Dobitnik srebrne kolajne na OI suspendiran zaradi dopinga

Veliki Britaniji grozi, da bo izgubila kolajno na 4 x 100 m, potem ko je bil pozitiven vzorec člana štafete Chijinduja Ujaha.
Fotografija: Dopinško osumljeni Chijindu Ujah, desno, bi lahko Veliko Britanijo stal srebrnega odličja. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
Dopinško osumljeni Chijindu Ujah, desno, bi lahko Veliko Britanijo stal srebrnega odličja. FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Britanski sprinter Chijindu Ujah je bil suspendiran zaradi dopinških nepravilnosti, z britansko štafeto je osvojil srebrno kolajno na 4 x 100 m na olimpijskih igrah v Tokiu. V moški štafetni preizkušnji so do zlata presenetljivo pritekli Italijani in s tem poskrbeli za prvo zlato medaljo v tej disciplini v zgodovini. V tesnem zaključku so s časom 37,50 le za stotinko prehiteli Britance, tretji so bili Kanadčani (37,70).

Zdaj Britancem grozi, da bodo kolajno izgubili, potem ko je bil Ujahov prvi vzorec, odvzet med olimpijskimi igrami, pozitiven na ostarin in S-23 (selektivni modulatorji receptorjev androgenov), je v izjavi za javnost sporočila Enota za integriteto v atletiki (AIU). Poleg Ujaha so v britanski štafeti tekli še Zharnel Hughes, Richard Kilty in Nethaneel Mitchell-Blake. V kolikor bi nadaljevanje preiskave potrdilo dopinške nečednosti Ujaha, bi do bronaste kolajne prišli na OI četrtouvrščeni Kitajci. Kanadčani bi namesto brona prejeli srebro.

Še trije atleti so bili predhodno suspendirani zaradi dopinških nepravilnosti, in sicer Sadik Mihou iz Bahrajna (1500 m), gruzijski predstavnik v suvanju krogle Benik Abramjan in kenijski sprinter Mark Otieno Odhiambo. Ta je bil tako kot nigerijska atletinja Blessing Okagbare med OI kaznovan zaradi kršenja dopinških pravil pri vzorcu, ki sta ju oddala pred nastopom v Tokiu. Mihouja so kaznovali zaradi transfuzije krvi, Abramjan pa je bil pozitiven pri odvzetem vzorcu zunaj tekmovanja v Tokiu.

Komentarji: