Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Garnbretova tretjič osvojila Mt. Blanc, Mia Krampl srebrna

Slovenki sta na EP v Münchnu zasenčili konkurenco v kombinaciji, po balvanih sta bili na prvem in tretjem mestu, v težavnosti pa bili razred zase.
Janja Garnbret in Mia Krampl sta bili najboljši v kombinaciji. FOTO: Andreas Gebert/Reuters
Janja Garnbret in Mia Krampl sta bili najboljši v kombinaciji. FOTO: Andreas Gebert/Reuters
P. Z., STA
17. 8. 2022 | 19:30
17. 8. 2022 | 21:23
4:09

Janja Garnbret je prva zmagovalka nove discipline športnega plezanja, kombinacije balvani-težavnost. Kot prva je na istem evropskem prvenstvu osvojila tri naslova, trojček zmag, po težavnosti in balvanih še v kombinaciji, ki bo na olimpijskih igrah 2024 v Parizu. Za popoln slovenski dan v Münchnu je z drugim mestom poskrbela Mia Krampl.

V kombinaciji so se tekmovalke danes rangirale po povsem novem točkovanju. Na voljo je bilo 200 točk, 100 točk v balvanih in 100 točk v težavnosti.

Janja Garnbret je razred zase v plezanju. FOTO: Andreas Gebert/ Reuters
Janja Garnbret je razred zase v plezanju. FOTO: Andreas Gebert/ Reuters

V obeh današnjih finalnih krogih, v katerih se je merilo osem finalistk, je slavila Janja Garnbret, ki je že z osvojenimi štirimi balvani, tremi v prvem poskusu, in enem v dveh, osvojila največ, 99,9 točke. Tudi v težavnostnem delu je Garnbretova potrdila status najboljše, ko je osvojila vrh smeri ter svoj tretji naslov evropske prvakinje v bavarski prestolnici osvojila z rekordnim izkupičkom 199,9 točke.

Presenetljivo dobro se je v balvanski rundi finala odrezala Golničanka Kramplova. Po prvem delu je bila tretja z 80,9 točke, dvema vrhovoma v prvem poskusu, enim v dveh in cono. V težavnosti pa je splezala vse do vrha ter si zagotovila kolajno z izkupičkom 180,9 točke ter priborila dvojno slovensko zmago v bavarski prestolnici.

Mia Krampl se je veselila drugega mesta. FOTO: Tobias Schwarz/ AFP
Mia Krampl se je veselila drugega mesta. FOTO: Tobias Schwarz/ AFP

Posamični težavnostna in balvanska tekma na prvenstvu stare celine sta predstavljali kvalifikacijska kroga za uvrstitev v finale kombinacije po posebnem točkovanju. Na poti do super finala je Garnbretova osvojila rekordnih 2000 točk, Kramplova, ki je bila četrta v težavnosti in 21. balvanih, je bila v tej razvrstitvi sedma.

V četrtek bo še moški finale kombinacije z Luko Potočarjem med najboljšo osmerico.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine