Katja Fain z novim slovenskim rekordom peta na SP

Katja Fain je na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v Melbournu osvojila peto mesto na 400 m prosto.
Fotografija: Katja Fain. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Katja Fain. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V finalu je Katja Fain s 4:01,46 za 33 stotink sekunde izboljšala tudi lasten slovenski rekord iz leta 2019. S 3:55,04 se je prepričljive zmage veselila 20-letna Avstralka Lani Pallister, leto mlajša Novozelandka Erika Fairweather je zaostala 96 stotink sekunde, Američanka Leah Smith na tretjem mestu pa že 4,74 sekunde.

V kvalifikacijah sta izstopali le Fairweatherjeva s 3:58,27 in Avstralka Pallisterjeva, ki je prav tako prebila mejo štirih minut. V finalu pa so plavale še ena Avstralka ter dve Američanki in Japonki. Svetovna rekorderka Kitajka Li Bingjie je nastop odpovedala.

Katja Fain, lani finalistka Abu Dabija na 200 m prosto, je v kvalifikacijah za vsega 34 stotink sekunde zaostala za lastnim državnim rekordom, ki ga je odplavala januarja 2019 v Ljubljani. Kakovost nastopa Katje Fain potrjuje tudi dejstvo, da se je v finale uvrstila kot edina evropska plavalka.

»Prvi finalni nastop v Melbournu je za mano in prvi cilj je dosežen. V finalu sem se borila, kolikor sem se lahko. Odplavala sem državni rekord in s tem sem zadovoljna. Morda bi šlo še malo hitreje, če bi na prvih 200 metrih začela hitreje. A na to disciplino se še vedno navajam. Osebni rekord in peto mesto na svetu sta super dosežka,« je bila po nastopu zadovoljna mlada plavalka.

Metka Sparavec Malenko zbodla Plavalno zvezo Slovenije

»Državni rekord. Kot kaže, sva se super pripravili za tekmo na drugem koncu sveta, z deseturno časovno razliko. Res dobra poteza, da sva lahko opravili adaptacijo v Avstraliji in prišli sem dovolj zgodaj,« pa je po tekmi Plavalno zvezo Slovenije zbodla trenerka Metka Sparavec Malenko, saj zveza ni želela pokriti vseh stroškov zgodne adaptacije za prvo favoritinjo reprezentance.

O tekmi pa je dodala: "Katja ima še rezervo v hitrejšem začetku. Ko bo naredila ta klik, bo res vrhunsko. Njena naslednja disciplina bo 1500 prosto v petek. Da je vzdržljiva se vidi, tako da bo spet plavala na svoj najboljši rezultat."

Klančar: Škoda, da v drugo nisem dodala še kakšne stotinke

Že dopoldan je s 25,85 sekunde nov slovenski rekord na 50 m delfin dosegla tudi Neža Klančar in bila 17., po dodatnem plavanju za prvo rezervo v popoldanskem polfinalu pa je bila 18. Kot prva Slovenka je prebila mejo 26 sekund in za 26 stotink stotink izboljšala kar sedem let star rekord velenjske olimpijke Nastje Govejšek, lasten osebni rekord pa kar za 63 stotink sekunde.

Z novim rekordom se je kot 17. s še dvema plavalkama uvrstila na izločilno tekmo, ki je dala dve rezervi za popoldanski polfinale. Formo, ki sta jo načrtovala s trenerjem Tomažem Torkarjem, je potrdila tudi v tem nastopu, saj je rekordni dosežek ponovila. Hitrejša od nje je bila Tajka Jenjira Srisa Ard, za njo pa je končala Nemka Angelina Kohler.

»Prvič sem plavala pod 26 sekundami, odplavala sem osebni in državni rekord. To sem v 'swim-offu' ponovila in s tem sem zelo zadovoljna. Škoda morda le, da v drugo nisem dodala še kakšne stotinke,« je bila uspeha vesela 22-letna plavalka Olimpije.

»Odlična reakcija, manjša napakica pri skoku, odlično plavanje, malce pa se ji nista izšla obrat in prihod v cilj. Tu so rezerve za še kakšno desetinko. Ampak super sva zadovoljna. Tako dober začetek pomeni samo dobre obete za prihajajoče štarte,« pa je po tekmi povedal Torkar, ki podobne dosežke od svoje varovanke pričakuje še na 50 in 100 m prosto ter 100 m mešano.

V sredo imata na SP v 25-metrskih bazenih Peter John Stevens in Tara Vovk prijavljena nastopa na 100 m prsno, Klančarjeva pa na 100 m prosto. Katja Fain je nastop na 800 m prosto odpovedala.

Na 200 m mešano je z rekordom ZDA 2:02,12 osvojila Kate Douglass, ostro sta se za srebro udarili druga Američanka Alex Walsh in Avstralka Kaylee McKeown, bronasta in srebrna z olimpijskih iger. Ločili sta ju dve desetinki sekunde, Avstralka pa se je ob bronu veselila tudi novega državnega rekorda. V moški konkurenci se je na 200 m mešano z afriškim rekordom 1:50,15 veselil Južnoafričan Matthew Sates. Srebro je osvojil Američan Carson Foster, bron pa Kanadčan Finlay Knox.

Na 1500 m prosto so bile kolajne evropske. Prepričljivo je zmagal nekdanji svetovni rekorder Italijan Gregorio Paltrinieri pred Francozom Damienom Jolyjem in Dancem Henrikom Christiansenom. V štafetah na 4 x 100 m prosto Avstralke Mollie O'Callaghan, Madison Wilson, Meg Harris in Emma McKeon z novim svetovnim rekordom 3:25,43,, Američanke so dosegle nov ameriški rekord 3:26,29, bron pa so osvojile Kanadčanke. V moški konkurenci so bili prav tako s svetovnim rekordom 3:02,75 najboljši Italijani Alessandro Miressi, Paolo Conte Bonin, Leonardo Deplano in Thomas Bonin. Srebro so osvojili Avstralci, bron Američani.

Preberite še:

Komentarji: