Namesto enosmernega prometa zmajev Calcitova napoved vojne

Prve finalne tekme DP konec šele po petih nizih. Šest zaključnih žog je v četrtem nizu zapravil ACH Volley, dve pa v petem nizu Calcit Volley.
Fotografija: Kamniški blok je trikrat uspešno zaustavil Timo Polujana, naposled pa je Ukrajinec ravno z blokom odločil tekmo. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Kamniški blok je trikrat uspešno zaustavil Timo Polujana, naposled pa je Ukrajinec ravno z blokom odločil tekmo. FOTO: Leon Vidic

Očitno bo v tej sezoni moškega odbojkarskega DP razlika med finalistoma manjša kot v prejšnji. Tako vsaj namiguje prvi dvoboj, v katerem je Calcit Volley serijskemu šampionu ACH Volleyju, ki lovi že 15. zaporedno krono, odščipnil dva niza, blizu pa je bil tudi tretjemu. Druga tekma serije na tri zmage bo v ponedeljek v Kamniku.

Trenažno rutino pred začetkom finalne serije je v ljubljanskem taboru razbil reprezentančni prosti igralec Jani Kovačič, ki se je dan pred prvim obračunom razveselil rojstva sina in pripravil teren še enemu potencialnemu odbojkarju v Kanalu ob Soči – tudi pri Kovačičih jih je bilo že kar nekaj. Vseeno je bil Primorec v zmajevem gnezdu sinoči nared za začetek finala, navsezadnje ima ligaška lovorika drugačno težo kot pokalna ali interligaška, ki sta v tej sezoni že v vitrini ACH Volleyja.



V uvodnem nizu niso gostitelji vodstva niti enkrat izpustili iz rok, zmagovalec je bil znan že precej pred končnico. Že slabe pol ure pozneje pa je imel Calcit v žepu več kot v prejšnji sezoni v vseh treh finalnih dvobojih skupaj – en niz! Varovanci Aleša Hribarja so si privoščili eno samo napako v polju, zaklenili so mrežo in v napadu leteli na krilih Dmitrija Babkova in Andreja Štembergarja Zupana.
 

Videčnik dvakrat pordečel


To jih je navdahnilo, da so poletno odprli tudi tretji del in bili dolgo časa tri točke spredaj, nazadnje pri 16:13. Nato se je zaiskrilo. Najprej si je Matic Videčnik, osupel nad odločitvijo mariborske sodnice Sanje Miklošič, prislužil prvi rdeč karton, točko pozneje pa po glasnem proslavljanju še izključitev do konca niza. To je zmaje podžgalo, da so v končnici tehtnico nagnili na svojo stran in se elegantno rešili iz izgubljenega položaja.

V četrtem nizu je bil scenarij obrnjen na glavo. Dolgo je dišalo po gladki zmagi Ljubljančanov, ki so vodili že za šest točk (15:9), nato pa se do konca poigravali z živci navijačev, zapravili šest zaključnih žog in naposled izgubili na razliko. »Podaljšek« je s samostojnim blokom na Timi Polujanu izsilil Primož Vidmar, v njem pa so Kamničani nadaljevali poletno in se pri vodstvu s 14:12 od blizu spogledovali z zmago, a so v ključnih trenutkih pretehtale izkušnje ACH Volleyja. Zaključno točko je pribil Polujan z blokom na Štembergarju Zupanu.



»Tivoli je naša trdnjava, ki jo v širšem regijskem prostoru kar uspešno branimo. Tokrat, roko na srce, smo viseli, tekmec je šel na glavo, nam vsilil svojo igro, podobno kot že Salonit v prvem polfinalnem dvoboju. Tako pravzaprav vsi igrajo proti nam, ko si na papirju v podrejenem položaju, lahko tako igraš. V končnici četrtega niza me je tudi malo zaskrbelo, a smo bili naposled srečnejši in tudi kanček boljši,« je ocenil trener ACH Volleyja Matija Pleško.

»Tekmec se je očitno pripravil na finalno serijo na podlagi prejšnjih dvobojev v sezoni, v katerih nas je gladko premagoval. To je bilo videti tudi v njihovem pristopu, mi pa smo vzeli obračun kot povsem novo poglavje, saj se že ves čas bodrimo z mislijo, da je finale druga zgodba, v katerem se igra za prestiž in naslov. Zaključek četrtega niza potrjuje, da znamo igrati tudi, ko smo že v izgubljenem položaju,« pa je strnil vtise podajalec Calcita Matija Jereb.

Preberite še:

Komentarji: