Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Američani rušijo koronske rekorde v športu, drugim se ne mudi

Na boksarskem spektaklu v Teksasu se je zbralo 73.126 gledalcev, na dirki 500 milij Indianapolisa jih bo še enkrat več.
Kot v starih, boljših časih: polne tribune med boksarskim dvobojem Saula »Canela« Alvareza in Billyja Joeja Saundersa. FOTO: Meg Oliphant/AFP
Kot v starih, boljših časih: polne tribune med boksarskim dvobojem Saula »Canela« Alvareza in Billyja Joeja Saundersa. FOTO: Meg Oliphant/AFP
13. 5. 2021 | 06:00
4:33
Pristojni v Sloveniji so šele začeli razmišljati o vrnitvi gledalcev na športne prireditve in sprva naj bi jih bilo na tribunah zgolj za vzorec. Drugod po svetu na različne načine usklajujejo boj proti koronavirusu s postopno normalizacijo življenja. V Izraelu, kjer so precepili največji delež prebivalstva na svetu (že 55 odstotkov z dvema odmerkoma), so odprli vrata dvoran in štadionov, vendar prireditve zdaj prekinjajo bombe in rakete. Na mednarodni lestvici mu sledi Velika Britanija in za njo ZDA, a tam imajo zelo pisane pristope že znotraj državnih meja.

Američani so minulo soboto množično drli v pokriti štadion AT&T v Arlingtonu v Teksasu, dom moštva Dallas Cowboys v ameriškem nogometu, da bi v živo spremljali boksarski dvoboj za naslove svetovnega prvaka v supersrednji kategoriji med Saulom »Canelom« Alvarezom in Billyjem Joejem Saundersom. Kar 73.126 gledalcev jih je videlo Mehičanovo zmago, to je svetovni rekord za dosedanje športne spektakle od lanskega izbruha pandemije in tudi največji obisk na boksarskem večeru v zaprtem objektu doslej; od leta 1968 sta primat imela Mohamed Ali in Leon Spinks s 63.350 gledalci v New Orleansu.

Z dosežkom iz Arlingtona so hkrati presegli znameniti Kentuckyski derbi v konjeništvu, na katerem se je 1. t. m. zbralo 51.838 gledalcev, dodaten dokaz vse večje sproščenosti v ZDA pa bo slovita dirka 500 milj Indianapolisa. Na njej pričakujejo 135.000 ljubiteljev avtomobilizma.

Med sobotnim derbijem angleške lige Manchester City – Chelsea so tribune še vedno samevale. FOTO: Martin Rickett/Reuters
Med sobotnim derbijem angleške lige Manchester City – Chelsea so tribune še vedno samevale. FOTO: Martin Rickett/Reuters

 

Pod koši najbolj sproščeno v Utahu


V ZDA so že presegli mejo 45-odstotne precepljenosti z vsaj enim odmerkom, kar jim dopušča več svobode v vsakdanjem življenju. A iz težav se še niso izvili in le včeraj so ameriški mediji poročali o 34.904 pozitivnih na testiranjih in 743 mrtvih v državi. Zato iz vrst medicinske stroke prihajajo opozorila, naj se prireditelji športnih tekmovanj ne prenaglijo, ti pa so pri prodaji vstopnic začeli varovati svoje interese z javnimi opozorili, da lahko koronavirus povzroči trajne zdravstvene posledice ali celo smrt.

V največjih profesionalnih ligah z bogatim vsakodnevnim sporedom tekem imajo drugačne prijeme v vsaki zvezni državi. V košarkarski ligi NBA je najbolj na široko odprlo vrata moštvo Utah Jazz, saj dopušča do 37-odstotno zasedenost sedežev z gledalci, ki so se že cepili ali imajo negativen test na covid-19. Golden State Warriors iz San Francisca so pri 35 odstotkih, medtem ko so se pri ekipi Oklahoma City Thunder edini odločili, da bodo celotno sezono igrali pred praznimi tribunami na domačih tekmah. Med moštvi slovenskih košarkarjev prednjačijo Denver Nuggets z 22 odstotki, Dallas Mavericks so pri 20 odstotkih, Miami Heat pri 15.


 

Britanci so previdni


V Veliki Britaniji so pri 53-odstotni precepljenosti, a so se bolj previdno lotili vrnitve v staro normalnost. Prvi večji test je bil finale svetovnega prvenstva v snukerju z 980 prisotnimi, ki so morali v Sheffieldu opraviti PCR test pred prireditvijo in pet dni po njej, ves čas pa so morali nositi maske. Mlajšim od 18 let, nosečnicam in starejšim iz ogrožene populacije so prepovedali vstop.

Premier Boris Johnson je nato prižgal zeleno luč za zelo omejen obisk tekem na odprtih štadionih in polfinale nogometnega pokala FA med Leicester Cityjem in Southamptonom je na Wembleyju spremljalo 4000 navijačev. Sobotni finale Chelsea – Leicester bo že videlo 21.000 gledalcev, od ponedeljka pa bo lahko tekme na prostem po vsej državi spremljalo do 10.000 obiskovalcev ali 25 odstotkov zmogljivosti prizorišča (upoštevali bodo nižjo številko), kar naj bi veljalo tudi za teniške dvoboje v Wimbledonu; v dvoranah največ 1000.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine