Zreli »gospod ugriz«, je to mogoče?

Okoli napadalca Barcelone Luisa Suarez se vselej dviga veliko prahu.
Fotografija: Luis Suarez zatrjuje, da se je v zadnjem času zelo spremenil, je odrasel in dozorel. Foto AFP
Odpri galerijo
Luis Suarez zatrjuje, da se je v zadnjem času zelo spremenil, je odrasel in dozorel. Foto AFP

V pričakovanju svetovnega prvenstva se je največ črnila prelilo zaradi Mohameda Salaha, osmoljenca finala lige prvakov, ki bije bitko s časom, da bi bil nared za največji turnir, toda zvezdnik Liverpoola bo z Egiptom težko naredil kaj velikega. Bolj verjetno je, da bo daleč prišel dvakratni svetovni prvak Urugvaj, veliko bo odvisno od napadalca Barcelone Luisa Suareza, okrog katerega se vselej dviga veliko prahu. Bo tokrat drugače?

Suarez, nekdanji Liverpoolov stroj za gole, je bil med prvimi, ki je Salahu poslal sporočilo, potem ko se je Egipčan po rokoborskem prijemu Sergia Ramosa v solzah poslovil od finala lige prvakov v Kijevu. Zaželel mu je, da bi pravočasno okreval že za prvo tekmo z Urugvajem (15. junij), ki bi bila lahko prava paša za oči s Salahom na eni strani ter dvojcem Suarez-Cavani na drugi.

»Nihče ne more biti vesel, če se kolega poškoduje. Salah je v težkem položaju, ampak vedno sem govoril, da želim igrati proti najboljšim, samo tako lahko dokažem, da je Urugvaj boljši. Salah je v podobnem položaju, kot sem bil jaz leta 2014, tega ne privoščim nikomur,« je povedal Suarez, ki si je pred SP v Braziliji poškodoval koleno. Izpustil je prvo tekmo s Kostariko, proti Angliji pa vendarle zaigral in celo dosegel oba gola za uvrstitev Urugvaja v osmino finala.

Ob Suarezu res nikdar ni dolgčas. Le kdo se ne spomni znamenitega ugriza s tretje tekme omenjenega mundiala proti Italiji, ko se je lotil Giorgia Chiellinija in moral osramočen zapustiti Brazilijo. To je bil namreč že njegov tretji takšen incident, v dresu Ajaxa je ugriznil Otmana Bakkala, v dresu Liverpoola pa Branislava Ivanovića. Dodajmo še rasistične žaljivke proti Patriceu Evraju in ne nazadnje namerno igranje z roko na golovi črti proti Gani na SP 2010 v Južni Afriki, ki je Urugvaju celo prineslo preboj v polfinale.
 

Konec črnega niza


Na svojem tretjem svetovnem prvenstvu Suarez, poročeni očka dveh otrok, ne pričakuje nadaljevanja črne serije. »V tem času sem se zelo spremenil, odrasel sem in dozorel,« je zatrdil igralec s številko 9, ki je leta 2014 izdal avtobiografijo z naslovom Prek črte – moja zgodba. Januarja je dopolnil 31 let in res je čas, da se zresni, hkrati pa, da Urugvaj popelje do zaključnih bojev.

Za reprezentanco je zbral že 98 nastopov in bo stotico dočakal na drugi tekmi proti Saudski Arabiji. Zabil je kar 50 golov, največ v zgodovini reprezentance. Edinson Cavani je pri 42, Diego Forlan pri 36. Čeprav je obljubil, da se bo lepše obnašal, pa je zagotovil, da se s tem slog njegove igre ne bo spremenil, v kazenskih prostorih bo ostal brezkompromisen in neusmiljen do tekmecev …

»Južna Afrika 2010 in Brazilija 2014 sta zame preteklost. V Rusijo prihajam z novimi pričakovanji, novimi soigralci. Čeprav sem se v marsičem spremenil, bom na igrišču enak kot vedno. Tako doživljam nogomet, takšen sem,« je dejal Suarez, ki se je po SP 2014 iz Liverpoola preselil v Barcelono, v prvi sezoni osvojil tako špansko prvenstvo kot ligo prvakov, pred kratkim se je veselil tretjega naslova španskega prvaka. S 25 goli je bil tretji strelec la lige za moštvenim kolegom Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom, zbral je tudi 12 podaj, kar govori o tem, da res ni več sebičen napadalec.

Ko so se pojavile govorice, da bo na Camp Nou prišel Antoine Griezmann iz Atletica, so nekateri domnevali, da bo Suarez zapustil Katalonce: »S takšnimi čenčami se ne ukvarjam, zdaj so moje misli v celoti usmerjene v svetovno prvenstvo.«
Ob vprašanju, ali verjame, da lahko Urugvaj po letu 1950 znova osvoji naslov prvaka, se tudi ni prenaglil: »Favoriti so isti kot vedno: Brazilija, Nemčija, Španija, Argentina, Francija. Potem so tukaj reprezentance, kot je Belgija, za katero bo to drugo prvenstvo z isto generacijo. Pri Urugvaju je enostavno reči, da bo tretjič prvak, veliko težje je to storiti. Zato bom raje uporabil znano krilatico: gremo korak za korakom. Najprej si moramo izboriti napredovanje iz skupine.«
 

Komentarji: