Na spektaklu v soseščini tudi Gari Kasparov

Velemojster Matej Šebenik o seriji elitnih turnirjev z vrhunsko organizacijo in najboljšimi igralci na svetu.
Fotografija: Zagreb je turnir serije GCT gostil pred dvema letoma, ko je slavil aktualni svetovni prvak Magnus Carlsen. Norvežan v letošnji izvedbi serije ne sodeluje, saj ga konec leta čaka dvoboj za obrambo naslova. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zagreb je turnir serije GCT gostil pred dvema letoma, ko je slavil aktualni svetovni prvak Magnus Carlsen. Norvežan v letošnji izvedbi serije ne sodeluje, saj ga konec leta čaka dvoboj za obrambo naslova. FOTO: Reuters

Po lanski odpovedi zaradi razmaha pandemije se letos s svojo šesto izvedbo vrača Grand Chess Tour (GCT), elitna serija turnirjev z vrhunsko organizacijo, izvrstnimi pogoji, nagradami in najboljšimi igralci na svetu.

Matej Šebenik. FOTO: Delo
Matej Šebenik. FOTO: Delo
Pet turnirjev, dva v standardnem ter tri v kombinirani različici pospešenega in hitropoteznega šaha, so organizatorji stisnili znotraj treh poletnih mesecev, da morebitno jesensko poslabšanje zdravstvenih razmer in spremljajoče ovire v mednarodnem prometu ne bi ogrozile izvedbe serije v celoti. Ta se je odprla s turnirjem v Bukarešti, na katerem so številni igralci prvič po več kot letu dni sedli za prave šahovnice in odigrali turnir v standardnem šahu.

Prepričljivo je slavil azerbajdžanski velemojster Šakrijar Mamedžarov, hitro so se nastopajoči iz romunske preselili v francosko prestolnico Pariz, kjer se je serija nadaljevala v pospešenem in hitropoteznem šahu. Tam je prepričljivo slavil Američan Wesley So, ki je v sedemindvajsetih partijah pospešenega in hitropoteznega tempa doživel en poraz in najbližjega zasledovalca prehitel za kar tri točke.


Karavana se bo ustavila v Zagrebu


Karavana, ki je pretekli teden končala z nastopi v Parizu, se ponovno hitro seli naprej in se bo že prihodnji teden ustavila v naši neposredni bližini, v Zagrebu. Slednji je turnir serije GCT gostil že pred dvema letoma, ko je slavil aktualni svetovni prvak Magnus Carlsen. Norvežan v letošnji izvedbi serije ne sodeluje, saj ga konec leta čaka dvoboj za obrambo naslova, bo pa v prestolnici naših južnih sosedov nastopil njegov izzivalec Jan Nepomnjašči. Format bo enak kot v Parizu, devet krogov pospešenega šaha in nato osemnajst hitropoteznega.

Gari Kasparov je magnet za šahovske navdušence. FOTO: Tadej Regent
Gari Kasparov je magnet za šahovske navdušence. FOTO: Tadej Regent
Največ zaslug, da se bo šahovska elita ponovno zbrala v Zagrebu, gre nekdanjemu svetovnemu prvaku Gariju Kasparovu, ki ima tudi hrvaško državljanstvo. Kasparov je eden od idejnih vodij serije in njen glavni promotor, tokrat bo tudi sedel za šahovnico in se preizkusil proti trenutnemu svetovnemu vrhu.

Nastop legendarnega Garija je nedvomno najboljše nadomestilo za odsotnost aktualnega svetovnega prvaka in dodatno zagotovilo za zanimiv turnir, saj je vsak njegov nastop od upokojitve leta 2005 deležen velikanske pozornosti šahovske javnosti. V Zagrebu bomo poleg njega lahko spremljali še enega nekdanjega svetovnega prvaka, Indijca Ananda, ki pri svojih 51 letih prav tako počasi zaključuje aktivno kariero in je zadnji turnir v živo igral januarja prejšnje leto.


Koliko bosta v Zagrebu morala plačati Kasparov in Anand?


Seveda je najbolj vznemirljivo vprašanje pred začetkom, kako se bosta izkušeni legendi postavili po robu mladcem na vrhuncu moči. Medtem ko je objektivno skoraj nemogoče, da bi krojila vrh končne razvrstitve, se oba verjetno najbolj želita izogniti pariški izkušnji Vladimirja Kramnika. Najmlajši iz trojice nekdanjih svetovnih prvakov je kariero uradno končal na začetku leta 2019, od takrat pa dosegel nekaj dobrih rezultatov v hitrejših različicah in istega leta celo osvojil tretje mesto na svetovnem prvenstvu v hitropoteznem šahu.

Tudi v Parizu je z nastopom v hitropoteznem delu računal na svojo rutino, sproščenost in neobremenjenost, a je povsem pogorel in končal na zadnjem mestu. Na drugačen način kot pri ostalih športih, a tudi v šahu leta neusmiljeno terjajo svoj davek. Koliko bosta v Zagrebu morala plačati Kasparov in Anand?

Preberite še:

Komentarji: