Adrian Gomboc: Iz bolečih porazov se naučim več kot iz sladkih zmag

Petra Nareks z 9. mestom izenačila svojo najboljšo uvrstitev na SP, Adrian Gomboc hitro izpadel v Bakuju.
Fotografija: Za Petro Nareks (levo) v njenem klubu Z'dežele Sankaku pravijo, da je kakor vino. Starejša ko je, boljša je.
Odpri galerijo
Za Petro Nareks (levo) v njenem klubu Z'dežele Sankaku pravijo, da je kakor vino. Starejša ko je, boljša je.

Baku – Kako lahko v judu en napačen korak v hipu razblini upe o kolajni, je včeraj boleče izkusil tudi Adrian Gomboc. Pičlih pet mesecev po evropskem prvenstvu v Tel Avivu, kjer mu je šlo vse kot po maslu, je bilo na glavnem tekmovanju sezone – na svetovnem prvenstvu v Bakuju – njegovih nastopov konec že po drugem dvoboju.
 

Gomboc ni ponovil podviga z evropskega prvenstva


V tukajšnji Nacionalni gimnastični dvorani je Gomboca, ki je uvodoma po hitrem postopku opravil z Gavinom Mogopo iz Bocvane (10:0), z akcijo za vazari (0:7) ustavil Izraelec Tal Flicker, od katerega je bil še konec aprila boljši na poti do naslova evropskega prvaka v kategoriji do 66 kilogramov. Tudi tokrat se je zdelo, da Gomboc nadzoruje vse. O tem je bil prepričan tudi sam.

Adrian Gomboc ni ponovil podviga z evropskega prvenstva.
Adrian Gomboc ni ponovil podviga z evropskega prvenstva.


"Ocenjujem, da sem bil boljši, saj sem imel nevarnejše napade. Morda bi lahko že v rednem delu dosegel zmagovito prednost. V podaljšku, v katerem sem ga na začetku malo peljal po blazinah, sem si privoščil usodno napako, malce zaspal in preveč zabetoniral desno nogo, kar je Tal, ki je kakovosten borec, znal izkoristiti. Zdi se mi, da je prav čakal na ta trenutek in me – če se ne motim – premagal z enakim metom kot julija v Zagrebu, kjer sem bil prav tako boljši od njega," je zamujeno priložnost obžaloval 23-letni judoist iz Rakičana pri Murski Soboti, ki ni skrival razočaranja po zgodnjem slovesu od SP. "Tudi drugi poraz s takšnim tekmecem, kakršen je Flicker, ni sramoten. Iz tega bom poskušal potegniti največ, menim pač, da se lahko iz porazov največ naučimo," je poudaril Gomboc, ki je lani skupaj s trenerjem Rokom Drakšičem iz celjskega kluba Z'dežele Sankaku prestopil k ljubljanskemu Bežigradu.
 

Tina Trstenjak prvi slovenski adut za kolajno


Dobre volje ni bila niti Petra Nareks (do 52 kg), čeprav je z devetim mestom, ki si ga je izbojevala po zmagah nad Severnokorejko Song Sim Rim (7:0) in Mozambičanko Jaciro Ferreira (10:0) ter porazu z Brazilko Eriko Miranda (0:10), izenačila svoj najboljši dosežek na svetovnih prvenstvih. "Ko si blizu dobre uvrstitve, si vedno želiš še več. Ni mi manjkalo veliko, Brazilko namreč dobro poznam, v našem klubu se je poleti pripravljala poldrugi mesec, vsak dan sva imeli na treningu po dve, tri borbe. Vedela sem, da je dobra, na koncu koncev na svetovni jakostni lestvici drži visoko četrto mesto, vendar pa sem jo tudi sama večkrat vrgla na treningu. Morda sem imela preveliko željo, da sem začela delati napake, ki jih ne bi smela," je razložila izkušena Žalčanka in se strinjala, da je v dvoboju z Mirando prehitro dobivala kazni.

Tina Trstenjak (desno) je najbolj vroča kandidatka Slovenije za kolajno na svetovnem prvenstvu v judu. Nastopila bo v nedeljo.
Tina Trstenjak (desno) je najbolj vroča kandidatka Slovenije za kolajno na svetovnem prvenstvu v judu. Nastopila bo v nedeljo.


"Sodniki sicer pravijo, da niso na nikogaršnji strani, kar pa ni res; višjepostavljeni judoisti zagotovo uživajo določene prednosti. Menim, da bi mi lahko pustili še kakšno priložnost, da bi lahko naredila še boljši rezultat," je razmišljala Nareksova, ki bo v četrtek, torej zadnji dan tega SP, praznovala 36. rojstni dan. Kot je še večkrat ponovila, z uvrstitvijo ni bila zadovoljna. "Če odmislim Severnokorejko, s katero se še nikoli nisem borila, žreb ni bil slab. Vedela sem, da bi lahko v primeru uvodnega uspeha prišla daleč. A glede na to, da že več let – tudi zaradi poškodb – nisem bila na velikih tekmovanjih, da sem šele pred dobrim mesecem izvedela, da bom tudi sama odpotovala v Baku, tudi ne morem biti pretirano razočarana," je še dejala najizkušenejša slovenska reprezentantka v judu.

Od Slovencev se bosta danes občinstvu predstavila Kaja Kajzer (do 57 kg) in Martin Hojak (do 73 kg), jutri pa bo ob Tini Trstenjak, naši najbolj vroči kandidatki za kolajno, poteze na tatamiju v kategoriji do 63 kg vlekla tudi Andreja Leški.

Komentarji: