Odstop Morija odprl vrata ženskam

V izvršnem odboru olimpijskih iger v Tokiu zdaj že 19 predstavnic nežnejšega spola ali 42 odstotkov. Japonska še vedno zelo tradicionalna glede spolne enakosti.
Fotografija: Seiko Hašimoto je uresničila obljube, da bodo imele ženske močnejši glas. FOTO: Kimimasa Mayama Afp
Odpri galerijo
Seiko Hašimoto je uresničila obljube, da bodo imele ženske močnejši glas. FOTO: Kimimasa Mayama Afp

Olimpijskih iger v Tokiu ne bo zaznamoval zgolj koronavirus, ampak očitno tudi pomemben korak k spolni enakopravnosti v športu.

image_alt
Opazka, da ženske na sestankih preveč govorijo, šla čez rob


Potem ko je zaradi seksističnih izjav moral odstopiti predsednik organizacijskega odbora in nekdanji premier Joširo Mori, je njegova naslednica Seiko Hašimoto v 45-članski izvršni odbor sprejela novih 12 članic, skupaj s prejšnjimi sedmimi je zastopstvo žensk 42-odstotno.

Joširo Mori je odstopil zaradi neokusnih opazk. FOTO: Yoshikazu Tsuno/AFP
Joširo Mori je odstopil zaradi neokusnih opazk. FOTO: Yoshikazu Tsuno/AFP


Triinosemdesetletni Mori je dejal, da bi moralo biti v odboru manj žensk, ker preveč govorijo. To ga je po burnih odzivih naposled stalo funkcije. V tradicionalni japonski družbi je spolno razlikovanje še vedno zelo zakoreninjeno, ena najbogatejših držav na svetu je šele na 121. mestu na lestvici spolne enakopravnosti, le redko se nežnejši spol znajde na odločevalskih položajih.

Hašimotojeva, nekdanja bronasta olimpijka v hitrostnem drsanju, je imenovala tudi prvo žensko med sedmimi podpredsedniki. Poteza pa ne bo imela dolgoročnega učinka, tokijski organizacijski komite, v katerem deluje 3500 ljudi, bodo po koncu OI razpustili.

Izjave Morija so sprožile burne odzive. FOTO: Philip Fong/AFP
Izjave Morija so sprožile burne odzive. FOTO: Philip Fong/AFP

Preberite še:

Komentarji: