Odbojkarsko EP: Slovenci tudi v drugo brezmadežni

Izbranci selektorja Alberta Giulianija so bili od Fincev boljši s 3:1, jutri bodo nasproti stali Turki.
Fotografija: Kapetan Tine Urnaut je bil med najučinkovitejšimi na parketu. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Kapetan Tine Urnaut je bil med najučinkovitejšimi na parketu. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – Slovenski odbojkarji so v čudovitem stožiškem ambientu pred 7863 gledalci zmagali tudi v drugem dvoboju evropskega prvenstva, s 3:1 (18, 24, -24, 15) je po Belorusiji padla tudi Finska. Tekmec je bil enakovreden le v drugem in tretjem nizu, ki sta se tudi končala na razliko, prvi in zadnji pa sta bila v popolni domeni Slovencev, pri katerih so izstopali Jan Kozamernik, Tine Urnaut in Žiga Štern, ki je presenetljivo dobil prednost pred Klemnom Čebuljem. Že jutri čaka naše fante ob 20. uri tretji dvoboj s Turki.

Slovenski navijači so imeli spet razlog za zadovoljstvo. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Slovenski navijači so imeli spet razlog za zadovoljstvo. FOTO: Tomi Lombar/Delo


PRVI NIZ


Slovenski selektor Alberto Giuliani se je v primerjavi z uvodnim obračunom z Belorusijo (3:0) odločil za tri spremembe v začetni postavi. Namesto sprejemalca Klemna Čebulja in korektorja Mitje Gasparinija sta priložnost dobila brata Žiga in Tonček Štern, namesto podajalca Dejana Vinčiča pa Gregor Ropret. Britanski strokovnjak na finski klopi Joel Banks je zaupal fantom, ki so predvčerajšnjim na kolena spravili Makedonce.

Po hitrem začetnem vodstvu Fincev s 3:1 je k začetnemu udarcu stopil Ropret in poskrbel, da so gostitelji s štirimi zaporednimi točkami tehtnico prevesili na svojo stran. Za dve točki so bili spredaj do izida 7:5, ko so nasprotniki vrnili udarec in znova vodili (8:7). A že sredi niza je bilo na semaforju spet tako, kot je moralo biti – pri slovenski prednosti treh točk (13:10) je bil Banks prisiljen poseči po polminutnem odmoru.

Slovenci so imeli čvrst sprejem in posledično zelo učinkovit napad, ki sta mu tekmečeva blok in obramba težko sledila. Pri domačem vodstvu z 20:15 je Banks še drugič skušal prekiniti domač nalet s kratkim odmorom. Giuliani je na parket poslal Gasparinija in Vinčiča in razlika se je le še večala do končnih 25:18. Slovenci so odrezali iz igre finskega prvega napadalnega aduta Urpa Sivulo, ki je izkoristil le eno od osmih žog, ki so letele nanj.

Žiga Štern je presenetil tekmece. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Žiga Štern je presenetil tekmece. FOTO: Tomi Lombar/Delo


DRUGI NIZ


V drugem nizu gostitelji že od začetka nasprotniku niso dali dihati. Žiga Štern in Jan Kozamernik sta z vrhunskimi servisi rešetala pregovorno čvrst finski sprejem in poskrbela za hitro vodstvo z 8:4, ki pa je tudi hitro skopnelo (10:9). Ko je bilo na parketu najbolj vroče, je Kozamernik zaklenil mrežo s svojim že tretjim blokom v dvoboju in razlika je spet poskočila na varnih +3, po asu Žige Šterna pa tudi na +4. Banks se je odzval s polminutnim odmorom.

Pri vodstvu z 19:17 je glavni sodnik, Srb Aleksandar Petrović, zaradi napačne menjave slovensko klop kaznoval z rumenim kartonom, kar na rezultat ni vplivalo, je pa dvoboj prekinilo za več kot deset minut. Takoj zatem so se gostje približali zgolj na točko, Giuliani pa je v končnici niza, enako kot v prvem, v ogenj ponovno poslal najizkušenejša moža Vinčiča in Gasparinija. Ni se obneslo, po dveh napakah slovenskega napada je Finska vodila z 22:21.

Giuliani je prvič v nizu zahteval polminutno prekinitev igre, bombarder Gasparini je prestopil pri začetnem udarcu, za izenačenje na 23:23 je poskrbel kapetan Tine Urnaut, prva zaključna žoga pa se je našim fantom ponudila po avtu korektorja Samulija Kaislasala. Banks je izkoristil še drugi polminutni odmor, Finci so še izenačili na 24:24, nato pa je Alen Pajenk mojstrsko izkoristil Vinčičevo podajo z eno roko. Drugo zaključno žogo je izkoristil ravno slovenski podajalec – z blokom za 26:24.

Finski navijači so številčni na vseh velikih tekmovanjih. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Finski navijači so številčni na vseh velikih tekmovanjih. FOTO: Tomi Lombar/Delo


TRETJI NIZ


Tretji niz se je začel spektakularno, s »pajpom« kapetana Urnauta, ki je dvignil stožiške tribune na noge. Banks je v igro poslal še zadnjega aduta iz rokava, blokerja Saulija Sinkkonena (ravno danes je dopolnil okroglih 30 let), ki je občutno poživil igro ob mreži in močno pripomogel k hitremu finskemu vodstvu s 4:1. Gostje so tri točke naskoka zadržali do 10:7, ko je »float« servis Nika Suihkonena presenetil Urnauta. Ko so »suomiji« dodali še uspešen blok za 11:7, je Giuliani za pol minute potegnil ročno zavoro.

Njegovi izbranci so prepolovili zaostanek (10:12), toda ne za dolgo (10:14). Namesto drugega tehničnega odmora, ki ga na evropskih prvenstvih ni več, je moral slovenski selektor še v drugo izkoristiti polminutni odmor, saj so bili tekmeci prvič v dvoboju obilnih pet točk spredaj (16:11). Sprva se je resda obrestovalo, njegovi izbranci so znižali na -3 in imeli napad, a je poskus podajalca Ropreta zaustavil nasprotnikov blok.

Giuliani je še tretjič na parket družno poslal navezo Vinčič – Gasparini, nato pa prvič v obračunu dodal še blokerja Matica Videčnika. Ravno po njegovem začetnem udarcu je Slovenija s točko Kozamernika znižala na 17:20 in prisilila Banksa h kratkemu premoru. Po še enem dvojnem bloku so bili domačini le še dve točki zadaj, ko se je v vlogi blokerja izkazal še Žiga Štern, pa se je razlika že povsem stopila (20:21). Obetala se je infarktna končnica.

Jan Kozamernik je z asom izenačil na 23:23, Banks je še zadnjič prekinil slovenski nalet s polminutnim odmorom. Kapetan Tine Urnaut je poskrbel za prvo zaključno žogo na tekmi, ki ni bila izkoriščena. Alenu Pajenku se je prvi tempo ponesrečil, spet so bili v prednosti Finci, ki so izvlekli častni niz z avtom Gasparinija (26:24).

Alberto Giuliani je premešal karte v prvi postavi. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Alberto Giuliani je premešal karte v prvi postavi. FOTO: Tomi Lombar/Delo


ČETRTI NIZ


Četrti niz se je začel z dvema slovenskima blokoma, potem ko so jih gostitelji že v prvih treh nizih vknjižili kar 11. Naše fante je izgubljeni tretji del očitno močno podžgal in so v četrtem ekspresno pobegnili s 6:1, Finci so morali hitro poseči po polminutnem odmoru. A ni pretirano pomagalo, razlika namreč pod štiri točke ni več padla. V finski postavi je bil zgolj še en igralec od tistih, ki so tekmo začeli – izvrstni libero Lauri Kerminen.

Zadnji niz se je končal še hitreje kot prvi, pri 25:15, zadnjo točko pa je, kot se za kapetana spodobi, primazal Tine Urnaut, z 21 točkami tudi daleč najučinkovitejši mož na parketu. Pri tekmecih, ki niso v nobeni prvini igre parirali tekmecem, je 12 točk prispeval Samuli Kaislasalo. Slovenci bodo morali jutri, ko jih čakajo že tretji nasprotniki Turki, le še omejiti število napak pri začetnih udarcih, ki se jih je danes nabralo kar 21.

 

SLOVENIJA : FINSKA 3:1 (25:18, 26:24, 24:26, 25:15)


Slovenija: Tonček Štern 7, Alen Pajenk 9, Jan Kozamernik 13, Žiga Štern 15, Jani Kovačič (L), Gregor Ropret, Tine Urnaut 21 – prva postava; Mitja Gasparini 4, Dejan Vinčič 3, Jan Klobučar (L), Matic Videčnik; Alen Šket, Sašo Štalekar, Klemen Čebulj niso igrali.

Finska: Eemi Tervaportti 2, Antti Siltala 3, Lauri Kerminen (L), Antti Ronkainen 2, Tommi Siirilä 3, Urpo Sivula 1, Markus Kaurto 5 – prva postava; Niko Suihkonen 8, Elviss Krastins 4, Sauli Sinkkonen 3, Samuli Kaislasalo 12, Henrik Porkka 2, Fedor Ivanov 2; Akseli Lankinen (L) ni igral.

Komentarji: