Na poti do zlata le še zadnja ovira

Slovenske odbojkarice morajo zmago s 3:1 potrditi v petek v Romuniji.
Fotografija: Slovenke se od blizu spogledujejo z zlato evropsko ligo. FOTO: Aleš Oblak
Odpri galerijo
Slovenke se od blizu spogledujejo z zlato evropsko ligo. FOTO: Aleš Oblak

Na poti do zlata v srebrni evropski ligi in napredovanja v zlato čaka slovenske odbojkarice le še ena ovira: petkova povratna finalna tekma v Romuniji. Prvi polčas so opravile z odliko, domača zmaga s 3:1 pa ni bila samoumevna, saj so se morale v zadnjem nizu reševati po zaostanku v končnici.

Nasproti sta si stali zasedbi, ki ju konec poletja čaka nastop na EP, obenem finalna zmaga zagotavlja tudi vstopnico za zlato evropsko ligo v prihodnji sezoni. Pred dvobojem je bil slovenski selektor Alessandro Chiappini miren in je verjel v svoje izbranke: »Na drugi strani mreže bo močna zasedba z dobrim igralnim slogom. Preučili smo njene značilnosti, pričakujemo dva zahtevna obračuna. Naša prednost je v tem, da smo igrali v zahtevnejši skupini in smo se vajeni boriti za vsako točko. Pripravljeni smo in visoko motivirani, tekme se bomo lotili zavzeto in z veliko željo pokazati vse, kar znamo. Finale je specifičen, saj je sestavljen iz dveh dvobojev, zato bo zelo pomembna že domača tekma.«
 

Selektor zadel z Vovkovo


Italijanski strokovnjak na slovenski klopi se je uvodoma odločil za eno spremembo v standardni šesterki, ki se mu je obrestovala, saj je bila sprejemalka Ana Marija Vovk (novopečena članica kamniškega Calcita Volleyja), ki je dobila prednost pred Anito Sobočan, ena najopaznejših v prvem nizu, s serijo odličnih začetnih udarcev je tudi poskrbela za udobno prednost gostiteljic, obenem je bila uspešna tudi v napadu in brezhibna pri sprejemu. Odlično sta ji sledili tudi levoroka korektorka Darja Eržen v napadu in Lana Ščuka, ki je izstopala s tremi bloki. Tudi v drugi niz so gostiteljice vstopile poletno, hitra prednost s 6:1 pa jih je uspavala do te mere, da so pobudo prepustile Romunkam, ki so bile spredaj že sredi niza, nato pa zalogo zadržale do konca. Tudi po zaslugi menjave na korektorskem položaju.

V tretjem delu se je tehtnica spet nagnila na stran Slovenk, pa čeravno je imela črne minute dotlej odlična Erženova, ki ni iz petih napadov iztržila niti točke. Četrti niz je bil še najbolj izenačen, ves čas so bile v rahli prednosti domačinke, nazadnje z 18:16, nakar so gostje na servis 191 cm visoke rezervistke Ioane Alupei zmogle štiri točke zapored. Dišalo je že, da bodo izsilile skrajšani peti del, a se je Chiappinijeva četa po zaostanku z 20:22 pobrala in v ritmu neugodnih začetnih udarcev podajalke Eve Mori še zadnjič zasukala izid, tudi po zaslugi libera Leje Janežič, ki je odlično igrala v obrambi. Zmagovalke so si privoščile 11 napak manj kot tekmice, bile so tudi čvrstejše pri bloku, predvsem Lana Ščuka (6).

Preberite še:

Komentarji: