V Sočiju »naša fešta« ali ritem Kalinke?

Rusija – Hrvaška: Zgodovinski nogometni spopad v Sočiju – Popolna izolacija Rusov
Fotografija: Ruska ekipa na pripravah za tekmo s Hrvaško. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ruska ekipa na pripravah za tekmo s Hrvaško. FOTO: AFP

Na drevišnjo četrtfinalno tekmo med Rusi in Hrvati ni vredno staviti niti centa. Nemogoče je napovedati zmagovalca dvoboja med gostitelji mundiala in resda favoriziranimi Hrvati, saj bi lahko na razplet večera vplivalo (pre)več dejavnikov. V Sočiju bo zanesljivo vroče kot v peklu, čeprav je letovišče ob Črnem morju obiskal dež.

Ni čudno, da so Rusi raje ostali v svojem vadbenem središču v Moskvi, saj optimalna priprava na zgodovinski izziv zahteva hujšo osamitev kot v primeru epidemije najbolj trdovratnega virusa. »V Sočiju je lepo, toda okrog hotela ne bi imeli miru zavoljo številnih navijačev. Dovolj dobro poznamo mesto, štadion in tamkajšnje razmere, saj smo tam že igrali. Derbi prihaja ob pravi temperaturi – ne bo ne vroče ne hladno,« je zatrdil ruski selektor Stanislav Čerčesov. Slednji kljub nepričakovani uvrstitvi v četrtfinale ne uživa splošne priljubljenosti pri rojakih, čeprav je dosegel več kot prej odlično plačani Fabio Capello. Morebitna uvrstitev v polfinale svetovnega prvenstva bi ga vendarle postavila na piedestal, znašel bi se na uličnih stojnicah ob matrjoškah in številnih pravoslavnih ikonah.
 

Nazadnje Sovjetska zveza


Kako velik bo danes vložek gostiteljev 21. mundiala, ne nazadnje razkrivajo tudi šale, ki krožijo znotraj nogometne družine. V eni od njih ruski predsednik Vladimir Putin pokliče hrvaškega premiera Andreja Plenkovića in mu v zameno, da Hrvaška prepusti zmago Rusom, ponudi brezplačen plin za celotno hrvaško industrijo. »Nimamo industrije,« mu odvrne Plenković ... Kakšen interes vlada za četrtfinalno tekmo med Rusijo in Hrvaško na olimpijskem štadionu v Sočiju, pričajo tudi cene letalskih vozovnic. Za najcenejše na relaciji Moskva-Soči, ki običajno stanejo po 50 evrov, je bilo treba odšteti po desetkrat več. S podobnim izzivom se je srečala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki bo drevi med 44.000 gledalci na tribunah. Predsednica da, toda ne na stroške davkoplačevalcev, so ji zabičali rojaki. Ostala je tudi brez vladnega letala, s katerim je Plenković poletel na vrh EU v Sofijo.

Drevišnja tekmeca v Sočiju nista prav redna gosta polfinalnih tekem svetovnih prvenstev v nogometu, kar potrjuje tudi zgodovina. Hrvati so tako močno opozorili nase leta 1998, ko so na krilih asov Bobana, Prosinečkega in Šukerja izpadli šele proti gostiteljem Francozom, tudi (vnovič gostitelji ...) Rusi so prišli med štiri le enkrat – daljnega leta 1966 v Angliji, ko je igrala 250-milijonska Sovjetska zveza.

Zmagovalec nepredvidljivega dvoboja bi lahko dočakal v domovini stoječe ovacije rojakov. Ne gre zgolj za štiri milijone Fifinih dolarjev – na dvanajst milijonov podlage –, bolj za zgodovinski športni podvig, o katerem se bo govorilo naslednjih dvajset let. In, ne nazadnje, zgodbe še ne bi bilo konec, iz Sočija vodi pot nazaj na polfinalno tekmo v Moskvi ...
 

Hrvaški velemojstri nad granitni zid Rusov


Le želimo si lahko, da bomo spremljali spektakularno tekmo, vredno četrtfinala mundiala, da bodo torej v ospredju najboljši nogometni asi na svetu in ne denimo – brazilski sodnik Sandro Ricci. Več možnosti za slavje naj bi imeli hrvaški mojstri z najvišjim evropskim certifikatom, ki so vendarle – na papirju – boljši, hitrejši in premorejo več izkušenj s tekem ustrezno visoke ravni.

Ali bo to dovolj za odmevanje znamenite »Večeras je naša fešta«​, ali pa bomo v Rusiji preživeli noč v ritmu »Ka-lin-ka-ka-lin-ka ...«, bomo še videli. Rusi naj bi postavili čvrsto obrambno postavitev v modelu igre 3-4-2-1, kar v praksi pomeni, da bodo Perišić, Rebić in Mandžukić poskušali prebiti sistem 5-4-1, Modrić in Rakitić pa bosta poskušala dobiti ključno bitko v zvezni vrsti.
... Prav nič ni izključeno, ne nazadnje sta bila Igor Akinfejev in Danijel Subašić nemara celo najboljša posameznika osmine finala svetovnega prvenstva.

Komentarji: