»Caster Semenya želi ostati takšna, kakršna se je rodila«

Pri Cas so povedali, da se zavedajo diskriminatornosti te odločitve, a da je bila nujna in edina razumska, če želijo zavarovati integriteto atletinj.
Fotografija: Caster Semenya je zablestela perd desetletjem. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Odpri galerijo
Caster Semenya je zablestela perd desetletjem. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

Mednarodno športno razsodišče (Cas) je zavrnilo tožbo dvakratne olimpijske prvakinje v teku na 800 metrov, Južnoafričanke Caster Semenya, in Južnoafriške atletske zveze glede novih pravil Mednarodne atletske zveze (IAAF). Še naprej bo tako ostalo v veljavi pravilo, ki določa maksimalno količino testosterona za tekačice na stezah, daljših od 400 metrov. 

Olimpijska prvakinja v teku na 800 metrov je zavrnitev pritožbe komentirala: Sodišče je bilo že od vsega začetka usmerjeno proti meni osebno. Pri IAAF so me desetletje dolgo poskušali ustaviti in onemogočiti, a me je to kvečjemu naredilo še močnejšo. Odločitev sodišča me ne bo ustavila. Dvignila se bom iz pepela in navdihnila mlade ženske po vsem svetu.«

Dodala je, da si je želela le teči, takšna, kakršna se je rodila. Zdaj bodo morale atletinje, ki bodo imele več kot pet nanogramov testosterona na liter krvi, jemati hormonska kontracepcijska sredstva, ali pa se usmeriti v drugo tekaško disciplino. 

Pri Cas so povedali, da se zavedajo diskriminatornosti te odločitve, a da je bila nujna in edina razumska, če želijo zavarovati integriteto atletinj, poroča BBC. So pa IAAF prosili, naj razmisli o razširitvi pravila na discipline teka nad 1500 metrov. 

Novo pravilo bo stopilo v veljavo 8. maja. FOTO: Karim Jaafar/Afp
Novo pravilo bo stopilo v veljavo 8. maja. FOTO: Karim Jaafar/Afp


Semenya ima še vedno dovoljenje za nastop na tekmi Diamantne lige v petek v Dohi in se v naslednjih tridesetih dneh lahko pritoži na švicarsko sodišče. v njeni odvetniški ekipi so ob zavrnitvi tožbe povedali: »Njeno gensko posebnost bi morali jemati kot darilo. Ne bi je smeli obravnavati drugače kot ostale atletinje. Caster Semenya ne želi jemati zdravil in postati nekdo drug. Hoče ostati takšna, kakršna se je rodila.« 

Osemindvajsetletna atletinja je zablestela pred desetletjem, po vrsti odličnih izidov pa je IAAF zahtevala, da Južnoafričanka opravil test spola in vrsto pregledov pri različnih specialistih: ginekologu, endokrinologu, psihologu, specialistu interne medicine in specialistu za spol.

Zaradi številnih nejasnosti je bila kasneje za 11 mesecev suspendirana. Leta 2010 pa se je vrnila na atletske steze, potem ko je bilo potrjeno, da so njeni dopinški testi naravnega izvora, saj gre pri atletinji za svojevrstno deformacijo in ima namesto jajčnikov testise.

Novo pravilo bo stopilo v veljavo 8. maja, kar pomeni, da bodo morale atletinje, ki želijo nastopiti na septembrskem svetovnem prvenstvu – ki bo prav tako v Dohi – začeti jemati hormonska zdravila že ta teden. 

Komentarji: