»Cilj je ena kolajna, spodobi se, da merimo nanjo«

Deset slovenskih atletov na evropsko prvenstvo v Berlin, prvi kvalifikacijski nastopi že v ponedeljek.
Fotografija: Deseterica za EP: Veronika Domjan, Tina Šutej, Luka Janežič, Maruša Mišmaš, Žan Rudolf, Neja Filipič, Blaž Zupančič, Anita Horvat, Nejc Pleško in Martina Ratej. FOTO Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Deseterica za EP: Veronika Domjan, Tina Šutej, Luka Janežič, Maruša Mišmaš, Žan Rudolf, Neja Filipič, Blaž Zupančič, Anita Horvat, Nejc Pleško in Martina Ratej. FOTO Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Metalka kopja Martina Ratej bo vnovič glavni slovenski adut na največjem atletskem tekmovanju, evropskem prvenstvu, ki ga bo prihodnji teden gostil Berlin, a desetčlanska reprezentanca bo imela še kar nekaj adutov za finale. Razpon je precejšen, prvenstvo bi se lahko razpletlo zelo zadovoljivo, lahko pa tudi z razočaranjem. Cilj je sicer ena kolajna in vsaj trije finalni nastopi.

Deset slovenskih atletov – vodja ekipe bo Marija Šestak – se bo od ponedeljka naprej merilo na olimpijskem štadionu, ob Ratejevi so to še Maruša Mišmaš (3000 m zapreke), Anita Horvat (400 m), Tina Šutej (palica), Veronika Domjan (disk), Neja Filipič (daljina), Luka Janežič (400 m), Žan Rudolf (800 m), Nejc Pleško (met kladiva) in Blaž Zupančič (suvanje krogle). Gre za mešanico zelo izkušenih atletov (oz. atletinj) in tistih, ki prihajajo, četudi je predsednik zveze Roman Dobnikar ekipo pospremil na pot z besedami, da v njej ni šibkih članov in členov, pa je jasno, da so med njimi precejšnje razlike. Glede na letošnje dosežke izstopajo štirje, in sicer Ratejeva, ki ima četrti rezultat v Evropi, Mišmaševa, za katero bo to prvo veliko tekmovanje po operaciji ahilove tetive, s sedmim, Horvatova z desetim in Janežič z enajstim.

»Že dolgo nismo bili tako optimistični. Ekipa je majhna, če jo pač primerjamo s tisto izpred dveh let, ko je štela 19 članov, a teh deset atletov je najbolje, kar ta čas slovenska atletika premore. Na prejšnjem EP smo osvojili eno kolajno, dosegli šest uvrstitev v finale, ta zasedba ima kakovost, da to ponovi. Naš cilj so trije finali in ena kolajna, spodobi se, da merimo nanjo. A če bodo naši tekmovalci nastopili najbolje, kar znajo, bi lahko bilo tudi pet ali šest finalnih nastopov,« je na včerajšnji novinarski konferenci ocenil predsednik strokovnega sveta pri AZS Vladimir Kevo, ki se zaveda, da če bi naši ekipi steklo, bi bilo lahko EP odlično, z malo smole pa vse prej kot to … O finalu namreč lahko ob glavnih adutih razmišljajo tudi Šutejeva, Domjanova in Pleško.

Ob tem je Kevo obžaloval, da je poškodovana Agata Zupin, atletinja s tremi izpolnjenimi normami, ter da je za skakalko v višino Marušo Černjul slaba sezona, saj bi bila ob normalnem razpletu norma zanjo dosegljiva. Tudi zdaj so jo skušali na zvezi spraviti na EP – tako kot so Filipičevo, ki nima izpolnjene norme –, a se je tej možnosti odpovedala. Manjka tudi skakalec Robert Renner, ki je pred dvema letoma v Amsterdamu osvojil bron v skoku s palico, a ima skorajda vse odtlej raznorazne težave.


Najpomembnejši odgovori v sredo, četrtek in petek


Slovenske nastope v Berlinu bo sicer odprl prav Kevov varovanec Pleško, v ponedeljek bodo na sporedu tudi kvalifikacije v suvanju krogle (in sicer v mestnem središču, ne na štadionu), glavni dnevi za našo ekipo pa bodo sreda, četrtek, petek, ti bodo dali večji del odgovora o uspešnosti prvenstva. Morda je pred začetkom poletne sezone obveljalo, da bo glavni naš adut za vrhunec sezone Janežič, a stvari so se dodobra zasukale, saj je imel najboljši slovenski šprinter kup zdravstvenih težav, tekmoval je zelo malo.

»Ta čas sem zdrav, naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da se pozdravim. Mislim, da smo izvlekli maksimum. Zadnji treningi kažejo, da je forma dobra, tako da grem v Berlin s pozitivnimi občutki,« je dejal Janežič, ki mu ne bo treba v prvi krog tekmovanja, saj je najboljših dvanajst neposredno uvrščenih v polfinale. Enako velja za Horvatovo. Slednja ima med prijavljenimi deveti rezultat sezone, saj se bo najhitrejša v tej disciplini Lea Sprunger osredotočila na 400 m z ovirami, kjer je prav tako prva na lestvici. Pred kratkim je Horvatova v Monaku na mitingu diamantne lige tekla 51,22 in močno izboljšala državni rekord, a kot zatrjuje, je to ni čustveno izželo, kot se to pogosto zgodi, ampak je nared za svoj prvi EP in lov na finale.

Ta naj bi bil v veliki meri zgolj rutinsko opravilo za Ratejevo, ki je rezultate med sezono stopnjevala, vrhunec dosegla na državnem prvenstvu z metom 66,10, na zadnjih petih tekmah ni dosegla slabšega rezultata od 62,89. »Za mano je res odlična sezona in ta niz želim nadaljevati tudi na EP. Prvi cilj je seveda finale, tu pa potem seveda iztržiti največ,« pravi Ratejeva, ki je za zdaj evforija ob prvenstvu še ni zajela, a jo bo gotovo, ko bo pripotovala v Berlin in se potem stopnjevala z vsakim dnem do kvalifikacij in nato finala (petek), prav umirjanje pričakovanj pa bo ena od pomembnejših nalog, da bi vendarle osvojila tako želeno kolajno na velikih tekmovanjih, ki se ji za zdaj vztrajno izmika.

Komentarji: