Ne ve, ali je še pripravljen voditi ekipo razvajencev

Sloveniji na odbojkarskem svetovnem prvenstvu končno deveto mesto, selektor Slobodan Kovač v hudih dvomih
Fotografija: Slobodan Kovač je bil po porazu z Avstralijo kritičen do svojih izbrancev. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Slobodan Kovač je bil po porazu z Avstralijo kritičen do svojih izbrancev. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Slovenska odbojkarska reprezentanca je svoje prvo svetovno prvenstvo, v teh dneh ga skupaj gostita Italija in Bolgarija, sklenila na devetem mestu. Z uvrstitvijo tik za najboljšo osmerico se bo precej povzpela tudi na svetovni lestvici, na kateri zdaj zaseda 23. mesto.

Varovanci selektorja Slobodana Kovača so v uvodnem skupinskem delu SP premagali Dominikansko republiko, Japonsko in Belgijo ter izgubili z Argentino in Italijo. V drugem delu mundiala so vknjižili zmago proti Belgiji ter poraza proti Braziliji in Avstraliji. Celoten izkupiček jim je na koncu prinesel deveto mesto na svetovnem prvenstvu, ki si ga delijo z Bolgarijo, Francijo in Nizozemsko. Belgija je odbojkarski mundial sklenila na sedmem, Kanada na osmem mestu. Slobodan Kovač pa je bil po porazu z Avstralijo in sklepnem delu slovenskih bojev na SP zelo skeptičen do tega, ali bo še ostal na selektorskem stolčku.

»Katastrofa, za katero sem precej kriv sam. Fantov nisem znal motivirati, ampak kljub temu veliko stvari ne razumem. Ali ni zadostna motivacija to, da se boriš za osmo mesto, ali ni zadostna motivacija, da te gleda 5000 ljudi, ki znajo prepoznati nekatere stvari in se obrnejo proti tebi? Prosim vas, v tekmi, kjer bi ti zmaga prinesla deset mest višje na lestvici, po kateri se delajo skupine za naslednja prvenstva, ti nimaš motiva. Fantje pravijo drugače, da jim ni bilo vseeno, ampak a je kdo to videl? Preprosto nismo imeli motiva, nismo se zavedali, da igramo za državo, in ne za sebe. Izgubil sem živce, ne vem, zakaj. Verjemite mi, da bi se najraje pobral s klopi in odšel. Je fante, ki prvič igrajo na svetovnem prvenstvu, res lahko tako potrl poraz proti Braziliji? Nekaterih stvari ne moreš popravljati proti olimpijskim prvakom, sami smo veliko zapravili v tekmi z Argentino. Težko kaj pametnega povem. Ne razumem in sem zelo razočaran. Tako kot z večjim delom prvenstva. Skozi tekmovanje so se nam pojavljale iste napake, fantom manjka disciplina, ne upoštevajo navodil, še posebno takrat, ko jim ne gre. Takrat so razvajena ekipa. V tem trenutku res ne vem, ali sem še pripravljen voditi to ekipo,« je bil jezen Slobodan Kovač.

 

Skupaj v dobrem in slabem


Kritičen je bil tudi prosti igralec Jani Kovačič. »Nihanja v igri so bila prepogosta, da bi se lahko kosali z najboljšimi reprezentancami. Nismo bili pravi, to si moramo priznati, vsak mora prevzeti svoj del odgovornosti,« je povedal. »O posameznikih ne bi govoril, smo ekipa in ta ekipa ni dosegla tistega, kar si je želela. Skupaj smo v dobrem in slabem, na tem prvenstvu si nismo dovolj pomagali med seboj, nismo reševali drug drugega. Naša igra je bila premalo kakovostna od prvega dne priprav do zadnje žoge tekme proti Avstraliji. Ne vem, zakaj, vem pa, da bo treba narediti en korak naprej,« se je kot kapetan postavil Tine Urnaut.

"Naša igra je bila premalo kakovostna od prvega dne priprav do zadnje žoge tekme proti Avstraliji," je o slovenskih nastopih dejal kapetan Tine Urnaut. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
"Naša igra je bila premalo kakovostna od prvega dne priprav do zadnje žoge tekme proti Avstraliji," je o slovenskih nastopih dejal kapetan Tine Urnaut. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Čeprav je bilo to najbrž zadnje svetovno prvenstvo tega rodu, mu motivov v prihodnjih dveh letih zagotovo ne bo zmanjkalo. Prihodnje leto to generacijo čaka domače evropsko prvenstvo, velik cilj pa ostaja, da se reprezentanca prek kvalifikacij uvrsti na olimpijske igre v Tokiu 2020. Ali bodo igre lovili s Slobodanom Kovačem na selektorskem stolčku, pa še ni znano. Kovaču bo potekla pogodba, kot sam pravi, še sam ne ve, ali jo je pripravljen podaljšati. »Ne bi rad bil prehiter, ne bi nečesa napovedoval z vročo glavo, a zdaj se bolj nagibam k temu, da odidem,« je po tekmi z Avstralijo dejal Srb, medtem ko predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret na prizorišču SP v Bologni ni bil dostopen, nastop reprezentance bo ocenil v prihodnjih dneh v domovini.

Preberite še:

Komentarji: