Bertoncelj: Morda sem se odločil napačno

Slovenska moška reprezentanca brez finalista na evropskem prvenstvu v gimnastiki.
Fotografija: Sašo Bertoncelj je evropsko prvenstvo v Szczecinu končal s padcem pri seskoku. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Sašo Bertoncelj je evropsko prvenstvo v Szczecinu končal s padcem pri seskoku. FOTO: Jure Eržen/Delo

Moški del slovenske reprezentance je ekspresno opravil z evropskim prvenstvom v gimnastiki. Trojica Sašo Bertoncelj (konj z ročaji), Rok Klavora in Luka Terbovšek (oba parter) je nastope končala v kvalifikacijah, in to ne ravno nepričakovano. Najvišjo uvrstitev v Szszecinu je zabeležil Klavora, ki pa je bil šele 32. – njegova želja je bila finale –, medtem ko je bil Bertoncelj po padcu pri seskoku 45.

Glede na celotno dogajanje pred začetkom EP se finale za našo moško vrsto ni zdel prav realen, Bertoncelj je imel preveč težav in ni bil na želeni ravni pripravljenosti, za ostala dva pa se ni zdelo, da premoreta dovolj kakovosti, četudi je Klavora napovedoval, da bo zadovoljen le s prebojem med osmerico. Terbovšek je tako padel že pri prvi diagonali in na koncu z oceno 12,800 zasedel 82. mesto med 106 nastopajočimi, Klavora, edini od slovenske trojice brez padca včeraj, pa je bil s 13,700 32., torej daleč od mesta rezerve, kar je njegova najboljša uvrstitev na EP.

Največja uganka je bila, kaj lahko pokaže Bertoncelj, ki je pred svojim nastopom vedel, da je za finale potrebna zelo nizka ocena. Že 14,150 bi bilo vrh glave, tedaj bi bilo dovolj za 4. mesto, za njim pa sta nastopila le še dva kandidata za finale. A tudi nizko postavljena letvica je bila zanj previsoka. V položaju, v kakršnem je bil, se je razumljivo odločil za lažjo sestavo (izhodiščna ocena 15,7), a so se stvari v nadaljevanju hitro zapletle.


Na konju se mu je zdela napaka hujša


Že takoj na začetku je namreč pri prvini sohn pokrčil noge, kar se mu je zdela tako velika napaka, da se je odločil za dodatno prvino (s tem se je izhodiščna ocena zvišala na 16,1), vendar pa to ni obrodilo sadov, saj mu je na koncu zmanjkalo moči in je pri seskoku padel z orodja. Dobil je oceno 12,566. Na koncu se je izkazalo, da je za finale zadostovalo celo le 14,066.
"Ko sem sohna naredil slabo, je v glavi takoj prišlo do klika, da moram to nadomestiti z dodatno prvino, ker pač ne morem izvajati lažje sestave, ob tem pa delati še napake. To je bila odločitev v stotinki sekunde in morda je bila res napačna. Tudi Sebastijan (trener Piletič, op. p.) mi je nato dejal, da napaka sploh ni bila tako velika in da ni bilo potrebe po dodatni prvini, a očitno se tekmovalcu med nastopom zdi vse huje, kot v resnici je," je opisal Bertoncelj, ki je nato tudi sam ob ogledu posnetka ugotovil, da napaka ni bila tolikšna, kot je sam ocenil v danem trenutku.

Na koncu ga je izdala kondicija, česar se je najbolj bal, saj mu je nedavna bolezen pobrala preveč energije. "Vsake zamujene priložnost je škoda, tu je bila, ker je bila za finale res nizka vstopna ocena. Zato seveda ne morem biti dobre volje, po drugi strani pa je dejstvo, da si moram zdaj vzeti nekaj časa, da se sestavim, ker mi ni užitek ne tekmovati ne trenirati, potem pa bomo videli, kako naprej," je še dodal Bertoncelj, ki si tako tudi ni zagotovil želenega nastopa na evropskih igrah. Zanj bi moral osvojiti kolajno, zasedel pa je 45. mesto (med 110 telovadci).

Danes bodo na sporedu še ženske kvalifikacije, Slovenijo bodo zastopale Teja Belak, Tjaša Kysselef in Adela Šajn.

Preberite še:

Komentarji: