Luna Rossa bo napadala branilca naslova Team New Zealand

Po zmagi nad Ineos Team UK bo branilca naslova v najprestižnejši jadralski regati Pokal Amerike izzvala italijanska jadrnica.
Fotografija: Za sveti gral v jadralskem športu, lovoriko Pokala Amerika, se bosta marca pomerila branileec naslova Team New Zealand in izzivalec Rossa Prada. FOTO: Gilles Martin-raget Afp
Odpri galerijo
Za sveti gral v jadralskem športu, lovoriko Pokala Amerika, se bosta marca pomerila branileec naslova Team New Zealand in izzivalec Rossa Prada. FOTO: Gilles Martin-raget Afp

V novozelandskih vodah pred Aucklandom je znan izzivalec, ki se bo v letošnjem finalu Pokala Amerika meril z branilcem naslova Team New Zealand. V finalu pokala challenger Prada Cup je italijanska jadrnica Luna Rossa Prada Pirelli po osmih regatah z izidom 7:1 v zmagah ugnala britansko posadko Ineos Team UK. Pokal Amerike bo v novozelandskih vodah od 6. do 21. marca.

Luna Rossa, na čelu posadke je izkušeni avstralski skiper Jimmy Spithill, je povsem prevladovala v prvih petih obračunih, Britanci pa so le odgovorili na šesti regati za prvo in edino zmago v finalni seriji. Pred posadko Združenega kraljestva je bila misija, kako nanizati še šest zmag, ki se je izkazala za nemogoče.


»To je čudovit dan za nas, čudovit dan za Luno Rossa«


Mednarodna posadka italijanskega katamarana je dobila še dve regati ter si priborila napredovanje v pokal Amerike. Na čelu britanske posadke je sloviti sir Ben Ainslie, ki pa ni pripravil čudežne vrnitve. Ainslie in Spithill sta bila člana iste posadke na jadrnici Oracle Team USA, ko sta se leta 2013 vrnila iz izgubljenega položaja, iz zaostanka 1:8, ter premagala Team New Zealand z 9:8 za America's Cup.

»Fantastico! Fantastico, Bellissimo,« je v italijanščini, »fantastično, fantastično, lepo«, sporočil krmar Lune Rosse Francesco Bruni po dobljeni osmi regati. »To je čudovit dan za nas, čudovit dan za Luno Rossa, odličen dan za Italijo. Zelo, zelo smo veseli. Zdaj nas čaka dober boj za pokal Amerike.« Sedmo regato so dobili s prednostjo ene minute in 45 sekund, osmo pa s prednostjo 56 sekund.

»Oprostite, fantje,« se je slišalo Ainslieja, ko se je na koncu osme dirke opravičeval svoji posadki, preden je pozneje čestital Luni Rossa. »Moram reči, bravo, Luna Rossa in bravo, Italija,« je dejal Ainslie. »Vem, da je v Italiji to velika stvar – uvrstitev v finale pokala Amerike. Očitno smo razočarani, ker se nismo uvrstili v finale. Moramo iti stran ter se vrniti k risalni plošči in videti, kaj lahko storimo.«

Komentarji: