Formula 1 uvaja šprinterske kvalifikacije

Novost bodo preizkusili na dveh evropskih dirkah in eni neevropski, prizorišč pa še niso izbrali.
Fotografija: Dirkači F1 bodo lahko po novem osvajali točke že v kvalifikacijah.  FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Odpri galerijo
Dirkači F1 bodo lahko po novem osvajali točke že v kvalifikacijah.  FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Vodstvo svetovnega prvenstva v formuli 1 bo na treh letošnjih dirkah poskusno uvedlo novost. Namesto klasičnih kvalifikacij bodo dirkači v soboto vozili šprintersko dirko, dolgo 100 km, ki bo odločala o štartnem vrstnem redu na nedeljski dirki.

Novost je plod sodelovanja s krovno zvezo FIA in vsemi desetimi moštvi. Novost bodo preizkusili na dveh evropskih dirkah in eni neevropski, prizorišč pa še niso izbrali. Šprinterska kvalifikacijska dirka bo nudila poleg določanja štartnih mest tudi dodaten motiv, saj bo zmagovalec dobil tri točke, drugouvrščeni dve in tretji eno točko za SP.

Na treh dirkah, na katerih bodo novost preizkusili, se bo spremenil tudi potek petkovega dogajanja. Namesto dveh treningov v petek bodo po prvem opravili kvalifikacije za sobotno šprintersko dirko.
 

Navijačem bodo ponudili več vznemirjenja


Namen sprememb je povečati zanimanje za tekmovanje in poskrbeti za več dogajanja v dirkaškem koncu tedna. »Videti boje dirkačev vse tri dni v dirkaškem koncu tedna bo razburljivo. Prepričan sem, da bodo dodani boji všeč tudi voznikom. Vesel sem, da so se za novost ogrele vse ekipe. To je del načrta, da bi navijačem ponudili več dogajanja, medtem ko spoštujemo tradicijo našega športa,« je dejal vodja formule 1 Stefano Domenicali.

»Veseli me, da v formuli 1 iščejo nove možnosti za približanje dogajanja navijačem in razširitev akcije. Projekta smo se lotili s skupnimi močmi in dokazali, da lahko na ta način dosežemo veliko,« pa je novost ocenil predsednik FIA Jean Todt.

Komentarji: