Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Odločilni večer za mundialsko usodo gostiteljev Rusov

Rusi drevi nad Arabce brez Putina, toda z Mutkom. Prvo tekmo spremljalo 55 odstotkov prebivalcev. Od leta 1930 spodrsnilo le Južni Afriki pred osmimi leti.
Ruse je zajela mundialska mrzlica. Takole so v St. Peterburgu, prizorišču današnje tekme z Egiptom, spremljali spopad s Savdsko Arabijo.
Ruse je zajela mundialska mrzlica. Takole so v St. Peterburgu, prizorišču današnje tekme z Egiptom, spremljali spopad s Savdsko Arabijo.
Jernej Suhadolnik
19. 6. 2018 | 12:00
5:24
St. Peterburg – Svetovno prvenstvo v nogometu žanje nadpovprečno visoko pozornost navijačev v državah-udeleženkah mundiala, predvsem v gostiteljici Rusiji. V največji državi na svetu vlada najvišja stopnja pripravljenosti na odločilno tekmo z Egiptom, ki bi lahko zrušila več rekordov.

Rusi ne bi mogli bolje načrtovati scenarija za prve dni svetovnega prvenstva. Potem ko so odprli mundial kot najnižje rangirana reprezentanca, uvrščena 14 mest za Slovenijo, pričakovanja javnosti pa so bila posledično skromno previdna, je uvodni »blitzkrieg« na štadionu Lužniki ta položaj postavil na glavo. Oziroma na pravo mesto, bi rekli optimisti med domačimi navijači.
Savdska Arabija je padla kot pokošena, 150-milijonsko državo je zajela evforija, uvodna predstava je navdušila neverjetnih 55 odstotkov prebivalcev pred TV zasloni. Med starejšimi od 60 let je znašal ta delež nepredstavljivih 72 odstotkov, »zbornaja komanda« je pritegnila tudi več kot polovico mladih med 18. in 24. letom (57 %).


Ne morejo brez Arabcev


Ni čudno, da vladajo pred drevišnjo drugo tekmo Rusije v nekdanji prestolnici St. Peterburgu »izredne razmere«, vstopnice v rokah predstavljajo suho zlato. Navijače je resda zajela evforija, ne nazadnje lovijo Rusi svojo prvo (!) uvrstitev v izločilne boje mundiala po razpadu mogočne Sovjetske zveze, korak naprej v primerjavi s predhodnimi turnirji si želi tudi nesrečnik s prve tekme Alan Dzagojev. Nemara prvi zvezdnik reprezentance si je poškodoval zadnjo stegensko mišico med dvobojem s Savdsko Arabijo. »Zdravniki in fizioterapevti me bodo usposobili za prvo tekmo na izpadanje, ki je ne bom zamudil za nobeno ceno,« je zatrdil zvezni igralec CSKA.

Jurij Žirkov je soigralec Mihe Mevlje v Peterburgu in sodi med najbolj izkušene ruske nogometaše.
Jurij Žirkov je soigralec Mihe Mevlje v Peterburgu in sodi med najbolj izkušene ruske nogometaše.


Nagrada za preboj v 1/8 finala bi bila lepa, toda s seboj bi prinesla zahteven izziv: spopad bodisi s Portugalsko bodisi Španijo, če bo šlo vse po načrtu tudi v skupini B. Mikavnosti morebitnega spektakla se zavedajo tudi organizatorji svetovnega prvenstva. Tekme gostiteljev z najmočnejšimi na svetu so pač vselej najboljša reklama za nogomet in uspešnost posameznega turnirja. Tako je bilo od mundialske premiere leta 1930 v Urugvaju do zadnjega turnirja pred štirimi leti v Braziliji, zakaj bi bilo drugače v Rusiji?
Potem ko so Rusi v premieri zmleli Savdsko Arabijo, jih čaka drevi močnejši Egipt, morda tudi z Mohamedom Salahom v začetni enajsterici. Zdi se, da se gostitelji ne morejo otresti arabskih izzivov in, kdo ve, nemara bi v primeru ruskega napredovanja prišlo do senzacije v skupini B in bi se Rusi sešli tudi z Marokom …


Štadion za milijardo evrov


»Ključna bo tekma z Egiptom. V prvi tekmi so lahko vsi videli, kako visok motiv krasi naše fante. Če bomo igrali tako odločno, ne bomo imeli težav,« je sporočil zasedbi selektorja Stanislava Čerčesova tudi Vitalij Mutko, alfa in omega mundiala 2018, namestnik ruskega premiera Dmitrija Medvedjeva. Prav Mutko je nemara podobno zaslužen kot predsednik Vladimir Putin, da je Fifa zaupala izvedbo turnirja največji državi na svetu, ne nazadnje je tudi pozneje posredno nadzoroval porabo 11 milijard evrov za posodobitev štadionske in cestno-prometne infrastrukture zahodno od Urala.

Bržčas bo drevi res napeto. Morebitna ruska zmaga bi gostitelje že izstrelila med zvezde, obraten scenarij bi jih boleče prizemljil in reševati bi se morali v zadnjem kolu proti močni zasedbi Urugvaja. »Kar dobro smo motivirani. Ostri kritični zapisi in nezadovoljstvo javnosti v mesecih do začetka mundiala so nas le dodatno podžgali. Vemo, kaj lahko pričakujemo od Egipta brez Salaha ali z njim, zato verjamem v naš uspeh,« je zatrdil navijačem tudi Anton Mirančuk, zvezni igralec ruskega prvaka Lokomotiva. Rusi bodo nocoj pogrešali podporo Vladimira Putina, ki se bo mudil na nujnem delovnem obisku v Minsku, toda ob tem je zatrdil, da si bo zanesljivo ogledal najzanimivejše povzetke tekme. Na super sodobnem objektu za milijardo evrov, ki ga je v zadnji sezoni v majici Zenita spoznal tudi slovenski legionar Miha Mevlja, bo spodbujal rojake prav Mutko, gotovo bo glasnih tudi 65.000 navijačev na štadionu Krestovskij.

Bomo videli, ali bo evforična podpora rojakov Rusom zadostovala za izpolnitev osnovnega cilja. Le enkrat v 88-letni zgodovini svetovnih prvenstev se je namreč primerilo, da gostitelji niso preskočili prve ovire – leta 2010 v Južni Afriki. Brazilija in Nemčija sta se zavihteli do polfinala, Japonska v 1/8 finala, Južna Koreja prav tako v polfinale, Francija celo na vrh, ...

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine