Hrvaški Cruyff? Ne, Realov Modrić!

Zvezdnik skupine D je hrvaški as Luka Modrić.
Fotografija: Luka Modrić je bil majcen in drobcen otrok, toda na parkiriščih in zelenicah je bil eden najspretnejših z nogometno žogo. Zelo nevaren bo tudi v Rusiji. FOTO: AP
Odpri galerijo
Luka Modrić je bil majcen in drobcen otrok, toda na parkiriščih in zelenicah je bil eden najspretnejših z nogometno žogo. Zelo nevaren bo tudi v Rusiji. FOTO: AP

Luka Modrić sodi med najboljše veziste na svetu, kot eden ključnih igralcev Real Madrida je osvojil štiri lovorike v ligi prvakov v zadnjih petih sezonah. Že ta podatek pove dovolj o kakovosti 32-letnega Hrvata, ki je v otroških letih zaradi vojne s starši kar deset let živel kot begunec v hotelih okrog Zadra. Bil je majcen in drobcen, toda na parkiriščih in zelenicah je bil eden najspretnejših z nogometno žogo. Njegovo nadarjenost je pri 16 letih prepoznal razvpiti vladar hrvaškega nogometa in absolutni šef serijskega prvaka Dinama iz Zagreba. Brezkompromisni Zdravko Mamić je z družino Modrić, ki se je v novem okolju borila za osnovno preživetje, podpisal zasebno pogodbo o zastopanju nogometnega nadobudneža, Luka pa je bliskovito napredoval v sloviti Dinamovi šoli.

Čez leto dni ga je Mamić posodil prvoligašu BiH Zrinjskemu iz Mostarja, najstnik Modrić pa je kljub svoji neizkušenosti in telesnim omejitvam takoj postal vodilni igralec v zelo zahtevnem okolju. »Če nekdo lahko igra v bosanski ligi, lahko igra kjerkoli,« je ena izmed kultnih izjav pregovorno zadržanega in tihega asa, ki raje govori na igrišču.

Naslednji preizkus za plavolasega Modrića, ki so ga že takrat mnogi oklicali za hrvaškega Johana Cruyffa, je prišel v domačem prvoligašu Interju iz Zaprešića, kjer je prav tako preživel eno sezono, osvojil drugo mesto in napovedal, da je zrel za Dinamov članski dres kot največji up hrvaškega nogometa. Od takrat Luka, ki je z modrimi oziroma zvitim Mamićem podpisal desetletno pogodbo, ki je sprožila veliko afero zaradi oderuškega odnosa do njega, stopa po super uspešni nogometni poti. V treh sezonah je s svojimi igrami v klubu in reprezentanci prepričal še nogometno Evropo, leta 2008 je sledila selitev v londonski Tottenham za rekordno odškodnino 21 milijonov evrov. Na Otoku je dobil potrditev, da je rojen za največji oder.
 

Z neba sklatil zvezde


Če se pred Modrićevo igro brez zadržkov klanjajo takšni strokovnjaki, kot so Jose Mourinho, Carlo Ancelotti, Alex Ferguson in Pep Guardiola, ter njegove spretnosti slavijo takšni asi, kot so Zinedine Zidane, Robert Prosinečki, Paul Scholes, Andrej Ševčenko, Predrag Mijatović in drugi, potem ni treba dodatno poveličevati njegovega vpliva v igri Real Madrida, kamor je prispel leta 2012 za odškodnino v višini 30 milijonov evrov, in hrvaške reprezentance, za katero je debitiral 1. marca 2006 v Baslu proti Argentini. Tisto tekmo so Hrvati dobili s 3:2. Modrić je z ognjevitimi igral na petih velikih turnirjih (SP 2006 in 2014, EP 2008, 2012, 2016). Na euru 2008, kjer je Hrvaška izpadla v četrtfinalu proti Turčiji po izvajanju kazenskih strelov, je bil izbran v najboljšo enajsterico turnirja. Na zadnjem mundialu v Braziliji se Hrvati niso odrezali po pričakovanjih domače javnosti, premagali so Kamerun, izgubili pa z Brazilijo in Mehiko ter odšli domov po predtekmovanju. Modrić je staknil lažjo poškodbo že na prvi tekmi z Brazilci.

V obdobju med dvema mundialoma je Modrić v dresu madridskega Reala z neba sklatil vse zvezde, ali če hočete, se jim je pridružil tam visoko. Po tretjem zaporednem slavju v ligi prvakov se je praktično brez odmora šele v četrtek pridružil pripravam reprezentance. Kako močno ga je izžela zadnja sezona, bomo videli v Rusiji. Vsekakor ga je zelo prizadela lanska žajfnica na sodišču, kjer je nastopil kot priča na sojenju proti v javnosti osovraženemu Mamiću. Tega so obtožili, da je s sodelavci Dinamo oškodoval za najmanj 15,3 milijona evrov. Modrić je po pričanju doživel pravi medijski linč, ker je na vprašanja večinoma odgovarjal, da se ne spomni, in s tem pomagal Mamiću, da se izogiba roki pravice. Toda odlične igre in nov uspeh Hrvaške so to temno plat njegove sijajne kariere potisnile globoko v senco občudovanja lika in dela Luke Modrića, ikone evropskega nogometa.
 

Komentarji: