Hiter konec za zadnja slovenska borca

Ana Velenšek in Vito Dragič končala nastope na svetovnem prvenstvu v judu
Fotografija: Ana Velenšek na SP v Bakuju ni imela razloga za veselje. FOTO: Matej Družnik/DELO
Odpri galerijo
Ana Velenšek na SP v Bakuju ni imela razloga za veselje. FOTO: Matej Družnik/DELO

Slovenski judoisti so danes hitro končali nastope na svetovnem prvenstvu v Bakuju. V odprti kategoriji nad 78 kg je Ana Velenšek izgubila prvi dvoboj, Vito Dragič v kategoriji nad 100 kg pa drugega.

Velenškova, bronasta v kategoriji do 78 kilogramov na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016, je prešla v najtežjo kategorijo, kjer ima po mnenju številnih strokovnjakov nekaj kilogramov premalo za najvišja mesta, to pa je potrdila tudi sama. Nerešljiva uganka zanjo je bila danes Larisa Cerić iz Bosne in Hercegovine. Slednjo je 27-letna tekmovalka celjskega Sankakuja letos ugnala v četrtfinalu grand slama v Zagrebu. V dvorani v največjem mestu ob Kaspijskem morju pa je bila uspešnejša Cerićeva. Ta je bila na borišču dejavnejša in Velenškova je po tretjem opominu 19 sekund pred koncem sklonjene glave zapustila blazino.

"Sami ste videli, da ni delala, česar je vajena. To ni bila njena borba. Videlo se je, da ni povsem prava. Bilo je povsem enako kot v Zagrebu. Cerićeva se je v parterju zaprla, Ana je poizkušala, a ni šlo. Predolgo je bila tukaj v Bakuju, spremljala preveč dvobojev in to moramo spremeniti," je nastop ocenil trener Marjan Fabjan in prav tako pristavil, da bi njegova varovanka za uresničitev visokih ciljev potrebovala kar nekaj dodatnih kilogramov.

"Apetiti so bili večji, tudi pripravljena sem bila dobro, a na blazini ni šlo. Počutila sem se dobro, močno, kot na vsaki tekmi, a ne vem, kaj je bilo narobe. Tekmico poznam, premagala sem jo v Zagrebu, vedela sem, kaj moram delati, vedela sem, kako bo napadala in na to sem se pripravila, sama pa nisem prišla do nobenega pravega napada," pa je o razlogih za poraz povedala slovenska reprezentantka.


Nima primernih partnerjev


Vito Dragič, član Impola, je uspešno rešil prvo nalogo in v podaljšku vrgel izkušenega 30-letnega Argentinca Hectorja Camposa, drugega z vseameriških iger 2017 in 2018. V boju z 22-letnim Srbom Žarkom Čulumom pa Dragič ni našel načina, da bi slednjega res ogrozil. Po drugem opominu se je bil tekmovalec iz Slovenske Bistrice prisiljen odpreti, to pa je Srb 16 sekund pred koncem izrabil za ipon.
Vito Dragič za hiter izpad na svetovnem prvenstvu krivi tudi pomanjkljiv trening s primernimi nasprotniki. FOTO: Mavric Pivk/DELO
Vito Dragič za hiter izpad na svetovnem prvenstvu krivi tudi pomanjkljiv trening s primernimi nasprotniki. FOTO: Mavric Pivk/DELO

"V prvo borbo sem se podal z veliko treme. Tudi če si rečeš drugače in če si v vrhunski formi, veš, da je to svetovno prvenstvo, kjer lahko izpadeš z eno samo napako. Zato je bila polovica borbe težka, nato sem se spravil k sebi in si rekel, da je bolje, da izgubim z maksimalno borbo, kot brez," je o uvodu povedal visokorasli slovenski judoisti.

O drugi borbi pa dodal: "Srečal sem se s starim znancem s treningov. Veliko je v zadnjem letu pridobil na moči in masi, zato se je bilo težko boriti. Zaradi poškodbe in bolečine v kolenu sem bil povrhu vsega primoran spremeniti taktiko in način borbe ter izgubil. Na koncu je odločila moč. Borba sicer ni bila slaba, a naredil sem napako, kjer se potem nisem znal rešiti. Eden od razlogov za poraz pa je tudi dejstvo, da nimam dovolj primernih partnerjev za trening v svoji kategoriji."

Prvenstvo se bo končalo jutri z nastopom mešanih ekip, kjer pa Slovenija svoje ne bo imela. Slovenci se bodo na SP vrnili prihodnje leto v Tokiu, kjer bo tekmovanje tudi generalka za olimpijske igre 2020.

Komentarji: