Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Gajser iz Azije s četrtimi stopničkami sezone

Herlings je pričakoval, da bo zaradi poškodbe izgubil točkovno prednost, a jo je povečal.
Tim Gajser si je v Aziji utrdil samozavest z drugim mestom. Foto Honda HRC
Tim Gajser si je v Aziji utrdil samozavest z drugim mestom. Foto Honda HRC
Mojca Finc
9. 7. 2018 | 09:00
4:08
Semarang – Agueda, Teutschenthal, Saint Jean d'Angely in Semarang so prizorišča, na katerih si je Tim Gajser v letošnji sezoni svetovnega prvenstva v elitnem razredu MXGP privozil stopničke. Indonezijo je zapustil z drugim mestom in pomembno dozo samozavesti. Utrdil si jo je predvsem v prvi vožnji, v kateri je vodil do zadnjih petih minut.

Prav v vseh petih preizkušnjah ta konec tedna je bil Gajser med najboljšo trojico: na prostem treningu (3. mesto) in uradnem (2.), v kvalifikacijah (2.), ogrevanju (1.) in nato v obeh vožnjah na včerajšnji dirki (2. in 3.). Vročina – prireditelji so namerili 33 stopinj Celzija – ga ni motila. Trda, a drseča proga, ki je dirkačem ponudila visoke skoke in visoko hitrost, mu je ustrezala. Z novim prizoriščem v Semarangu, s katerim se je konkurenca soočila prvič, se je odlično ujel. »Proga je res lepa, precej široka, ponuja veliko linij. Že ob prvem stiku sem se počutil na motorju odlično,« je razmišljal.
 

Obudil občutke vodilnega


Dobre vtise je prenesel tudi na dirko. V prvi vožnji se je s štarta pognal kot peti in že v naslednjih sekundah napredoval na tretje mesto. S Herlingsom sta se izmenjevala na drugem in tretjem mestu vse do napake Nizozemca v tretji minuti. Njegov spodrsljaj je Gajser izkoristil in pred asom iz Haloz je bil le še najizkušenejši v konkurenci Antonio Cairoli. Devetkratnega svetovnega prvaka s Sicilije, ki ga je ovirala poškodba roke, je prehitel in držal vodstvo vse do zadnjih petih minut vožnje, takrat ga je prehitel Herlings. Tudi v drugo je Gajser štartal med peterico, hitro je napredoval do tretjega mesta, položaj pa nato držal do konca dirke. Drugo in tretje mesto sta prinesla drugo stopničko.

»Lepo se je vrniti na zmagovalni oder. Na motorju sem se dobro počutil. Prva vožnja je bila izjemna: hitrost je bila dobra, dolgo časa sem vodil. Na koncu me je Jeffrey prehitel, a skušal sem držati stik, trudil sem se vrniti v vodstvo, vendar sem bil prepozen. Štart v drugi vožnji ni bil ravno dober, v prvem ovinku sem skoraj padel, prehitel sem nekaj tekmecev in napadal drugouvrščenega, a zaradi napak sem bil ob preveč časa, izgubil sem stik z vodilnima,« je Gajser ocenil nastop v Semarangu, zadovoljen z drugim mestom. Pred nekdanjega svetovnega prvaka se je povzpel le Herlings s 77. zmago v karieri.
 

Herlings na pregled


Nizozemec je znova potrdil, da nima pravega tekmeca. Ne ustavijo ga niti zdravstvene težave. »Nismo vedeli, koliko časa bom potreboval za vrnitev po poškodbi in operaciji. Ko sem odhajal v Indonezijo, nisem mogel dvigniti roke, zdaj odhajam domov s polnim točkovnim izkupičkom, kar je neverjetno! Tega nisem pričakoval. Ničesar nisem izgubil, ampak pridobil,« je žarel vodilni v SP, ki ga danes čaka zdravniški pregled. »Upam, da je vse še na svojem mestu in bom lahko nadaljeval sezono brez težav. Po pregledu bi rad začel spet na polno trenirati, najprej pa počakajmo, kaj bo povedal zdravnik,« je dejal Herlings, ki ima pred Cairolijem v SP sedem dirk pred koncem sezone 24 točk prednosti. Gajser je v skupnem seštevku napredoval na četrto mesto. Za tretjeuvrščenim Belgijcem Clementom Desallom zaostaja 37 točk.

Voznike v eliti zdaj čaka premor, naslednja dirka bo čez dva tedna na Češkem. Proga v Loketu Gajserju zelo ustreza, lani je bil tam tretji, predlani drugi. »Vselej pride tudi veliko slovenskih navijačev, razpoloženje je prijetno, tam je vedno lepo tekmovati,« se veseli naslednje preizkušnje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine