Dovizioso je imel več vsega kot vsi drugi dirkači

Italijan je s tretjo zmago v sezoni prehitel Rossija, Marquez je povečal svojo prednost na 67 točk.
Fotografija: Tudi Marc Marquez je zaploskal Andrei Doviziosu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tudi Marc Marquez je zaploskal Andrei Doviziosu. FOTO: Reuters

Misano – Andrea Dovizioso je z zmago na VN San Marina potešil večji del italijanskih navijačev, ki pa bi bili verjetno še srečnejši, če bi se na vrhu znašel njihov ljubljenec Valentino Rossi; včeraj šele sedmi. Toda neuradni šampion zadnjih dirk je vsekakor Marc Marquez, saj tudi z drugimi mesti povečuje prednost pred najbližjim zasledovalcem v SP. Ob prihodu v Misano je prekašal Rossija za 59 točk, zdaj ima 67 točk naskoka pred Doviziosom.

Španec se je za nameček otresel napada Jorgeja Lorenza, ki je na zadnjih tekmah deloval vse bolj samozavestno in si v Misanu pridirkal prvi štartni položaj, včeraj pa je zdrsnil s proge dva kroga pred ciljem med dvobojem za drugo mesto z Marquezom. Italijanski Ducati je tako ostal brez možnosti za dvojno zmago, potem ko se je Dovizioso po slabi četrtini dirke prebil v vodstvo in postopoma zanesljivo povečeval prednost. Zato je vse bolj zanimiva postajala bitka za drugo mesto, saj se je Marquez moral tako temeljito posvetiti rojaku in bodočemu moštvenemu sotekmovalcu pri Hondi, da se ni mogel pripraviti na lov za vodilnim. Ko je Lorenzo zapeljal z asfalta, je bilo zanj že prepozno, priložnost pa je izkoristil Cal Crutchlow in se prebil na tretje mesto.
 

Do uspeha z brezhibno vožnjo


»Nisem si mislil, da bom na koncu zmagal domala brez težav. Res pa je, da sem tokrat vse storil tako, kot je treba. Razmere za dirkanje so bile v primerjavi z uradnimi treningi zelo težke ter so zaradi vročine in majhnega oprijema gum zahtevale povsem drugačen način vožnje. A kljub vsemu mi je uspelo izpeljati odlično dirko, lahko bi celo rekel, da je bil moj nastop brezhiben. Seveda pa ne smem pozabiti, da je bil Ducatijev dejavnik tokrat zelo velik. Tako dobro sem vozil, ker tokrat ni bilo možnosti, da bi se kdo izkazal z izjemnimi časi ali da bi na progi videli veliko nenavadnih potez. Formula za uspeh je bila preprosta: izogibati si se moral napakam in voziti karseda stanovitno. V vsakem primeru pa je nekaj posebnega slaviti prvo mesto v Misanu,« je po tretji zmagi v sezoni in deseti v karieri v razredu motogp poudaril Dovizioso, ki ocenjuje, da ima Ducati lepe možnosti v moštveni konkurenci in med konstruktorji, saj je tik za petami Hondi, da pa bo v preostalih šestih dirkah sezone zelo težko dohiteti Marqueza. Zanesljiv in uspešen je namreč na vseh progah in v vseh vremenskih razmerah, za razliko od prejšnjih sezon pa ne stavi vsega na tveganje.

»Po ogrevanju in štartu s petega mesta sem se počutil zelo dobro, odločen, da bom poskusil zmagati. Toda z leti sem se naučil, da moraš 'razumeti' progo, in ugotoviti, kaj ti dopuščajo razmere. Tokrat je bil asfalt spolzek in na vsakem zavoju je zahteval nekaj več energije. Bilo je zelo težko, ves čas sem se boril z ducatijema. Poskušal sem jima slediti, a smo imeli različen slog vožnje. Predvsem Dovi je imel tokrat nekaj več vsega kot vsi drugi. Ko je bilo potrebno, je pritisnil, ko mu je stanje na progi dopuščalo, se je sprostil. Tudi Jorgeju sem lahko sledil, nisem ga pa mogel prehiteti zaradi njegovih prednosti pri zaviranju. Toda že pred dirko sem pričakoval, da me čaka zelo težak konec tedna, zato je najpomembnejše, da imam 20 novih točk,« je bil z razpletom zadovoljen tudi Marc Marquez.

Sezona se bo nadaljevala 23. t. m. z dirko za VN Aragonije.
 

Komentarji: