Otroci Francije so vstali, dan slave je prišel

Ob uspehu leta 1998 so Didiera Deschampsa obkrožali sami izkušeni soigralci, v Rusiji je z mladci, ki bi lahko zaznamovali ero
Fotografija: Po zmagi nad Belgijo so domoljubna čustva preplavila celotno Francijo. Foto AFP
Odpri galerijo
Po zmagi nad Belgijo so domoljubna čustva preplavila celotno Francijo. Foto AFP

St. Peterburg – So mladi in hitri, samozavestni in včasih malo naduti, skupaj pa vredni več kot milijardo evrov. Manjka jim le mednarodna lovorika. S takšno oceno so se francoski nogometaši odpravili na letošnji mundial in v nedeljo se bodo lahko otresli še zadnje "pomanjkljivosti". Z zmago nad Belgijo niso le spravili rojakov v delirij, ampak so se povsem približali drugemu naslovu svetovnega prvaka.

Neustavljivi! Odmeven naslov prek celotne naslovnice športnega dnevnika L'Equipe ni zajel le novega uspeha trikolorov, pač pa stanje duha v Franciji. "Še dobro, da slovimo po proizvodnji šampanjca, saj nam ga zlepa ne bo zmanjkalo," so med plemenitim pokanjem zamaškov pojasnili navijači z globljimi žepi. Mlajši, tako v mestih kot zakotnih naseljih, so se zadovoljili z manj žlahtnimi napitki ter odmevanjem petard, ki so zahtevale nemalo požarov in ranjenih, in Marseljeze. Vstanite, otroci domovine, dan slave je prišel!

Podobno je bilo po zmagoslavju na SP 1998, ko je takratni kapetan Didier Deschamps na Stade de France dvignil šampionski pokal v imenu domače izbrane vrste. V nedeljo bi ga lahko proslavil še na selektorski klopi ter se pridružil Brazilcu Mariu Zagallu, ki je bil leta 1958 prvak kot igralec brazilske reprezentance in štiri leta pozneje kot njen strateg, in Nemcu Franzu Beckenbauerju (1974 in 1990), edinima doslej, ki jima je uspel podvig v obeh vlogah. Okoliščine so resda različne. Pred 20 leti je bil Deschamps obkrožen s samimi izkušenimi soigralci, s še ne dopolnjenimi 21 leti je izastopal le Thierry Henry, zdaj je njegova enajsterica v povprečju stara manj kot 26 let, pa še to po "zaslugi" 31-letnih Olivierja Girouda, Blaisa Matuidija in vratarja Huga Llorisa.

Še posebej bode v oči mladost obrambne vrste, ki je v dosedanjih šestih nastopih kazala znake negotovosti le med dvobojem z Argentino (4:3), v štirih nastopih pa je ohranila mrežo nedotaknjeno. In ne le to: v vseh treh tekmah končnice je eden od članov defenzivne četverice – Benjamin Pavard v osmini finala proti Argentini, Raphael Varane v četrtfinalu proti Urugvaju in Samuel Umtiti v polfinalu proti Belgiji – zabil zlata vreden gol in obogatil razpon smrtonosno nevarnih napadalcev. S sleherno potezo izžarevajo zrelost, čeprav je Varane s 25 leti najstarejši v obrambi, Umtiti je leto dni mlajši, Pavard in Lucas Hernandez pa bosta pri 22 letih odigrala svoji 12. reprezentančni tekmi v nedeljskem finalu SP. Za primerjavo: pred 20 leti so francosko obrambo držali pokonci velerutinerji Laurent Blanc, Marcel Desailly, Bixente Lizarazu in Lilian Thuram.
 

Mbappe si je podvojil ceno


Kylian Mbappe se tistih slavnih časov ne more spomniti, saj je star šele 19 let. Zato pa mu v ušesih odmevajo očitki, da ga je PSG ob lanskem prestopu iz Monaca odločno preplačal s 180 milijoni evrov odškodnine. Zdaj prevladuje ocena, da je vreden vsaj dvakrat toliko, da bo zaradi raketnega pogona v nogah kmalu prerasel vzdevek "novi Henry" in povsem zaznamoval EP 2020 in SP 2023, na katerem bo še vedno star le 23 let. Francozi vendarle pričakujejo, da bo kot znanilec novega rodu odločil že nedeljski finale in prekinil črni niz reprezentance v odločilnih dvobojih. Še vedno jih namreč pečeta poraza v finalih SP 2006 proti Italiji (po izključitvi Zinedina Zidana) in EP 2016 – sredi Pariza in po podaljšku proti Portugalski, ki je že v 25. minuti ostala brez poškodovanega Cristiana Ronalda.

"Dobro vemo, kako težko je bilo sprejeti takratni neuspeh, zato bomo storili vse, da se zgodba ne bi ponovila. Z zdajšnjim vzdušjem v moštvu lahko premikamo gore, izkoristiti moramo priložnost in si zaceliti rane. Starejši igralci vodijo zasedbo, mlajši ji dajejo energijo. Odlično mešanico značajev imamo in zelo dobro zapolnjene vse vrste. Proti Belgiji so še posebej izstopali naš kapetan Hugo v vratih in obramba pred njim, ki se je morala postaviti zelo globoko zaradi izjemne kakovosti Hazarda, De Bruyneja in Lukakuja. Nalogo je opravila z odliko," je zadovoljen tudi 49-letni Didier Deschamps.

Komentarji: