Kruder in Peharc edina slovenska plezalca na EP

V Moskvi se bo v soboto začelo evropsko prvenstvo v športnem plezanju, ki je bilo do zadnjega pod vprašajem zaradi pandemije.
Fotografija: Jernej Kruder se bo v Rusiji boril za olimpijsko vozovnico. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Jernej Kruder se bo v Rusiji boril za olimpijsko vozovnico. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ruska prestolnica Moskva bo med 21. in 29. novembrom prizorišče evropskega prvenstva v športnem plezanju, ki je bilo sicer dolgo časa pod velikim vprašajem zaradi epidemije koronavirusa.

Na seznamu udeležencev prvenstva stare celine je vsega skupaj 16 reprezentanc, vključno z gostiteljico Rusijo. Že pred časom so se poti v Rusijo odrekli Avstrijci.

Med udeleženkami je tudi slovenska reprezentanca, sestavljajo jo selektor Gorazd Hren, njegov pomočnik Luka Fonda, edina slovenska predstavnika na tekmovanju pa bosta Anže Peharc in Jernej Kruder.

V slovenski reprezentanci so sprva načrtovali, da bodo v Moskvo odpotovali z večjo odpravo, vendar pa so dan pred odhodom prejeli slabo novico, saj sta bila na obveznem testiranju na novi koronavirus pozitivna Vita Lukan, lanska evropska balvanska podprvakinja, in trener Domen Švab. Opravila sta dva testa in oba sta pokazala prisotnost sars cov-2. Oba nimata simptomov bolezni, a ostajata doma.


Na voljo le dve olimpijski vozovnici


Tekmovanje v Rusiji ni posebno le zaradi omejitvenih ukrepov za zajezitev epidemije, med katerimi so tudi obvezni testi na koronavirus. Boj za kolajne evropskih šampionov v posamičnih disciplinah je v senci boja za še preostali evropski olimpijski vozovnici, ki bosta zgolj najboljšemu Evropejcu v moški in najboljši Evropejki v ženski konkurenci zagotovili olimpijsko poletje leta 2021 v Tokio, kjer bodo za športno plezanje premierne olimpijske igre.

Slovenski tekmovalci so bili v tem boju manj uspešni. Ena slovenska moška olimpijska kvota ni bila oddana, druga pa čaka v Moskvi, a ta ne bo oddana kar sama po sebi, po njej hlepijo in si jo želijo tudi ostali udeleženci EP. Dobil jo bo le najboljši.

Selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju in trener Gorazd Hren se je zato odločil racionalno: »Logično je bilo, da gresta v Moskvo Jernej Kruder in Anže Peharc, kot naša borca za zadnjo olimpijsko vozovnico. V vodstvu smo bili enotni, da bi bilo dobro, da na evropsko prvenstvo vzamemo tudi žensko predstavnico. Najprej smo priložnost ponudili Janji Garnbret in Mii Krampl, kar bi lahko izkoristili za dober trening za olimpijske igre. A glede na epidemiološke razmere sta se odločili, da bosta ostali doma, zato je bila naslednja izbira Vita Lukan, ki je bila na vseh treningih takoj druga najboljša, za Janjo.«

Anže Peharc pravi, da je dobro pripravljen pred začetkom prvenstva stare celine. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Anže Peharc pravi, da je dobro pripravljen pred začetkom prvenstva stare celine. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Peharc: Soočanje z razmerami je izziv


Kruder je tako malo upal, da bo prvenstvo odpadlo, a se po drugi strani veseli tekmovanja. »Trenutne razmere niso ravno prijetne, poleg tega imamo tekmovalci različnih držav zelo različne pogoje za treninge. Trudim se po najboljših močeh in v Moskvo grem, kot da se nič drugače ni zgodilo.«

Drugi slovenski olimpijski kandidat Anže Peharc se tekme v zelo drugačnih razmerah veseli: »Prej nisem bil tako navdušen nad tekmo, saj sem vedel, da veliko tekmovalcev ne bo prišlo v Moskvo, tam bo zelo okrnjena zasedba ter bodo tekmovalni pogoji na trenutno situacijo precej drugačni. A soočanje s temi razmerami je zame izziv. Imel sem odlične priprave in sem zelo dobro pripravljen, tako da komaj čakam, da pokažem svojo formo tudi v tekmovalnih razmerah.«

Obstaja pa še vedno nekaj nelagodja: »Še najbolj neprijetni mi bodo vsi dodatni testi in skrb, kakšen bo naš odhod domov, saj se lahko zgodi, da bi o morebitnem pozitivnem testu ostal v Moskvi še 14 dni dlje.«


Prvi komplet kolajn na voljo v soboto


Tekmovanje v ruski prestolnici bo od 21. do 29. novembra. Prvi komplet kolajn bodo podelili že v soboto, v hitrostnem plezanju, kjer Slovenci ne računajo na boj za kolajne.

Bera evropskih medalj slovenske reprezentance v športnem plezanju je precej bogata. Prinesli so vse možne in vseh barv, razen hitrostnih. Z zadnjih devetih prvenstev stare celine po vrsti od leta 2002 so se Slovenci vrnili z vsaj enim odličjem.
Nazadnje lani, ko se je števec evropskih kolajn po zaslugi evropske prvakinje v težavnosti Lučke Rakovec ter balvanskih prvakinje Urške Repušič in podprvakinje Vite Lukan ustavil pri številki 23.

Reprezentanca se je v za športno plezanje neponovljivem letu 2019 prvič v zgodovini v isti sezoni razveselila evropskih prvakinj tako v težavnosti kot v balvanih ter pred tem še treh naslovov svetovne prvakinje Janje Garnbret v težavnosti, balvanih in kombinaciji in svetovne podprvakinje Mie Krampl v težavnosti.

Komentarji: