Coe: Olimpijske igre bi bilo mogoče preložiti

Tudi športna legenda in prvi mož svetovne atletike je med skeptiki.
Fotografija: Sebastian Coe je podkrepil dvome o letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sebastian Coe je podkrepil dvome o letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu. FOTO: Reuters

London – Prvi mož svetovne atletike Sebastian Coe je potrdil ugibanja, da letošnjih poletnih olimpijskih iger zaradi pandemije novega koronavirusa ne bo mogoče izpeljati v načrtovanem terminu od 24. julija do 9. avgusta. OI bi bilo mogoče po njegovem mnenju preložiti na poznejši termin, ko bodo razmere to dopuščale. A končne odločitve o tem še niso sprejeli.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) se je soočil z razmerami, ki jim ni bil priča vse od druge svetovne vojne, a za zdaj še ni sprejel odločitve o preložitvi oziroma odpovedi OI. Predstavniki olimpijske družine s predsednikom Thomasom Bachom na čelu​ in japonski organizatorji so prepričani, da še ni čas za drastične ukrepe, glede na to, da svet do začetka iger ločijo še štirje meseci.

Vrstijo pa se zaskrbljeni pozivi športnikov vodilnim predstavnikom olimpijskega gibanja o negotovem položaju, v katerem so se znašli zaradi odpadlih olimpijskih kvalifikacij in nezmožnosti opravljanja olimpijskih priprav. Trdnega prepričanja, da bodo lahko OI izpeljali po prvotnem urniku in programu, ne delijo niti vsi člani mednarodne olimpijske družine. Med skeptiki je tudi Coe, ki je po funkciji tudi član koordinacijske komisije za OI v Tokiu. V intervjuju za britansko radiotelevizijo BBC je priznal, da obstaja verjetnost preložitve iger.
 

Pinsent za hitrejše ukrepanje


»Seveda ta možnost obstaja. V tem trenutku nobena možnost ni izključena,« je odgovoril Coe na vprašanje, ali bi lahko igre izpeljali septembra ali oktobra. »Na podlagi pogovorov, ki sem jih v zadnjem času imel s predstavniki Moka in predstavniki športnih zvez, celotna športna srenja deli stališče, da končne odločitve še ni treba sprejeti v tem trenutku,« je dejal Coe.

Za zdaj v mednarodni olimpijski družini odlašajo z odločitvijo in jo prelagajo na zadnji možni datum, ker bi preložitev OI prinesla številne težave. V letu pred oziroma v letu po OI so na koledarjih svetovna prvenstva. Termin OI pa je tudi izbran premišljeno, da se OI ne prekrivajo z drugimi velikimi športnimi dogodki in tekmovanji ali ligami.

Britanski štirikratni olimpijski prvak v veslanju Matthew Pinsent je pozval k bolj odločnim ukrepom. »Globalno se tako kot ves svet soočamo z drugimi prioritetami in mislim, da bi morali povedati, da bomo OI preložili. Ali pa jih v tem trenutku odpovejmo in se bomo kasneje, ko bo čas za to primeren, pogovarjali o tem, kdaj bi jih lahko izpeljali. V tem trenutku nimamo prav veliko scenarijev, ki bi nam bili na voljo,« je dejal Pinsent za BBC.

Komentarji: