Dvakrat vstal od mrtvih, ušel porazu in nato presenetil še z Ameriško pito

Ameriški boksar Deontay Wilder po neodločenem izidu z Britancem Tysonom Furyjem obdržal šampionski pas WBC.
Fotografija: Ameriški boksarski šampion Deontay Wilder (desno) je s silovitimi udarci dvakrat spravil na tla svojega britanskega izzivalca Tysona Furyja. FOTO: AP
Odpri galerijo
Ameriški boksarski šampion Deontay Wilder (desno) je s silovitimi udarci dvakrat spravil na tla svojega britanskega izzivalca Tysona Furyja. FOTO: AP

Ljubljana – Zvezdnika težke kategorije v boksu, Američan Deontay Wilder in Britanec Tyson Fury, tudi po medsebojnem obračunu ostajata neporažena. Sodniki so namreč spopad velikanov, ki je včeraj navdušil skoraj 18.000 gledalcev v losangeleškem Staples Centru, videli povsem različno, tako da se je izjemen dvoboj razpletel brez zmagovalca. Wilder je s tem zadržal šampionski pas združenja WBC.

Za mehiškega točkovalca Alejandra Rochina je bil s 115:111 boljši Deontay, Kanadčan Robert Tapper je imel s 114:112 v prednosti Tysona, medtem ko je Britanec Phil Edwards točkoval neodločeno 113:113. Kajpak sta imela tudi boksarja, ki sta se po koncu bitke prisrčno objela, različna pogleda na prikazano v ringu. Oba sta menila, da bi si zaslužila zmago: 33-letni Američan je tako razmišljal predvsem zaradi dveh nokdavnov, v katera je tri leta mlajšega izzivalca iz Manchestra spravil v deveti in 12. rundi, ta pa zaradi več zadanih udarcev.

»Začel resda nisem najbolje, ker sem bil sprva nekoliko preveč neodločen. A iz runde v rundo sem postajal boljši, zato sem verjel, da mi zmaga ne more uiti. Navsezadnje sem Tysona dvakrat položil na tla,« je Wilder (40 zmag, 39 s k. o., 1 neodločen izid, brez poraza) pojasnil, zakaj je bil po dvoboju prepričan, da bo sodnik v ringu roko v znak uspeha dvignil le njemu.
 

Ciganski kralj se je vrnil


Tudi Fury (27 zmag, 19 s k. o., 1 neodločen izid, brez poraza), ki je v enem letu izgubil debelih 60 kilogramov, se ni strinjal s sodniško odločitvijo. »Čeprav sem bil dvakrat v nokdavnu, se vseeno počutim kot zmagovalec. Bog blagoslovi Ameriko! Gypsy King (Ciganski kralj) se je vrnil!« je večkrat ponovil 30-letni Britanec, ki je ameriškemu šampionu zadal več udarcev, kot jih je prejel od njega. Za nameček je bil tudi natančnejši, kar dokazujejo številke; 205 centimetrov visoki in (na uradnem tehtanju) 116,6 kilograma težki Tyson, ki je navdušil s svojo gibljivostjo in spretnim izmikanjem, je zadel v polno s 84 sproženimi udarci od 327 (26 odstotkov), Deontay (201 cm/96,6 kg) pa le 71 od kar 430 (17 odstotkov).

Čeprav nista bila zadovoljna s točkovanjem, sta ga sprejela športno. Fury, ki se je v minulih letih spopadal tudi z depresijo in odvisnostjo od mamil, je začel na novinarski konferenci peti pesem American Pie (Ameriška pita) in kmalu so se mu pri petju uspešnice Dona McLeana pridružili številni predstavniki sedme sile.

Glede na to, da sta z izjemno predstavo navdušila tudi zahtevnejše ljubitelje boksa, se je kar samo od sebe ponujalo vprašanje, ali se bosta udarila še enkrat v povratnem obračunu. Oba sta brez premisleka prikimala. »Dokazala sva, da sva prava bojevnika, da sva najboljša na svetu! Seveda se želim še enkrat pomeriti s Tysonom, zakaj ne? Prikazala sva izvrsten dvoboj, zato dajmo navijačem, kar si želijo videti!« je poudaril Wilder.

Fury je pribil: »Odšel sem v Nemčijo in premagal Vladimirja Klička, prišel sem v ZDA in mislim, da sem ugnal tudi Wilderja. Kakor koli že; tokratno sodniško odločitev bom sprejel profesionalno. Stoodstotno bo revanša. Midva sva velika šampiona, midva sva najboljša težkokategornika na tem planetu!« je v mikrofon zavpil Ciganski kralj in z naslednjimi besedami: »Ko-ko, ko-ko, ko-ko-dak, kje si AJ?« vnovič izzval tudi neporaženega angleškega zvezdnika Anthonyja Joshuo (22 zmag, 21 s k. o.), ki mu očita, da je bojazljivec, ker se ga izogiba v velikem loku.

Komentarji: