Uspešen kolumbijski popravni izpit

Kolumbija je s 3:0 odpravila Poljake na čelu z Robertom Lewandowskim, ki so ostali brez možnosti za izločilne boje.
Fotografija: Juan Cuadrado je potrdil kolumbijsko zmago. Foto Jorge Silva/Reuters
Odpri galerijo
Juan Cuadrado je potrdil kolumbijsko zmago. Foto Jorge Silva/Reuters

Kazan – Poljaki so danes, v dvoboju drugega kola skupine H nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji, podrli nekaj neslavnih mejnikov, vsaj kar se udeležbe evropskih reprezentanc na tokratnem mundialu tiče. Postali so namreč prva izbrana vrsta s stare celine, ki je že predčasno ostala brez možnosti za napredovanje v osmino finala, obenem so si privoščili najhujši poraz Evropejcev v dosedanjem delu turnirja v Rusiji, potem ko jih je v dvoboju ranjenih levov, ki sta uvodoma nepričakovano pokleknila pred Senegalom oziroma Japonsko, s 3:0 odpravili Kolumbijci. Zadeli so Yerry Mina v prvem ter Radamel Falcao in Juan Cuadrado v razmaku petih minut v drugem polčasu, z dvema podajama se je izkazal tudi prvi zvezdnik James Rodriguez. Poljaki so delovali brezvoljno in anemično, njihov vodilni as Robert Lewandowski na prvenstvu še vedno ni zadel.




POTEK TEKME


V dvoboj z ogromnim vložkom sta obe zasedbi štartali zelo previdno in rezervirano, večino posla sta opravili med kazenskima prostoroma, nekaj več napadalnih ambicij so pokazali Kolumbijci, medtem ko so Poljaki predvsem prežali na morebitne tekmečeve napake in luknje v obrambi. Zdelo se je, kot da so izbranci Adama Nawalke zadovoljni z neodločenim izidom, Kolumbiji, ki je le enkrat doslej (leta 1994 proti Romuniji in ZDA) izgubila prva dva obračuna na mundialu, pa se je večja podjetnost obrestovala malce pred odhodom na glavni odmor.

V 40. minuti je zvezdnik James Rodriguez natančno vedel, komu v kazenskem prostoru mora podati žogo. Pred tekmečevimi vrati je skok dobil visokorasli branilec Yerry Mina, ki se lahko pohvali s 195 centimetri, ki jih je mojstrsko unovčil in z glavo na kolena spravil tudi čuvaja mreže Wojciecha Szczesnyja. James je bil neposredno vključen v kar devet kolumbijskih golov v sedmih nastopih na svetovnih prvenstvih, šestkrat je zadel in trikrat podal. Mina je po drugi strani, za branilca, izjemno učinkovit, v 14 nastopu v majici z državnim grbom je namreč že četrtič zadel.

Yerry Mina je odlično unovčil svojih 195 cm. Foto Saeed Khan/AFP
Yerry Mina je odlično unovčil svojih 195 cm. Foto Saeed Khan/AFP


Prvo resnejšo priložnost za reprezentanco, ki je zaostajala, je v 57. minuti zapravil prvi zvezdnik Robert Lewandowski, ki je odlično sprejel dolgo podajo in se znašel iz oči v oči s tekmečevim vratarjem Davidom Ospino, ki je bil usoešnejši, vendar pa je že drugič v dvoboju obležal na tleh. Že v peti minuti je namreč poskrbel za nekoliko daljšo prekinitev, v drugo se je na noge postavil nekoliko hitreje. Poljaki so s prvo menjavo, Dawida Kownackega je nadomestil izkušeni 30-letni napadalec Hulla Kamil Grosicki, vendarle pokazali tudi nekaj več lakote po zadetku.

Toda takoj, ko so se nekoliko bolj pomaknili v napad, so bili neusmiljeno kaznovani. V 70. minuti so ostali domala brez možnosti za napredovanje v izločilne boje, saj je Kolumbija vodila že z 2:0. Juan Quintero je odlično podal v prazen prostor, prvi napadalni as Radamel Falcao se je spretno otresel čuvaja Grzegorza Krychowiaka, nato pa žogo brez pretiranih težav spravil še mimo Szczesnyja. Zanj je bil to že jubilejni trideseti zadetek v reprezentančnem dresu, prvič se ga je razveselil tudi na svetovnih prvenstvih. Toda poljska mreža se še ni nehala tresti ...

Radamel Falcao je zadel prvič na mundialih. Foto Roman Kručinin/AFP
Radamel Falcao je zadel prvič na mundialih. Foto Roman Kručinin/AFP


Le pet minut pozneje je bila ladja evropskega predstavnika potopljena. Medla obramba je Jamesu dovolila, da je z leve strani poslal ostro globinsko podajo, s katero je našel lepo vtekajočega Juana Cuadrada, ki je le potegnil in v dvoboju iz oči v oči neizposno matiral poljskega vratarja. Toda zadišalo je tudi po četrtem kolumbijskem zadetku. V 85. minuti je namreč s potezo za gledalce, s peto, ustrelil rezervist Mateus Uribe in že premagal Szczesnyja, vendar pa je njegov poskus z golove črte odbil branilec Jan Bednarek.


POLJSKA : KOLUMBIJA 0:3 (0:1)


Strelci: 0:1 - Yerry Mina (James Rodriguez, 40.), 0:2 - Radamel Falcao (Juan Quintero, 70.), 0:3 - Juan Cuadrado (James Rodriguez, 75.).

POLJSKA (3-4-1-2): Wojciech Szczesny; Lukasz Piszczek, Jan Bednarek, Michal Pazdan; Bartosz Bereszynski, Jacek Goralski, Grzegorz Krychowiak, Maciej Rybus; Piotr Zielinski; Robert Lewandowski, Dawid Kownacki.

KOLUMBIJA (4-2-3-1): David Ospina; Johan Mojica, Yerry Mina, Davinson Sanchez, Santiago Arias; Wilmar Barrios, Abel Aguilar; James Rodriguez, Juan Quintero, Juan Cuadrado; Radamel Falcao.
 

Komentarji: