Množice tekačev na progah okrog Radencev

Devetintrideseti praznik teka v idealnem vremenu
Fotografija: Reka tekačev. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Reka tekačev. FOTO: Tadej Regent/Delo

Radenci - Zjutraj točno ob deveti uri se je na 21 in 42 kilomerov dolgo progo proti Gornji Radgoni vsula množica okrog 1300 tekačev, udeležencev letošnjega Maratona treh src. Sledili so jim tekači na deset in na pet kilometrov in tekmovalci v nordijski hoji. Vsega skupaj se je na ceste v okolico Radencev in proti Gornji Radenci zgrnilo kakšnih 3.300 tekmovalcev, ki se bodo spopadli vsak s sabo in s sotekmovalci. Vse udeležencev, skupaj s pohodniki, nordijci in udeleženci otroškega teka pa je danes v Radencih blizu 7000.
Med njimi so letos vabljeni profesionalci, v glavnem iz Kenije, na malem maratonu poteka tudi državno prvenstvo, nordijska hoja pa šteje za evropski pokal. Absolutno najstarejša udeleženka maratona je 85-letna Kazimira Lužnik, ki je polna energije krenila na mali maraton in napovedala, da bo progo zlagoma pretekla v dobrih treh urah in da bo na radensk oprireditev še prihajala. 
Vreme je sicer idealno za teke ns dolge proge, zato organizatorji potihem pričakujejo tudi kakšen nov rekord proge. 

 Jasmina Pitamic Vojska, državna prvakinja na 21 km,FOTO: Tadej Regent/Delo
 Jasmina Pitamic Vojska, državna prvakinja na 21 km,FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Mulej in Pitamiceva državna prvaka v polmaratonu


Večina moških in del ženskih tekmovalk in tekmovalcev v polmaratonu je že prsšrls v cilj. Z rezultatom 1:06:14 je med moškimi absolutni zmagovalec Kenijec Kiplagat Tuei Hosea, državni prvak pa je z 1:10:28 postal Janez Mulej iz AK Radovljica, ki je absolutno zasedel 3. mesto. Med ženskami je prva na cilj z rezultatom 1:18:11 prispela Ngima Mbogo Janae iz Kenije, na drugo mesto pa se je z rezultatom 1:20:39 uvrstil naša Jasmina Pitamic Vojska iz AK Radovljica, ki je tako postala letošnja državna prvakinja v polmaratonu.


 

Ocepek državni prvak v maratonu


Najzahtevnejšo progo Maratona treh src je letos najhitreje, z rezultatom 2:19:12 pretekel povabljeni poklicni kenijski maratonec Kipruto Kibire Moses, najboljši med slovenskimi tekmovalci pa je bil z 2:38:18 Martin Ocepek, ki je tako postal tudi letošnji državni prvak v maratonu.
Progo malega maratona je med množico tekačev pretekel tudi predsednik države Borut Pahor, ki je bil nasvdušen nad domačnostjo prireditve in nad toplim sprejemom ljudi, ki so tekmovalce vzpodbujali ob progi. Sprejel je tudi častno pokroviteljstvo jubilejnega 40. Maratona treh src prihodnje leto.
 

Med ženskami Kimutaieva in Kegl Vencljeva


Tudi med ženskami so na najdaljši progi kraljevale vabljene tekmovalke iz Kenije, najhitrejša je bila z rezultatom 2:50:14 Hellen Kimutai Jeposgei. Najboljša Slovenka je bila na četrtem mestu s 3:10:42 Katja Kegl Vencelj, ki je postala tudi državna prvakinja. Vencljeva je sicer ultramarazonka, ki je lansko leto postavila nov rekord slovenske planinske poti: 600 kilometrov dolgo traso od Maribora do Ankarana s 45.000 metri premagane višinske razlike je pretekla in prehodila v osmih dneh, 23 urah in 26 minutah.
 

Komentarji: