Urugvaj odčital lekcijo gostiteljem turnirja

Rusi so kljub porazu z 0:3 napredovali v osmino finala, Savdska Arabija v zadnjih izdihljajih do zmage nad Egiptom.
Fotografija: Luis Suarez je virtuozno izvedel prosti strel. Foto David Gray/Reuters
Odpri galerijo
Luis Suarez je virtuozno izvedel prosti strel. Foto David Gray/Reuters

Samara – V skupini A so danes kot prvi končali uvodni del nogometnega svetovnega prvenstva. Brez poraza in brez prejetega zadetka so bili v njej najprepričljivejši Urugvajci, ki so do tretje zmage prišli še (vsaj po rezultatu sodeč) najlažje, gostitelje turnirja Ruse so namreč odpravili s 3:0. Obe zasedbi sta si že pred dvobojem zagotovili napredovanje v osmino finala, saj sta v prvih dveh kolih vpisali popoln izkupiček, medsebojni obračun je odločal le o tem, kdo bo šel z boljšim izhodiščem v izločilne boje.

Bolj razburljiv je bil dvoboj zasedb, ki nista imeli več niti teoretičnih možnosti za napredovanje. Egipt je prvi vodil po zaslugi glavnega zvezdnika Mohameda Salaha, Savdska Arabija je tik pred odhodom na odmor – v šesti minuti sodnikovega dodatka – izenačila iz že druge enajstmetrovke na tekmi, zmagovalni gol pa je ravno tako dosegla v poslednjih izdihljajih obračuna, Salem Al-Dawsari se je med strelce vpisal v predzadnji, peti minuti sodnikovega dodatka. Savdijci so tako vendarle prekinili niz dvanajstih tekem na mundialih brez zmage in se treh točk razveselili prvič po juniju leta 1994, ko so z 1:0 odpravili Belgijo.




POTEK DVOBOJA RUSIJA – URUGVAJ


Gostitelji turnirja so se zavedali, da bo šele današnji dvoboj ponudil merodajnejši odgovor na vprašanje, kakšen je pravzaprav njihov domet na domačem mundialu. Leteli so visoko, že v deseti minuti obračuna z Urugvajem pa treščili na trda tla. Jurij Gazinski, strelec prvega ruskega zadetka na prvenstvu, je tik pred kazenskim prostorom nepravilno zaustavil Rodriga Bentancurja in si za prekršek prislužil tudi rumeni karton. Žogo si je za prosti strel 17 metrov od vrat Igorja Akinfejeva, ki je bil pokrit, nastavil zvezdnik Luis Suarez, ki je sprožil po tleh mimo živega zidu in žogo tik ob desni vratnici mojstrsko pospravil v mrežo. Zanj je bil to že sedmi zadetek na svetovnih prvenstvih, na urugvajski večni lestvici je pred njim zgolj še osemkratni strelec Oscar Miguez, za seboj pa je pustil tudi Diega Forlana.

Rusom hitro prejeti zadetek ni spodrezal kril, temveč so skušali še resneje pritisniti v napadu, kar bi se jim lahko obrestovalo v dvanajsti minuti. Njihov najboljši strelec na turnirju Denis Čerišev se je znašel iz oči v oči s Fernandom Muslero, a je bil čuvaj mreže, ki je danes že stotič oblekel majico z državnim grbom, uspešnejši, odbito žogo pa je urugvajska obramba previdno poslala v kot. Ko se je prvi polčas ravno prevesil v drugo polovico, pa je južnoameriški predstavnik, ki je igral enostavno in učinkovito, podvojil vodstvo. Diego Laxalt je poskušal srečo s strelom z razdalje, ki bi ga Akinfejev bržkone ukrotil, če ne bi žoga vmes zadela Čeriševa, spremenila smeri in tik ob vratnici našla poti v mrežo. Dva strela, dva gola Urugvaja! Naknadno so Laxaltu izbrisali zadetek in ga spremenili v avtogol Čeriševa.

Edinson Cavani je potrdil gladko zmago Urugvaja. Foto David Gray/Reuters
Edinson Cavani je potrdil gladko zmago Urugvaja. Foto David Gray/Reuters


Vodeče moštvo pa se ni zadovoljilo z udobnim naskokom, temveč je bilo že v 28. minuti na pragu vnovičnega povišanja. Poskušal je Betancur, vendar sta bila ruska obramba in Akinfejev ravno dovolj spretna, da sta razrešila nevaren položaj. Že tako so bili Rusi v zaostanku, v 36. minuti pa jih je na cedilu pustil še branilec Igor Smolnikov. Grdo je namreč zaustavil prodirajočega Laxalta, senegalski sodnik Malang Diedhiou mu je brez pomislekov pokazal rumeni karton, ker pa je bil to že njegov drugi v razmaku zgolj devetih minut, je moral mnogo predčasno v slačilnico. Gostitelji turnirja so tako nadaljevali z zgolj desetimi možmi, česar pa tekmec pred odhodom na glavni odmor ni znal več izkoristiti. Takoj po izključitvi je domači selektor Stanislav Čerčesov posegel po prvi menjavi, Čeriševa je zamenjal z Mariem Fernandesom. Urugvaj je bil samo v enem polčasu enako učinkovit kot v prejšnjih dveh obračunih skupaj.

Tudi v drugem polčasu so izbranci selektorja Oscarja Tabareza narekovali (visok) ritem, predvsem v zadnjih minutah je bil ruski kapetan Akinfejev nekajkrat na resni preizkušnji. V 90. minuti je tako s skrajnimi napori prek prečke izbil močan in natančen poskus rezervista Cristiana Rodrigueza, v naslednjem poskusu pa se je mreža gostiteljev prvenstva vendarle zatresla še tretjič. Po podaji iz kota je v kazenskem prostoru najvišje skočil branilec Diego Godin, a nastreljal vratarja, odbitek pa je brez pretiranih preglavic v mrežo pospravil Edinson Cavani, ki je zdaj že pri 43 golih v reprezentančnem dresu, zadnje štiri je zabil evropskim nasprotnikom, med strelce pa se je vpisal na že tretjem zaporednem mundialu. Urugvaj je postal šele prva izbrana vrsta, ki se je skozi skupinski del na svetovnem prvenstvu prebila brez prejetega zadetka, po Argentini leta 1998. 

Mohamed Salah je bil dobro pokrit, a je vseeno zadel. Foto Jason Cairnduff/Reuters
Mohamed Salah je bil dobro pokrit, a je vseeno zadel. Foto Jason Cairnduff/Reuters


POTEK DVOBOJA SAVDSKA ARABIJA – EGIPT


Tekmeca sta že pred dvobojem ostala brez možnosti za preboj v osmino finala, sta se pa med seboj udarila za prestiž in za to, kdo (če sploh kdo) bo Rusijo zapustil s tremi točkami v žepu. Egipt je na svetovni jakostni lestvici FIFA uvrščen precej višje, kar je znal izkoristiti ravno na polovici prvega polčasa, ko je njegov prvi zvezdnik, trofejni član Liverpoola Mohamed Salah, med prodorom odlično sprejel dolgo podajo, se otresel dveh čuvajev in z lobom z roba kazenskega prostora na hrbet spravil še savdijskega vratarja Yasserja Al Mosailema. To je bil drugi egiptovski zadetek na prvenstvu, oba je dosegel Salah, prvič je zadel iz igre.

Vendar pa Savdska Arabija ni kar tako zlepa položila orožja. Ravno obratno, v 41. minuti je imela (in zapravila) idealno priložnost za izenačenje. Ahmed Fathy je namreč v kazenskem prostoru posredoval z roko, kolumbijski sodnik Wilmar Roldan je pokazal na belo točko, najstrožjo kazen pa je izvedel Fahad Mosaed Al-Muwallad Al Harbi. Sprožil je v levo, vendar pa je Essam El Hadary njegovo namero prebral in žogo odbil v prečko, od koder se je vrnila v polje. Egiptovski vratar je postal šele četrti po letu 1966, ki je na svojem krstnem mundialu ubranil enajstmetrovko. Vendar pa je vrsta, ki je zaostajala, že kmalu dobila novo priložnost.

Salem Al-Dawsari je zmagovalca odločil globoko v sodnikovem dodatku. Foto Jason Cairnduff/Reuters
Salem Al-Dawsari je zmagovalca odločil globoko v sodnikovem dodatku. Foto Jason Cairnduff/Reuters


Tik pred odhodom na odmor, v tretji minuti sodnikovega dodatka, je Ali Gabr v kazenskem prostoru za majico povlekel Al-Muwallada, Roldan je že drugič v sedmih minutah pokazal na belo točko, njegovo odločitev je potrdil tudi videoasistent (VAR). Tokrat je bil izvajalec, Salman Al-Faraj, uspešnejši in je vendarle poskrbel za izenačenje, obenem je bil to prvi savdijski zadetek na tokratnem prvenstvu. In še rekorden za nameček: bil je namreč najpoznejši v prvem polčasu tekem v zgodovini mundialov – v peti minuti in 36 sekundi sodnikovega dodatka. Izenačenje je bilo zasluženo, saj je bila vsa statistika do odhoda na odmor na savdijski strani.

V drugem polčasu je bila premoč Savdske Arabije še očitnejša, Egipt pa je bil povsem brezkrven v napadu. Vseeno je že dišalo po tem, da se bosta zasedbi razšli brez zmagovalca in da bo tretje mesto v skupini A zasedlo moštvo Mohameda Salaha, toda v poslednjih izdihljajih drugega polčasa je bila sreča, enako kot že v končnici prvega, ponovno na strani Savdijcev. Sodnik je pokazal štiri minute dodatka, a dvoboj še nekoliko potegnil, kar je izkoristil Salem Al-Dawsari, ki je sprejel lepo podajo Abdullaha Otayfa, nato pa z lepim zadetkom prekinil kar 24-letno obdobje Savdske Arabije brez zmage na svetovnih prvenstvih.


RUSIJA : URUGVAJ 0:3 (0:2)


Strelci: 0:1 - Luis Suarez (10.), 0:2 - Denis Čerišev (23./avt), 0:3 - Edinson Cavani (Diego Godin, 90).

RUSIJA (4-2-3-1): Igor Akinfejev; Fjodor Kudrjašov, Sergej Ignjaševič, Ilja Kutepov, Igor Smolnikov; Roman Zobnin, Jurij Gazinski (od 46. Daljor Kuzjajev); Denis Čerišev (od 38. Mario Fernandes), Aleksej Mirančuk (od 60. Fjodor Smolov), Aleksandr Samedov; Artjom Dzjuba.

URUGVAJ (4-3-1-2): Fernando Muslera; Martin Caceres, Sebastian Coates, Diego Godin, Diego Laxalt; Nahitan Nandez (od 73. Cristian Rodriguez), Lucas Torreira, Matias Vecino; Rodrigo Bentancur (od 63. Giorgian de Arrascaeta); Luis Suarez, Edinson Cavani (od 90. Maximiliano Gomez).

Rdeč karton: Igor Smolnikov (36., 2R).


SAVDSKA ARABIJA : EGIPT 2:1 (1:1)


Strelci: 0:1 - Mohamed Salah (Abdalla El Said, 22.), 1:1 - Salman Al Faraj (45+6./11-m), 2:1 - Salem Al-Dawsari (Abdullah Otayf, 90+5.).

SAVDSKA ARABIJA (4-5-1): Yasser Al Mosailem; Mohammed Al Burayk, Osama Hawsawi, Motaz Hawsawi, Yasir Al Shahrani; Hattan Sultan Babhir (od 65. Mohanad Asiri), Hussain Al Mogahwi, Abdullah Otayf, Salman Al-Faraj, Salem Al-Dawsari; Fahad Al-Muwallad (od 79. Yahya Al Shehri).

EGIPT (4-2-3-1): Essam El Hadary; Mohamed Abdel-Shafy, Ahmed Hegazy, Ali Gabr, Ahmed Fathi; Tarek Hamed, Mohamed Elneny; Trezeguet (od 81. Mahmoud Kahraba), Abdalla El Said (od 45. Amr Warda), Mohamed Salah; Marwan Mohsen (od 64. Ramadan Sobhi).


 

Komentarji: