Luka Božič do prve zmage v kanuju enokleku v svetovnem pokalu

Pred tem si je slovenski kanuist trikrat že pokoril vso svetovno konkurenco tudi s navezi s Sašem Taljatom.
Fotografija: Luka Božič je prvič sam stal na vrhu stopničk. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Luka Božič je prvič sam stal na vrhu stopničk. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Seu d'Urgell – Slovenski kanuist Luka Božič je sezono svetovnega pokala v Španiji, kjer so delili dvojne točke za skupno razvrstitev, končal z odliko, saj si je pokoril vso konkurenco. Na olimpijskem prizorišču izpred četrt stoletja je namreč zmagal z 21 stotinkami naskoka pred Nemcem Franzem Antonom, medtem ko je Benjamin Savšek obtičal tik pod stopničkami, na četrtem mestu (+3,35), je poročala STA. Edina slovenska finalistka med kajakašicami Eva Terčelj je na osmem mestu za zmagovalko, Nemko Ricardo Funk, zaostala za 6,24 sekunde.

V skupni razvrstitvi je sezono končal kot drugi. FOTO: Nina Jelenc/KZS
V skupni razvrstitvi je sezono končal kot drugi. FOTO: Nina Jelenc/KZS


Skupno drugi


Sedemindvajsetletni član KK Soške elektrarne je tako vpisal četrto zmago v svetovnem pokalu, toda prvo v enokleku, pred tem je v letih 2010 in 2011 trikrat opravil s konkurenco v navezi s Sašem Taljatom, s katerim je na olimpijski preizkušnji leta 2012 v Londonu zasedel osmo mesto. Z današnjo zmago je tako sezono svetovnega pokala zaključil kot drugi, Savšek pa kot četrti. Jure Lenarčič je bil v polfinalu 19., Anže Berčič pa šest mest nižje. Urša Kragelj je preizkušnjo zaključila na 15., Ajda Novak pa na 22. mestu.


Zmago posvetil Taljatovemu sinu


»Bil sem sproščen, saj sem vedel, da nimam česa izgubiti. V skupni razvrstitvi sem bil tretji, a se s tem nisem obremenjval. S trenerjem sva sestavila dober načrt, tudi on me je sproščal. Lahko sem se osredotočal izključno na nastop in izvlekel maksimum. Boriti se je bilo treba do konca, saj je bila proga zahtevna. Zmago posvečam danes rojenemu sinu Saša Taljata, pa tudi navijačem, ki so mi stali ob strani in vztrajali,« je pod doseženo črto potegnil Luka Božič.
 

Komentarji: