Kožul za konec ugnal finalista EP

Slovenski namiznoteniški igralci so kvalifikacije za ekipno evropsko prvenstvo prihodnje leto končali brez poraza.
Fotografija: Darko Jorgič je prekinil urok iz dvobojev s Cristianom Pleteo. FOTO: Grega Kališnik
Odpri galerijo
Darko Jorgič je prekinil urok iz dvobojev s Cristianom Pleteo. FOTO: Grega Kališnik

Murska Sobota – Slovenski namiznoteniški igralci so kvalifikacije za ekipno EP prihodnje leto v Franciji, na katerem bodo branili senzacionalni bron z lanskega turnirja v Luksemburgu, končali brez poraza in kot zmagovalci skupine 2. Brezmadežnost so potrdili tudi sinoči pred prekmurskim avditorijem, ko neugodnim Romunom niso pustili dihati.

Slovenci so si prvo mesto v skupini predčasno zagotovili že z zadnjo zmago v Belgiji, zato so tudi brez cmoka v grlu sprejeli tokratno odsotnost najizkušenejšega »loparčka« Bojana Tokiča, ki so ga zadržale obveznosti do Slovenske vojske. Selektorka Andreja Ojsteršek Urh je pojasnila: »Lahko bi zaprosili za prestavitev njegove udeležbe na vojaških vajah, pa tega nismo storili, saj prvega mesta niti teoretično nismo mogli več oddati.«

Da bosta prišla ob Tokičevi odsotnosti vodilna slovenska igralca, Darko Jorgič in Deni Kožul, v Mursko Soboto dobro nabrušena, je bilo jasno že minuli konec tedna, ko sta za reprezentančno generalko opravila klubska izziva v ligi prvakov in oba zmagala. Jorgičev Saarbrücken, pri katerem je nasledil ravno dolga leta nepogrešljivega Novogoričana, je bil na gostovanju boljši od danskega Roskildeja, Kožulov Walter Wels pa od (zdesetkanega) ruskega UMMC. Obenem je, kot ni pozabila dodati selektorka, ta čas v zelo dobri formi v italijanskem prvenstvu tudi Jan Žibrat.


Žibrat do zmage po 0:2


Vendar pa so imeli sinoči tudi Romuni, ki so na letošnjem ekipnem SP dvakrat premagali Slovence, svoje račune, zato so na gostovanje prišli v polni zasedbi, tudi s finalistom posamičnega EP, Ovidiujem Ionescujem, za nameček je za naše igralce že pregovorno izjemno neugoden tudi Cristian Pletea, čeravno šele 165. s svetovne jakostne lestvice. Toda ne eden ne drugi sinoči nista bila kos razpoloženi slovenski trojki, ki je tako kvalifikacijski ciklus končala brez poraza.

Najslajši skalp se je posrečil Kožulu, ki ni srebrnemu z EP Ionescuju oddal niti niza (3:0 – 8, 7, 9). Odpravil ga je še celo bolj prepričljivo kot v finalu prvenstva v Alicanteju velikan evropskega namiznega tenisa, Nemec Timo Boll. Urok je prekinil tudi Jorgič, ki mu je Pletea na velikih tekmovanjih že lep čas povzročal hude glavobole. Na kolena je namreč Hrastničana spravil v polfinalu EP do 21 let v Minsku, na OP Slovenije na Otočcu in tudi na ekipnem SP v Halmstadu. Tokrat je Slovenec mojstrsko zmagal s 3:1 (12, 6, -6, 6). Velik delež k uspehu pa je dodal tudi Žibrat, ki je po zaostanku z 0:2 in po petih nizih, s 3:2 (-7, -8, 9, 12, 6), strl odpor drugega nasprotnikovega loparčka Hunorja Szöcsa, ki je rangiran mnogo višje, na 79. mesto na svetu.

Preberite še:

Komentarji: