Simbol Senegala 
in Liverpoola

Zaščitni znak senegalske reprezentance, ki jo številni vidijo kot afriško presenečenje SP, je Sadio Mane.
Fotografija: Za rezultat Senegala v Rusiji bodo odločilne predstave Sadia Maneja. Foto Reuters
Odpri galerijo
Za rezultat Senegala v Rusiji bodo odločilne predstave Sadia Maneja. Foto Reuters

Kdo od trojice največjih zvezdnikov v skupini H bi lahko bil osrednja osebnost, Robert Lewandowski, James Rodriguez ali Sadio Mane? Poljski strelec ima pri Bayernu za svoje standarde solidno sezono, a brez sijaja v ligi prvakov, Rodriguez, kolumbijsko odkritje izpred štirih let v Braziliji, je na Bavarskem spomnil na odlične predstave v reprezentančnem dresu, a je imel preveč nihanj, senegalski as Liverpoola pa je vendarle pustil najboljši pečat in sezono zaokrožil z golom v finalu lige prvakov v Kijevu.

Mane še zdaleč ni edini zvezdnik svetovnega razreda v senegalski reprezentanci, ki jo mnogi vidijo kot afriško presenečenje svetovnega prvenstva, a je prav gotovo njen zaščitni znak. Za Liverpoolovega nepogrešljivega člana trojčka Firmino-Salah-Mane je zaščitni znak hitrost. Mane pooseblja tip sodobnega igralca, ki z neposrednim preigravanjem v globino, in ne širino, raznovrstnostjo ter velikim igralnim prostorom navdušuje trenerje z napadalnim pristopom.

Njegov vzpon je povezan s tem, da so ga v pravem trenutku opazili in njegove sposobnosti ocenili ustrezni strokovnjaki, ki so iskali prav takšen tip igralca. Eden teh je bil ustvarjalec avstrijskega serijskega prvaka Salzburga, Nemec Ralp Rangnick. Salzburg je zanj plačal 4 milijone evrov, in to po sezoni, ko je Metz izpadel v drugo ligo, Mane pa je dosegel le en gol.

V Salzburg je prestopil sočasno z našim reprezentantom Kevinom Kamplom in takoj sta postala ključni dvojec moštva, ki je zavladal avstrijskemu nogometu. Manejev razvoj je bil v napadalno usmerjeni taktiki ključnega pomena, saj je bliskovito napredoval in že po dveh sezonah odšel v Anglijo k Southamptonu in nato po dveh sezonah prestopil še k Liverpoolu. Rdeči so zanj plačali 40 milijonov evrov. Tedaj veliko, zdaj malo.
 

Afriški nogometaš v pravem pomenu


»V gibanjih je tako nepredvidljiv, da ga je zelo težko paziti. Njegove sposobnosti so za tekmečeve obrambe vedno uganka, saj napada iz ozadja. Takšnega igralca potrebujejo vsa moštva in trenerji jih praviloma obožujejo,« je o najmočnejšem Manejevem orožju povedal nekdanji senegalski reprezentant Ferdinand Coly.

Mane je v pravem pomenu afriški nogometaš. Njegova pot ni podobna številnim drugim afriškim zvezdnikom, ki so jih že zelo zgodaj odkrili evropski iskalci nadarjenih, predvsem francoski, da bi jih izbrusili v Evropi. »Odkar vem zase, sem se podil za žogo. S prijatelji smo bili ves čas na ulici in igrali nogomet, bosi ali v sandalih,« je Mane opisal odraščanje v manjšem mestecu Sedhiou. Njegov talent je bil hitro viden, tako da je postal del nogometne akademije pri krovni organizaciji.

V reprezentanci Senegala, ki si je pod taktirko nekdanjega reprezentanta Aliouja Cisseja zanesljivo priigrala svetovno prvenstvo, ne skrivajo, da bi lahko ponovili zgodovinski dosežek izpred 16 let. V uvodni tekmi SP v Južni Koreji in Japonski je Senegal premagal branilko naslova Francijo, nato se je prebil med 16 najboljših. Cisse je bil del moštva. Veliki zvezdnik tedanjega moštva El Hadji Diouf je prepričan, da je prav Mane odločilni jeziček na tehtnici za odmevnejši dosežek. »Če bo verjel svojim sposobnostim, bo uspešna tudi reprezentanca. Ima vse potenciale, da bi se lahko nekoč prebil med tri najboljše nogometaše na svetu,« je povzdignil svojega mlajšega rojaka Diouf, ki je tudi Manejev vzornik.

Kakšna pa je bila klubska sezona v številkah 10. aprila leta 1992 rojenega napadalca, ki meri 175 cm? Za Liverpool je v vseh tekmovanjih igral 44 tekem in dosegel 20 golov. Zaradi poškodbe je izpustil tekmi z Mariborom v ligi prvakov.

Komentarji: