Senzacija: Korejci poslali branilce naslova Nemce domov

Južna Koreja je bila od elfa boljša z 2:0, Švedska po zmagi na Mehiko (3:0) potrdila osmino finala.
Fotografija: Ponižani Nemci so lahko le sklonili glave. Foto Luis Acosta/AFP
Odpri galerijo
Ponižani Nemci so lahko le sklonili glave. Foto Luis Acosta/AFP

Kazan – Če so se dobitniki srebra izpred štirih let Argentinci včeraj skozi šivankino uho prebili v izločilne boje nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji, je danes branilcem lovorike iz Brazilije, Nemcem, senzacionalno spodrsnilo. V dvoboju tretjega kola skupine F so namreč nujno potrebovali točke proti odpisani zasedbi Južne Koreje, ki je bila v prvih dveh poskusih neuspešna, tokrat pa je vpisala povsem nenadejano sladko zmago z 2:0 in »elf« poslala domov. Nemci so že v pripravljalnih dvobojih pokazali, da kemija v moštvu ni bila prava, neprepričljive nastope pa nadaljevali tudi v Rusiji. Že v prejšnjem kolu so se srečno izvlekli proti Švedski, za zmago z 2:1 je Toni Kroos zadel šele v peti minuti sodnikovega dodatka, uvodoma pa niso znali zadeti mreže Mehike, ki je bila boljša z 1:0.

Nemčija ni ponovila polfinalnega scenarija s svetovnega prvenstva leta 2002 v Aziji, ko je bila od Južne Koreje mukoma boljša z 1:0. Tokrat si je pustila vrata odprta do prve minute sodnikovega dodatka, ko se je njena mreža prvič zatresla – po ogledu videoasistenta (VAR) je ameriški delivec pravice Mark Geiger priznal zadetek Young-gwon Kima. Pet minut pozneje je barko Joachima Löwa dokončno potopil Heung-min Son, ki je zatresel prazno mrežo, potem ko se je vratar Manuel Neuer neuspešno vključil v nemški napad ob podaji iz kota. Oba tekmeca sta tako ostala brez napredovanja v izločilne boje, padli svetovni prvaki so končali celo kot zadnji v skupini F. Nemci so tako že tretji zaporedni branilci zlata, ki so izpadli že v skupinskem delu, po Španiji leta 2014 in Italiji leta 2010.

Ludwig Augustinsson je načel mehiško mrežo. Foto Jorge Guerrero/AFP
Ludwig Augustinsson je načel mehiško mrežo. Foto Jorge Guerrero/AFP


V današnjem drugem dvoboju skupine F so se Švedi dokopali do druge zmage na prvenstvu, s 3:0 so odpravili Mehiko, ki pa se je – po zaslugi današnjega nemškega spodrsljaja – vseeno prebila med najboljših 16 reprezentanc turnirja. Skandinavski kolektiv, ki je en gol dosegel iz igre, enega z najstrožje kazni, enega pa s pomočjo tekmečevega avtogola (vse tri pa v drugem polčasu), se je z gladko zmago dokopal celo do prvega mesta v skupini in boljšega izhodišča pred končnico. Avtogol Edsona Alvareza je bil skupno že sedmi na tem turnirju, še na nobenem mundialu doslej igralci svojih vratarjev niso premagali tolikokrat.




MEHIKA : ŠVEDSKA 0:3 (0:0)


Jekaterinburg Arena, gledalcev 33.061, sodnik Nestor Pitana (Argentina).

Strelci: 0:1 – Augustinsson (Clässon, 50.), 0:2 – Granqvist (62./11-m), 0:3 – Alvarez (74./avt.).

Mehika: Ochoa, Alvarez, Salcedo, Moreno, Gallardo (od 65. Fabian), Guardado (od 75. Corona), Herrera, Layun (od 89. Peralta), Vela, Lozano, Hernandez; Švedska: Olsen, Augustinsson, Granqvist, Nilsson Lindelöf, Lustig, Forsberg, Ekdal (od 80. Hiljemark), Larsson (od 57. Svensson), Clässon, Toivonen, Berg (od 68. Kiese Thelin); streli: 19:13; na vrata: 3:5; posest žoge v %: 65:35; podaje: 491 (82 %) : 215 (67 %); koti: 7:3; prekrški: 14:11; pretečeni km: 95:102.


JUŽNA KOREJA : NEMČIJA 2:0 (0:0)


Kazan Arena, gledalcev 41.835, sodnik Mark Geiger (ZDA).

Strelca: 1:0 – Young-gwon Kim (90+3.), 2:0 – Heung-min Son (Se-jong Ju, 90+6.).

Južna Koreja: Hyun-woo Cho, Yong Lee, Young-sun Yun, Young-gwon Kim, Chul Hong, Jae-sung Lee, Woo-young Jung, Hyun-soo Jang, Seon-min Moon (od 69. Se-jong Joo), Ja-cheol Koo (od 56. Hee-chan Hwang, od 79. Yo-han Go), Heung-min Son; Nemčija: Neuer, Hector (od 78. Brandt), Hummels, Süle, Kimmich, Kroos, Khedira (od 58. Gomez), Reus, Özil, Goretzka (od 63. Müller), Werner; streli: 11:26; na vrata: 5:6; posest žoge v %: 30:70; podaje: 242 (74 %) : 726 (88 %); koti: 3:9; prekrški: 16:17; pretečeni km: 118:115.

Komentarji: