Angleži so ponavljali: »Prihaja domov!« Kaj in zakaj?

Kakšna je zgodba za neuradno himno angleške reprezentance?
Fotografija: Mandžukić je poskrbel za največji hrvaški nogometni uspeh ter poslal angleško reprezentanco domov brez zmagovalnega pokala. FOTO: Manan Vatsyayana/Afp
Odpri galerijo
Mandžukić je poskrbel za največji hrvaški nogometni uspeh ter poslal angleško reprezentanco domov brez zmagovalnega pokala. FOTO: Manan Vatsyayana/Afp

Angleška nogometna reprezentanca je včeraj prvič po 28 letih nastopila v polfinalu svetovnega prvenstva. Tako angleška kot hrvaška ekipa sta imeli svoje trenutke ter sta poskrbeli za napeto polfinalno tekmo, a je v podaljških hrvaški reprezentanci uspelo zabiti zmagovalni gol.


Legendarni refren znova na vrhu glasbenih lestvic


Po sobotni zmagi nad Švedi so navdušeni navijači angleške reprezentance iz naftalina dvignili pesem »It's coming home!« (prihaja domov) k življenju. Na spletni strani Spotify si je v soboto 7. julija pesem zavrtelo več kot milijon poslušalcev, s prvega mesta pa ji je uspelo celo izriniti najbolj predvajano pesem.

Neuradno himno angleške reprezentance je dobri dve desetletji nazaj skomponirala skupina The Lightning Seeds, ko je Anglija gostila takratno Evropsko prvenstvo. Besedilo je plod dela komikov Davida Baddiela in Franka Skinnerja, nanaša pa se na vrnitev nogometa v njegovo otoško domovino. Na devetem evropskem prvenstvu leta 1996 je sicer zmagala nemška reprezentanca, angleška pa se je uspela uvrstiti v polfinale, kjer so jih pred domačo publiko po izvajanju enajstmetrovk izločili nemški reprezentanti.

Posamezni deli besedila skorajda ponarodele pesmi se nanašajo na svetle trenutke angleške reprezentance. Naslov priljubljene pesmi, ki je de facto postala spremljevalna himna Angležev, se prav tako nanaša na angleško reprezentanco, saj so ji pred leti nadeli vzdevek trije levi. Sam logotip angleške državne reprezentance namreč prikazuje tri leve, ki nastopajo kot emblem hrabrega kralja Riharda Levjesrčnega.


Domov ne prihaja nogomet, ampak reprezentanca


Na račun entuziastičnega pričakovanja vrnitve svetovnega pokala na Otok ter njegove izjalovitve je po spletu zakrožilo nemalo tvitov in posnetkov. Razočarana in žalujoča angleška reprezentanca pa lahko le upa, da se bo pokal domov vrnil leta 2022. 


 

Komentarji: