Namesto telesnih stražarjev čepki za ušesa in plin do konca

Na VN Italije se bo moral Marc Marquez ubraniti pred napadi domačih dirkačev in zmerljivkami navijačev Valentina Rossija
Fotografija: Valentino Rossi med včerajšnjim treningom pred VN Italije.
Foto AP
Odpri galerijo
Valentino Rossi med včerajšnjim treningom pred VN Italije. Foto AP

Mugello – Po treh zaporednih zmagah in s prepričljivo prednostjo 36 točk pred najbližjim zasledovalcem Maverickom Viñalesom je Marc Marquez videti nedotakljiv v svetu motociklizma. Toda v nedeljo ga čaka bržkone najtežji izziv v letošnjem SP: sovražno razpoloženi gledalci na VN Italije, ki bi dali vse, da bi domači dirkači utišali »ošabnega« Španca.

»Krvoločnost« Italijanov je razumljiva. Danilo Petrucci in Valentino Rossi sta bila pred dvema tednoma najbližje Marquezu v Le Mansu, Andrea Iannone je pred tem osvojil dve zaporedni tretji mesti, lanski podprvak v razredu motogp Andrea Dovizioso se želi vrniti na vrh po dveh padcih in zdrsu na deveto mesto. Najbolj pa ozračje še vedno ogreva spor med Marquezom in Rossijem, ki je dosegel vrelišče z njunim trčenjem v Argentini. Razmer v Mugellu se zavedajo tudi vodilni možje tekmovanja, zato so Špancu ponudili dva telesna stražarja, a ju je zavrnil, tako kot v podobnih razmerah pred dvema letoma.

»V tem ne vidim nobenega smisla, tudi v Italiji želim živeti na normalen način. 'Rossisti' so me zmerjali tudi v ZDA in Franciji, izjema je bil le Jerez, a niso načeli moje zbranosti. Zavedam, da bo med nedeljsko dirko vse v rumenem, toda takšno vzdušje na tribunah je vedno dobrodošlo, saj tekmujemo zaradi gledalcev. Zdravilo za hrup bo enako kot na drugih prizoriščih: čepki za ušesa, čelada in plin do konca. Na progi nikoli le slišimo ničesar, za vse je pomemben zgolj izkupiček prisluženih točk,« razmišlja Marc Marquez, ki je v Mugellu nazadnje zmagal leta 2014. Leto dni pozneje je odstopil, predlani je bil drugi, lani pa šesti za zmagovalcem Doviziosom, Viñalesom, Petruccijem, Rossijem in Alvarom Bautisto. Torej za tremi Italijani in dvema rojakoma.
 

Dovizioso ne bo več tvegal


Ne glede na letošnji razplet je že jasno, da bo nedeljo zaznamoval Rossi. Na domači dirki je zmagal kar devetkrat, v razredu motogp sedemkrat zapored (v letih 2002-08), na deseti uspeh pa čaka že celo desetletje. »Mugello je nekaj posebnega za vse italijanske dirkače, nekaj podobnega kot Monza v formuli ena. Proga je fantastična, ena najboljših v celotnem SP, imenitno pa je tudi razpoloženje ob njej. Letošnjo preizkušnjo pričakujem bolje pripravljen kot lani, ko sem prišel poškodovan po nezgodi na motokrosu in zelo trpel. Pred dvema tednoma sem se drugič v sezoni povzpel na zmagovalni oder, zato bi se že kar spodobilo, da bi se dobro odrezal tudi pred domačimi gledalci,« je ocenil Rossi in pozdravil vse glasnejše govorice o morebitnem prestopu Jorgeja Lorenza v satelitsko moštvo Yamahe v sezoni 2019.

»Njegov prihod bi koristil vsem pri Yamahi, saj bi lahko s svojimi izkušnjami veliko prispeval k razvoju motorja. Ne bi pa bistveno vplival na interno tekmovalnost, saj se Johann Zarco pripravlja na odhod iz zasedbe Yamaha Tech3 h KTM,« je potrdil sloviti 39-letni Italijan, ki se bo poslovil po koncu SP 2020.

Posebno računico ima tudi Andrea Dovizioso. Čeprav po pičlih petih dirkah zaostaja za Marquezom za velikih 49 točk, ne misli povsem spremeniti svoje taktike in se začeti zaganjati na vse ali nič. »Letošnje razmere so res povsem drugačne kot lanske, ko sem v Mugellu dosegel prvo zmago v sezoni in se začel vzpenjati proti vrhu. Maja sem bil zelo hiter na testiranju v Italiji, zato pričakujem, da bom v nedeljo zelo konkurenčen. Mnogi sicer menijo, da bi moral več tvegati, toda pri meni stvari delujejo drugače. Moj prvi cilj je resda zmaga, toda če do nje ne morem, je rezervni scenarij vedno uvrstitev med prvo trojico. Precej več kot tveganje šteje bera točk, ki si jih osvojil,« poudarja Italijan, ki se je letos le enkrat prebil med najboljše tri – zmagal je na uvodni dirki v Katarju.

Komentarji: