Janja Garnbret že v kvalifikacijah zablestela v vsem sijaju

Olimpijska prvakinja v športnem plezanju je v Pragi rešila vseh pet balvanskih problemov in se že po prvem krogu zavihtela na vrh razpredelnice.
Fotografija: Janja Garnbret se je v blestečem slogu vrnila med svetovno elito. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Janja Garnbret se je v blestečem slogu vrnila med svetovno elito. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Janja Garnbret je vrhunsko izpeljala svoj prvi nastop v balvanskem plezanju po februarski poškodbi palca na levi nogi. Olimpijska prvakinja je v kvalifikacijah tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v Pragi rešila vseh pet balvanskih problemov in se že po prvem krogu zavihtela na vrh razpredelnice.

Slovenska šampionka je zaradi poškodbe izpustila uvodne tri tekme sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju na Japonskem, v Južni Koreji in ZDA. Zaradi uspešne rehabilitacije sta s trenerjem Romanom Krajnikom vrnitev v tekmovalno karavano načrtovala na Češkem, kar se je za zdaj izkazalo za pravilno odločitev.

Garnbretova je namreč v kvalifikacijah znova pokazala tisto staro formo, ki jo je krasila pred poškodbo. Štiri od pet balvanov je premagala od prvega do zadnjega oprimka v enem poskusu, le za tretjega je za vrh balvana potrebovala pet poskusov. Tako se je zanesljivo uvrstila v nedeljski ženski polfinale najboljše dvajseterice. Od Slovenk sta se vanj uvrstili še Julija Kruder s 15. dosežkom in Katja Debevec, ki je polfinale ujela z 19. mestom.

Jernej Kruder si je pribojeval prvi letošnji polfinale. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Jernej Kruder si je pribojeval prvi letošnji polfinale. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

Jernej Kruder prvič letos v polfinalu

Že pred tem so s kvalifikacijami opravili moški. Od štirih Slovencev na štartu je bil uspešen Jernej Kruder, ki si je priboril svoj prvi letošnji polfinale. Slovenski veteran je v kvalifikacijah poskrbel za 17. dosežek. V polfinale napreduje najboljša dvajseterica.

Kruder, svetovni podprvak v disciplini leta 2014, nastopa na svoji 85. tekmi v balvanskem svetovnem pokalu, kar je rekord med športnimi plezalci.

Za Celjanom, leta 2018 je postal zmagovalec seštevka svetovnega pokala v balvanih, ni najboljši uvod v sezono. Na tekmah na Japonskem, v Južni Koreji in v ZDA je ostal pred vrati polfinala. Na prvi tekmi letošnjega svetovnega pokala na evropskih tleh pa se je bolje odrezal. S tremi osvojenimi balvanskimi problemi od petih si je namreč zagotovil mesto v sobotnem polfinalu ter s tem tudi boj za finale najboljše šesterice, ki bo v moški konkurenci na sporedu v soboto zvečer.

Gregor Vezonik je na 21. mestu ostal pred vrati polfinala, v kvalifikacijah sta svoja nastopa končala tudi Zan Lovenjak Sudar (37.) in Anže Peharc (41.)

Komentarji: