Južnoafriški as po čudežni predstavi: Bilo je strašljivo!

Na veliki nagradi Avstrije v razredu motoGP senzacionalna zmaga Brada Binderja. V zadnjih krogih večkrat pomislil na to, da je že vsega konec.
Fotografija: Brad Binder še sam ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. FOTO: Joe Klamar/AFP
Odpri galerijo
Brad Binder še sam ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. FOTO: Joe Klamar/AFP

Tudi najzahtevnejši ljubitelji (moto)športa so med ogledom včerajšnje velike nagrade Avstrije, enajste letošnje preizkušnje za svetovno prvenstvo v razredu motoGP, zagotovo prišli na svoj račun. Spektakularna dirka je postregla s številnimi prehitevalnimi manevri in preobrati ter presenetljivim zmagovalcem, Južnoafričanom Bradom Binderjem (KTM).

Zahtevno preizkušnjo so dodatno začinile dežne kaplje, ki so šest krogov pred koncem dodobra navlažile progo v Spielbergu in popolnoma premešale vrstni red. Medtem ko se je večina dirkačev v zadnjih krogih odpeljala v bokse po motorje z dežnimi gumami, je Binder tvegal in do cilja vztrajal na pnevmatikah za suho stezo. Potem ko je v čedalje močnejšem nalivu mojstrsko (u)krotil svojega »jeklenega konjička«, se mu je tveganje bogato obrestovalo, saj je po lanskem podvigu v Brnu drugič okusil slast zmage v kraljevski kategoriji cestnohitrostnega motociklizma.»Na trenutke je bilo zares strašljivo!« si je po končani srhljivki oddahnil 26-letni as iz Potchefstrooma približno 120 kilometrov jugozahodno od Johannesburga in v nadaljevanju razkril, kaj vse mu je v zadnjih krogih rojilo po glavi. »Ko je začelo močneje deževati, sem razmišljal o tem, kakšne možnosti bi imel za uspeh, če bi ostal na progi. Po hitrem premisleku sem sklenil tvegati, kar pa sem že kmalu obžaloval. Prvi krog v dežju sem odpeljal kar dobro, z ohladitvijo pa sem ostal tako rekoč brez zavor. Večkrat sem pomislil na to, da je že vsega konec, vendar pa se nisem vdal v usodo. Spodbujal sem se tako, da sem si govoril: 'Če si se že odločil igrati to igro, jo boš pač odigral do konca.' Zares sem vesel, da se je izšlo,« je vidno odleglo Binderju, ki je imel v cilju 9,991 sekunde naskoka pred drugouvrščenim Italijanom Francescom Bagnaio.


 

Binderju sta se čudila tudi Bagnaia in Martin


Ducatijev tovarniški dirkač, ki je kot vodilni dolgo nadziral položaj, je športno čestital zmagovalcu. »Dirka je bila res zahtevna, saj je skoraj ves čas po malem rosilo, zato je bilo težko pritiskati. A neverjetno, kaj je uspelo Bradu. Da je bil z gumami za suho progo v dežju tako hiter, je vredno vsega spoštovanja,« se je čudil 24-letni Torinčan. Na koncu je bil vesel tudi Španec Jorge Martin (Pramac Ducati, + 11,570), ki je s tretjim mestom dokazal, da njegova krstna zmaga pred tednom dni na VN Štajerske ni bila naključna.

Brad Binder je z gumami za suho progo v zadnjih krogih mojstrsko odpeljal dirko na mokri stezi v Spielbergu. FOTO: Joe Klamar/AFP
Brad Binder je z gumami za suho progo v zadnjih krogih mojstrsko odpeljal dirko na mokri stezi v Spielbergu. FOTO: Joe Klamar/AFP


Francoski zvezdnik Fabio Quartararo (Yamaha, + 16,650), ki je tik pred ciljem ujel in prehitel Valentina Rossija (Yamaha, + 17,159) – osmouvrščeni italijanski veteran tako visoko letos še ni bil –, se je moral tokrat sprijazniti s sedmim mestom, s katerim je potrdil skupno vodstvo. Pred zdaj najbližjim zasledovalcem Bagnaio, ki si deli drugo mesto s španskim branilcem naslova svetovnega prvaka Joanom Mirom (Suzuki, + 12,623) – ta je ciljno črto prevozil kot četrti – ima 47 točk zaloge.V razredu moto2 je zmagal Španec Raul Fernandez (Kalex), v moto3 pa je bil najhitrejši njegov rojak Sergio Garcia (Gasgas). Naslednje dirke bo 29. t. m. gostil Silverstone.

Preberite še:

Komentarji: