»Mali Napoleon« upa, da bo Slovenija dobila ustrezno dirkališče

Jean Todt se znova mudi v Ljubljani, pravi, da se v Sloveniji dobro počuti. 
Fotografija: Evropska komisarka za promet Violeta Bulc in Tone Anderlič (desno), predsednik zveze AŠ 2005, sta se takole včeraj fotografirala z Jeanom Todtom, prvim možem FIA. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Evropska komisarka za promet Violeta Bulc in Tone Anderlič (desno), predsednik zveze AŠ 2005, sta se takole včeraj fotografirala z Jeanom Todtom, prvim možem FIA. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Zanimivo, da so se poti Jeana Todta, predsednika Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), letos že večkrat križale s Slovenci. Kot je razkril na včerajšnji novinarski konferenci, se te dni že drugič v tem letu mudi v Ljubljani.

»Med februarskimi olimpijskimi igrami sem bil na slovesnem odprtju Slovenske hiše v Pjongčangu, mesec pozneje sem bil na neuradnem obisku v Ljubljani, zdaj sem pri vas na kongresu FIA CEZ (srednjeevropske cone; op. p.),« je navzoče pozdravil 72-letni Francoz, ki je najbolj zaslovel kot vodja Ferrarijeve ekipe (med letoma 1994 in 2007), s katero se je po zaslugi nemškega šampiona Michaela Schumacherja veselil petih naslovov svetovnega prvaka v formuli 1.

Večkrat je ponovil, da se v Sloveniji počuti odlično. »Vaša majhna država je zame pravi navdih. Čeprav vas je le dva milijona, ste zelo usposobljeni na različnih področjih. Za povrh pri vas vlada precejšnje zanimanje za avto-moto šport,« je razkril Todt, ki upa, da bo dežela na sončni strani Alp kmalu vendarle dobila tudi ustrezno dirkališče.

To bi bilo po njegovem koristno iz več razlogov. »S stezo bi dobili prostor za dirke od kartinga do različnih formul. Na progi bi se lahko kalili mladi upi, izkušenejši dirkači pa bi pilili vozniške sposobnosti,« je pojasnil in pristavil, da bi bilo dirkališče dobrodošlo tudi za vzgojo voznikov v cestnem prometu.
 

Sestal se je tudi s Pahorjem in Pikalom


Ob tem je Tone Anderlič, prvi mož AŠ 2005, ki gosti letošnji zaključni kongres FIA CEZ s slavnostno podelitvijo nagrad najboljšim dirkačem v srednjeevropski coni, izjavil, da vidi luč na koncu predora, kar zadeva podaljšanje steze in poligona varne vožnje Center Gaj v Cerkljah ob Krki.

»Zdajšnje stanje je takšno, da je gradbeno dovoljenje pravnomočno. Toda iz dneva v dan ga obiskujejo različni inšpektorji, kar upočasnjuje vse skupaj. Smolo smo imeli tudi zaradi zamenjave vlade, vendar pričakujem, da se bo naš projekt nadaljeval tam, kjer se je končal,« se nadeja Anderlič, ki mu je nadaljnjo podporo zagotovil tudi Todt.

Jean Todt verjame, da bo tudi prihodnja sezona v formuli 1 zelo zanimiva. FOTO: Leon Vidic/delo
Jean Todt verjame, da bo tudi prihodnja sezona v formuli 1 zelo zanimiva. FOTO: Leon Vidic/delo


»Mali Napoleon«, kot se ga je prijel vzdevek v obdobju vodenja Ferrarija, se je zaradi tega že sestal tudi s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem ter ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom, svojo pomoč pa je obljubil tudi prijateljici Violeti Bulc, ki se kot evropska komisarka za promet zavzema za znižanje števila smrtnih žrtev na cestah.

»Zame je nesprejemljivo, da v prometu izgubimo toliko ljudi, na evropskih cestah samo letos 25.260, od tega več kot 100 v Sloveniji. To številko bomo poskušali znižati na različne načine, naša vizija pa je 0 smrtnih žrtev do leta 2050!« je poudarila Bulčeva.

Seveda se Todt ni mogel izogniti vprašanjem o formuli 1. »Menim, da je bilo letošnjo prvenstvo zelo zanimivo in nepredvidljivo. V prvem delu sezone je prevladoval Sebastian Vettel, v drugem pa Lewis Hamilton, ki je nato v šampionskem slogu osvojil lovoriko. Kako bo prihodnje leto, težko rečem, verjamem pa, da bomo zaradi voznikov, ki so zamenjali moštva, nekaterih novih dirkačev in določenih spremenjenih pravil prav tako uživali v razburljivih preizkušnjah,« je še dejal prvi mož FIA, nakar ga je predstavnica za odnose z javnostmi odvlekla stran. Verjetno tudi zato, da mu ne bi postavili kakšnih vprašanj o Schumacherju.

Da nesrečnega Nemca, čigar zdravstveno stanje je po njegovem padcu med smučanjem konec leta 2013 v Meribelu zavito v tančico skrivnosti, redno obiskuje, ni nobena skrivnost. Navsezadnje so na nedavni prireditvi v Essnu iz njega celo izvlekli, da si je novembrsko dirko formule 1 za veliko nagrado Brazilije skupaj s sedemkratnim svetovnim prvakom ogledal pri njem doma v Švici.

Komentarji: