Maruši Štangar peto mesto po izgubljenem boju za bron

Hiter konec za Štarkla in Kajzerjevo na evropskem prvenstvu v Montpellierju.
Fotografija: Maruša Štangar je na EP na koncu osvojila peto mesto. FOTO: Rok Rakun
Odpri galerijo
Maruša Štangar je na EP na koncu osvojila peto mesto. FOTO: Rok Rakun

Slovenska judoistka Maruša Štangar je na evropskem prvenstvu v Montpellierju v Franciji v kategoriji do 48 kg zasedla peto mesto. Po porazu v polfinalu proti Portugalki Catarini Costa, je Štangarjeva v borbi za tretje mesto izgubila proti Rusinji Sabini Giljazovi. To je bila najboljša slovenska uvrstitev prvega tekmovalnega dne na prvenstvu stare celine. Na tatamije sta od deseterice slovenskih judoistov in judoistk stopila še David Štarkel in Kaja Kajzer. Oba sta nastope končala po prvi borbi.

Štangarjeva, bronasta z evropskih iger v Minsku 2019, je v prvem krogu po podaljšani borbi ugnala Srbkinjo Andreo Stojadinov. Tekmice, ki jo je pred tem na dosedanjih šestih obračunih petkrat premagala, po prvih štirih minutah boja ni ugnala, a je bila nato boljša po nekaj sekundah podaljšane borbe.

V drugem krogu ji je nasproti stala Izraelka Shira Rishony, tudi z njo pa 25-letna članica ljubljanske Olimpije ni imela pretiranih težav. V četrtfinalu je nato opravila še z Azerbajdžanko Lejlo Alijevo, ki jo je letos pred prvenstvom dvakrat že ugnala, z novim iponom pa se je prebila v polfinale. Tam jo je pričakala četrtopostavljena Costa, ki jo je Štangar v petih dosedanjih medsebojnih obračunih trikrat premagala. Toda Portugalka, srebrna na lanskem EP v Sofiji, jo je premagala na edinem letošnjem dvoboju konec oktobra v Abu Dabiju, Štangarjeva pa tudi tokrat proti njej ni imela rešitve.

Slovenka je morala nato tudi v boju za bronasto odličje priznati premoč Giljazovi, od katere je bila sicer letos dvakrat že boljša. Zlato medaljo v tej kategoriji je osvojila domačinka Shirine Boukli, ki je v finalu ugnala Costo in ubranila lanski naslov iz Bolgarije.

»Morebiti je videti, da je bila kolajna blizu. Vem, da so bile zanjo vse možnosti, zato sem tudi zdaj kar razočarana, a dokler nisi v finalu ali pa zmagaš v boju za tretje mesto, je kolajna v bistvu še zelo daleč. Takšen je pač judo. Trenutno sem razočarana nad izidoma zadnjih dveh bojev, ker sta bili pri obeh tekmici premagljivi. A če pogledamo nasplošno, je peto mesto na EP dober rezultat in mogoče bom jutri malo bolj pozitivno gledala na vse skupaj,« je po končanem dnevu dejala Maruša Štangar.

Drseča blazina

Štarkel je v prvem krogu v kategoriji do 60 kg izgubil proti Italijanu Angelu Pantanu, Italijan je borbo hitro končal z iponom. Štarkel doslej v karieri Italijana še ni ugnal, tudi tokrat pa je Slovenec iz njunega dvoboja potegnil krajšo. »Hitro je bilo. Malo sem zaspal. Nisem pričakoval, da se bo nagnil v levo. Vedeli smo, da je eksploziven, ampak me je malo presenetil in iz tega ni bilo več rešitve. Poznamo ga, tudi boril sem se z njim, vedeli smo, da dela te nizke tehnike, ker je zelo majhen in izkoristil je to priložnost,« je po borbi dejal Štarkel.

Po prvi borbi pa se je v kategoriji do 57 kg poslovila tudi Kajzerjeva, srebrna na EP v Lizboni pred dvema letoma. V borbi proti neugodni in izkušeni Poljakinji Arleti Podolak si je 23-letnica nabrala tri kazni in dvoboj je pripadel Poljakinji. »Vso borbo mi je drsela leva noga, saj sem imela povit gleženj, tako da me je to malo oviralo. Potem tudi v levi roki sploh nisem imela moči, bila mi je neugodna,« je po borbi, med katero je imela težave z levim komolcem, dejala Kaja Kajzer.

Sicer pa ima petouvrščena z olimpijskih iger v Tokiu že nekaj časa težave s poškodbami: »Težava z vratom se je odpravila v ponedeljek, naslednji dan je bilo že skoraj čisto v redu. Gleženj sem imela od prej poškodovan, vedela sem, da bom morala imeti povitega, a nisem vedela da bo blazina toliko drsela. To me je med borbo malo presenetilo.«

 

V soboto bodo od Slovencev na tatamije v areni Sud de France stopili Juš Mecilošek (do 81 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg), Andreja Leški (do 63 kg) in Martin Hojak (do 73 kg).

Komentarji: