Eva Terčelj po dveh dotikih brez kolajne

Kajakašica je v Liptovskem Mikulašu končala na petem mestu, Martin Srabotnik na 11.
Fotografija: Eva Terčelj je v finalu storila napako preveč za odličje na evropskem prvenstvu. Foto Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Eva Terčelj je v finalu storila napako preveč za odličje na evropskem prvenstvu. Foto Nina Jelenc/KZS

Kajakašica Eva Terčelj je v finalu evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v slovaškem Liptovskem Mikulašu zasedla peto mesto. Naslova evropskih prvakinj sta se z enakim časom veselili domačinka Eliška Mintalova in Stefanie Horn, ki nastopa za Italijo. Mintalova in Hornova sta imeli v cilju enak čas; 107,24 sekunde. Obe sta progo zmogli brez dotikov. Tretje mesto in s tem bron je osvojila Britanka Mallory Franklin z zaostankom 3,05 sekunde ob enem dotiku vratc. Terčeljevi se nastop v finalu ni posrečil. Kljub hitri vožnji se je dotaknila devetih in zadnjih, 25. vratc, tudi v srednjem delu pa je v vodi storila napako in v cilju za zmagovalkama Mintalovo in Hornovo zaostala 4,51 sekunde. Drugega zaporednega odličja na EP jo je torej stal en dotik preveč, sicer pa je bila 30-letna Ljubljančanka tretja najhitrejša v vodi v Liptovskem Mikulašu.

Terčeljeva je sicer na Slovaškem branila srebro z lanskega EP v Ivrei v Italiji, leta 2019 pa je bila tudi že svetovna prvakinja v španskem Seu d'Urgellu. »Sam razplet tekme je bil, kot sem si ga želela. Gre za zahtevno, tehnično in dolgo progo, kar je velik izziv. Zelo dobro sem se je lotila v polfinalu. Ni bilo preprosto, a mi je uspela, kot sem si zamislila. To je bila dobra popotnica za finale,« je sprva dejala Terčeljeva. »Počutila sem se dobro, vedela sem, da moram napadati in dobiti dodatno hitrost. Želela sem si odpeljati vožnjo, ki sem jo trenirala. Napake se hitro prikradejo, saj sem si želela vsak tok vode izrabiti za dodatno hitrost. Ta dva dotika bolita, saj sta odnesla stopničke. Na žalost se je to pripetilo, a vedela sem, da tvegam v želji po čim hitrejši vožnji,« je še dodala 30-letnica.

Martin Srabotnik je bil v finalu brez napake, a prepočasen za žlahtno kovino. FOTO: Jože Suhadolnik
Martin Srabotnik je bil v finalu brez napake, a prepočasen za žlahtno kovino. FOTO: Jože Suhadolnik

Težko dirkati v vetru

Pri moških je naslov evropskega prvaka osvojil češki kajakaš Jiri Prskavec. Edini slovenski predstavnik v finalu Martin Srabotnik je bil 11. z zaostankom 5,19 sekunde. Branilec brona z lanskega EP v Ivrei Peter Kauzer je izpadel v četrtkovih kvalifikacijah, tako kot Ulan Valant. Srabotnik, sicer dvakratni dobitnik kolajne na EP z ekipnih tekem, je v polfinalu zasedel deseto mesto, v finalu pa je znova progo premagal brez dotikov. Po napaki v vodi v srednjem delu pa je bil na koncu s časom 101,54 za dobro sekundo počasnejši kot v dopoldanskem polfinalu. Do prve posamične članske kolajne na EP sta ga ločili dobri dve sekundi.

»Na začetku sezone sem prišel v finale, v katerem pa se ni izšlo. Malce je pihal tudi veter in težko je dirkati. Tudi v kvalifikacijah smo imeli s tem že težave. Vsak se sicer s tem spopada na drugačen način, mene pa je metalo iz rutine. Vseeno bom skušal nadaljevati v tem ritmu in napadati finala ter boljše rezultate,« je po preizkušnji dejal 26-letni Srabotnik. Za Prskavcem, ki je slavil s časom 96,35 sekunde, sta se na oder za zmagovalce povzpela še srebrni Italijan Giovanni De Gennaro (+1,32) in bronasti Avstrijec Felix Oschmautz (+3,10).

Komentarji: