Oče Bogo pogreša Timovo energijo

Jutri dirka v MXGP v Italiji brez Herlingsa, na motor naj bi se vrnil čez en teden.
Fotografija: »Glede na slab začetek sezone se zdaj razpleta dobro, sem kar zadovoljen. A to, kar gledamo, ni tisto, kar je Tim sposoben,« pravi Bogomir Gajser. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
»Glede na slab začetek sezone se zdaj razpleta dobro, sem kar zadovoljen. A to, kar gledamo, ni tisto, kar je Tim sposoben,« pravi Bogomir Gajser. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Prvi del motokrosistične sezone v elitnem MXGP je postregel z nadzemeljskimi predstavami Nizozemca Jeffreyja Herlingsa, ki je dobil osem dirk od desetih. A prav na polovici sezone ga je na treningu ustavil zlom ključnice in reber. Slovenski as Tim Gajser se je trikrat povzpel na stopničke. »Gre na boljše, ni pa prave energije,« pravi njegov oče in trener Bogomir Gajser.
 

Tim po polovici sezone šesti v SP


Začetek sezone je obetal najslabši scenarij, saj je Gajser moral izpustiti uvodno dirko MXGP zaradi trojnega zloma čeljusti. Izkupiček po prvi polovici tekmovalnega koledarja je glede na okoliščine in izzive, s katerimi se je spopadal, spodbuden. Ta čas v skupnem seštevku drži šesto mesto, a apetiti svetovnega prvaka v MXGP in MX2 so, razumljivo, višji, želi si v ospredje.

»Glede na slab začetek sezone se zdaj razpleta dobro in lahko rečem, da sem kar zadovoljen. Vem pa, da to, kar gledamo, ni tisto, kar je Tim sposoben. Pogrešam pozitivno energijo. Kot je izjavil sam, je treba v glavi še nekaj spremeniti,« razmišlja njegov oče in trener Bogomir, ki ga vodi po športni poti, odkar ga je kot malčka prvič posedel na motor.

Potrdil je, da je Tim v dobri kondicijski formi, fizična pripravljenost ni vprašljiva. »Gre za malo višje stvari, ki so meni zelo jasne in to razumem. Kot trenerju ti je zato lažje. Če pogledamo druge športe, imeli smo veliko uspešnih tekmovalcev, ki so padli v krizo, ljudje okrog njih jim niso znali pravilno pristopiti, na športnika so delovali preveč ostro. Če jaz ne bi delal prav, bi bilo pri Timu še precej slabše,« je opisoval proces premagovanja težav.


Na mivki na Hrvaškem


V lanski sezoni Gajserjema namreč ni šlo vse po načrtu, tudi v letošnji ne. Vendar Tim kaže vse bolj napadalne vožnje, vrača se tudi sproščenost, užitek na motorju. »Seveda se precej pogovarjava, jaz mu povem, kaj mislim. V življenju se ves čas učimo. Imava dober odnos,« je dodal Gajser starejši in dodal, da pogreša pozitivno energijo. Pred jutrišnjo dirko v Lombardiji se je z 21-letnim dirkačem pripravljal na mivkasti podlagi v Đurđevcu na Hrvaškem.

»Motor je dobro pripravljen, testirali smo novo sklopko in izboljšali štarte. Preizkušali smo še vzmetenje, tudi za mivko. Zanimivo je, da v bližnjem okolišu nikjer nimamo mivke za trening, v Đurđevcu pa jo je ogromno. To je bilo sicer zaprto območje,« je razkril Bogomir Gajser in dodal, da sta s Timom veliko vadila na tej specifični podlagi, ki elito čaka v Italiji, vendar kljub temu na dirki ne bo enostavno.
 

Herlings bo kljub odsotnosti ostal v vodstvu


Po današnjih kvalifikacijah za MXGP v Ottobianu bo jutri (ob 14.15 in 17.10) še dirka. Drugi slovenski predstavnik bo Klemen Gerčar, ki si vseskozi želi prve točke v sezoni. Gajser bo imel družbo, saj se med tekmece po operaciji ključnice pred enim mesecem vrača nadomestni Hondin voznik Todd Waters. Pod nož pa je prav tako zaradi zloma ključnice moral vodilni v svetovnem prvenstvu Herlings. V prvem delu sezone je navduševal z brezkompromisnimi predstavami, nihče mu ni bil kos. Edini, ki bi ga lahko ustavil, je bil on sam. Kar se je zgodilo sredi tedna na treningu na Nizozemskem, moral je na operacijsko mizo.

»Ta vikend nas ne bo v bitki, vendar se v vojni ne bomo vdali,« je neuničljivi Herlings, ki je v preteklosti večkrat moral stisniti zobe, na družbenih omrežjih uporabil vojaško govorico. Čeprav ga jutri na dirki v Ottobianu ne bo, bo ostal na vrhu razpredelnice SP, saj ima pred najbližjim zasledovalcem Tonyjem Cairolijem 62 točk prednosti. Če bo šlo vse po načrtu, se bo dirkač KTM čez teden dni vrnil na svoj motor.

Komentarji: