidijem, zdaj ga čaka stari znanec iz španskega clasica – Leo Messi. FOTO: Reuters

Ljubljana – Kar težko je verjeti, kako hitro je izpuhtelo imenitno ozračje iz hrvaškega nogometnega tabora. Ta se je namreč za začetek veselil zmage proti Nigeriji z 2:0 in spoznanja, da že dvajset let, od Francije 1998, ni osvojil treh točk na premieri. Toda v pričakovanju jutrišnjega derbija z Argentino se je zakuhalo: selektor Zlatko Dalić je poslal domov zagrenjenega napadalca Nikolo Kalinića.

Siniša Uroševič

Dalmatinec se je tako včeraj vsaj kakšen teden ali dva pred soigralci vrnil v domovino, na letališču v Splitu, kjer je zdaj že občutiti vrvež poletne turistične sezone, je izstopal s torbo državne nogometne reprezentance. »Zdaj res ničesar ne morem povedati. Se bom oglasil, če se bom odločil spregovoriti,« je po pristanku letala za Sportske Novosti povedal Kalinić. Novinarjem se pač ni mogel izogniti, saj na letališču največjega obmorskega mesta na Hrvaškem ni stranskega izhoda ...

Tako je za tridesetletnika, ki je doslej na tujem igral v Angliji (Blackburn), Ukrajini (Dnjepropetrovsk) in nazadnje v Italiji (Fiorentina, Milan) prvenstva predčasno konec, selektor ni mogel prenesti njegove zavrnitve vstopa v igro s klopi za rezervne igralce. »Dalić je ravnal prav, kako pa naj bi drugače, četudi mi je žal, da se je to zgodilo Kaliniću, ki je bil zame vzoren športnik,« se je oglasil legendarni Ćiro Blažević, pod čigar trenerskim vodstvom je Hrvaška doslej dosegla najodmevnejši nogometni izid – 3. mesto na svetovnem prvenstvu v Franciji.


Jutri kot v španskem clasicu


Takrat, poleti 1998, je tako kot pred dnevi zmagala na prvi tekmi mundiala, zdaj je pred njo že derbi z ranjeno Argentino. Ena od nogometnih velesil s superzvezdnikom Lionelom Messijem je namreč na svoji premieri proti Islandiji osvojila le točko (1:1), ne glede na ta zadnji zaplet s Kalinićem in namigovanji, da je pri izbrani vrsti naših sosedov še nekaj nezadovoljnih reprezentantov, so Luka Modrić in soigralci prepričani, da lahko preskočijo tudi to prihajajočo oviro dvakratnih svetovnih prvakov.
»Imamo sijajne nogometaše, od vratarja do napadalcev. Zato se nam ni treba pretirano bati Argentincev, sodeč po igralcih smo z izjemo Messija boljši od njih. Spoštujemo jih, a najprej moramo razmišljati o sebi, ne le o drugih,« je ob včerajšnjem srečanju z novinarji v bazi hrvaške nogometne reprezentance v St. Peterburgu poudaril Mateo Kovačić. Zanj bo tako kot za Modrića tekma pomembna tudi zavoljo posebnega prestiža z omenjenim prvim argentinskim adutom. Hrvaška reprezentanta namreč prihajata iz Real Madrida, vodilni nogometaš jutrišnjih tekmecev pa iz Barcelone.

Na novinarski konferenci pa je spregovoril tudi Ante Rebić, odkritje zadnjega dela sezone in tudi selektorja Dalića. Ta nogometaš je bil namreč z goloma prvi junak zmage Frankfurta v finalu nemškega pokala proti Bayernu s 3:1, z nekaterimi vložki je na premieri proti Nigeriji potrdil, da bi tudi v nadaljevanju SP lahko prispeval viden delež k uresničitvi poglavitnega hrvaškega cilja – napredovanju v izločilni del tekmovanja. Resda je bil med reprezentanti že pred štirimi leti na SP v Braziliji, pravi, da se niti ne spominja, kako je bilo takrat, njegove besede o prihajajočih dneh pa so v nasprotju s tistimi, ki so botrovale Kalinićevemu odhodu. Rebić, prav tako Dalmatinec, je namreč dejal: »Na igrišču ali na klopi bom vedno živel za uspeh Hrvaške …«

Komentarji: