Mo Farah do evropskega rekorda na maratonu v Chicagu

Britanski zvezdnik je v Chicagu za 37 sekund izboljšal evropski rekord na maratonski razdalji.
Fotografija: V Somaliji rojen Mo Farah, lastnik štirih olimpijskih kolajn, sicer britanski reprezentant, je bil prvi, ki je prečkal ciljno črto na maratonu v Chicagu.  FOTO: Jim Young/AFP
Odpri galerijo
V Somaliji rojen Mo Farah, lastnik štirih olimpijskih kolajn, sicer britanski reprezentant, je bil prvi, ki je prečkal ciljno črto na maratonu v Chicagu.  FOTO: Jim Young/AFP

Britanski atlet Mo Farah je zmagovalec maratona po Chicagu. S časom 2;05:11 je postavil nov evropski rekord. Starega – decembra lani ga je dosegel Norvežan Sondre Nordstad Moen – je izboljšal za 37 sekund. Doslej je bil osebni rekord Faraha 2;06:22, pritekel si ga je letos aprila.

Lastnik štirih olimpijskih kolajn (vse so zlate) in šestih naslovov svetovnega prvaka se je pred enim letom odločil, da se bo po vseh lovorikah na 5000 in 10.000 metrov posvetil maratonskim razdaljam. V Chicagu je postal prvi britanski atlet, ki je slavil na tem ameriškem maratonu po Paulu Evansu, ki mu je to uspelo leta 1996.

Za 35-letnega Faraha je bil to šele tretji maraton v karieri. Do zmage po mokrih ulicah vetrovnega mesta je prišel z odličnim zaključkom, v katerem je za trinajst sekund prehitel Etiopijca Mosineta Geremewa. Na tretjem mestu je končal Japonec Suguru Osaka (2;05:50). "Razmere niso bile najboljše, vsi so razmišljali bolj o tem kot pa o času. Proti koncu sem se počutil dobro. Na začetku sem se sam sebi zdel nekoliko počasen, vendar celovito gledano sem zelo vesel z dosežkom. Čudovito je bilo preteči ciljno črto prvi," je komentiral svojo zmago, za katero je prejel 100.000 ameriških dolarjev.

Med ženskami je zmagala Kenijka Brigid Kosgei s časom 2;18:36.

Dež ni ustavil tekačev. Maratona v Chicagu se je udeležilo 45.000 ljudi. FOTO: Andrew Weber/AFP
Dež ni ustavil tekačev. Maratona v Chicagu se je udeležilo 45.000 ljudi. FOTO: Andrew Weber/AFP

Komentarji: